Διεθνή
Το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία

Το Ισραήλ φοβάται χτύπημα του Ιράν σε ισραηλινούς στόχους στην Τουρκία
Το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία επικαλούμενο τις απειλές του Ιράν για αντίποινα για την δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης την περασμένη εβδομάδα.
Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τον φόνο του Χασάν Σαγιάντ Χονταΐ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες δύο μοτοσικλετιστών, οι οποίοι τον πλησίασαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, και έχει πει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.
Το Ισραηλινό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Τεχεράνη πιθανόν να επιδιώξει να στοχοποιήσει Ισραηλινούς στην Τουρκία και χαρακτήρισε την τελευταία “χώρα υψηλού κινδύνου”.
Η Τουρκία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ισραηλινούς και οι δύο χώρες αποκαθιστούν τις σχέσεις τους έπειτα από πάνω από μια δεκαετία έντασης.
Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει τον Χονταΐ ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον των πολιτών του ανά τον κόσμο.
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, το οποίο εποπτεύει την υπηρεσία πληροφοριών, την Mossad, έχει αρνηθεί να σχολιάσει την δολοφονία, αλλά χθες ο Μπένετ είπε ότι η Τεχεράνη θα “πληρώσει στο ακέραιο το τίμημα” για την υποκίνηση επιθέσεων με στόχο Ισραηλινούς.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Διεθνή
Ερντογάν: Θεσμοθετείται η τριμερής συνεργασία Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν
«Θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των διασυνοριακών απειλών», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος

Οι ηγέτες της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν πραγματοποιούν σήμερα Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών στην αζερική πόλη Λατσίν.
Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα θεσμοθετηθεί η συνεργασία των τριών χωρών για την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας και προανήγγειλε συνέχεια των Συνόδων Κορυφής και συνάντηση προσεχώς των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών.
«Ως Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν, θα θεσμοθετήσουμε τη συνεργασία μας με τριμερείς Συνόδους Κορυφής. Θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των διασυνοριακών απειλών. Θα υλοποιήσουμε με έργα στις μεταφορές, που αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική διάσταση της συνεργασίας μας» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις πολεμικές συρράξεις στην περιοχή, ευχόμενος η εκεχειρία μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας να οδηγήσει σε μόνιμη ειρήνη, ενώ αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει το Ισραήλ», λέγοντας ότι «η πίεση στο Ισραήλ πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στη Γάζα».
Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, εγκαινίασαν το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Λατσίν, θέατρο στο παρελθόν σκληρών συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Απόψεις
Καίει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία! Ο Νετανιάχου σκάβει το έδαφος κάτω από τις ίδιες τις θεσμικές βάσεις του Ισραήλ
Ένας λαός κουρασμένος από τον πόλεμο και την αβεβαιότητα, βλέπει τον πρωθυπουργό του να επιλέγει τον διχασμό και το χάος.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κυβερνά πια – επιβιώνει. Σε μια στιγμή που το Ισραήλ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με μια ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, διεθνή απομόνωση και εσωτερική αποσύνθεση, ο ίδιος επιλέγει να προσθέτει κρίσεις αντί να τις λύνει.
Για να σώσει την καρέκλα του, βάζει φωτιά στο κράτος, παρατηρεί ακόμη και ο Economist.
Στη Γάζα ο ισραηλινός στρατός υπόσχεται νέα φρίκη. Με το 75% της Λωρίδας να προορίζεται για στρατιωτικό έλεγχο και εκατομμύρια ανθρώπους να ωθούνται σε θύλακες εξαθλίωσης, η κυβέρνηση επικαλείται σχέδια διανομής βοήθειας που κατέρρευσαν μέσα σε 24 ώρες. Παραιτήσεις, πείνα, διεθνής κατακραυγή.
Στην Ευρώπη, οι παραδοσιακοί σύμμαχοι του Ισραήλ αποστασιοποιούνται. Η Γερμανία επανεξετάζει εξαγωγές όπλων, η Βρετανία παγώνει εμπορικές συνομιλίες, η φον ντερ Λάιεν και ο Μερτς χρησιμοποιούν λέξεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ταμπού για φίλους του Ισραήλ. Ακόμη και ο Τραμπ πιέζει για αποκλιμάκωση, βλέποντας την ισορροπία να κλονίζεται.
Και μέσα σε όλα αυτά, ο Νετανιάχου σκάβει το έδαφος κάτω από τις ίδιες τις θεσμικές βάσεις του Ισραήλ: τοποθετεί στη Shin Bet έναν στρατηγό που θεωρεί τον πόλεμο με τους Άραβες «αιώνιο», αγνοεί το Ανώτατο Δικαστήριο, παρακάμπτει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, εργαλειοποιεί τις μυστικές υπηρεσίες για τα δικά του δικαστικά προβλήματα.
Ένας λαός κουρασμένος από τον πόλεμο και την αβεβαιότητα, βλέπει τον πρωθυπουργό του να επιλέγει τον διχασμό και το χάος. Αν ο Νετανιάχου νομίζει πως μπορεί να μείνει στην κορυφή καίγοντας τα πάντα γύρω του, το τίμημα θα το πληρώσει τελικά o ίδιος. Ας ελπίσουμε όχι και η χώρα του, που θέλει να δει όχι τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων, αλλά την εξόντωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, που λέγεται Χαμάς.
Διεθνή
Μέση Ανατολή: Η λύση των δύο κρατών «απειλείται περισσότερο από ποτέ», σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή
Η Γαλλία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος για να «εδραιώσουν με κάπως μη αναστρέψιμο τρόπο” την ιδέα ότι για τη διεθνή κοινότητα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση των δύο κρατών.

Η λύση των δύο κρατών γι το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους «απειλείται περισσότερο από ποτέ» και η «πλήρης και ολοκληρωμένη εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών δεν δείχνει πιθανή” μέχρι τη διάσκεψη του Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, παραδέχτηκε σήμερα γαλλική διπλωματική πηγή.
Ωστόσο «τα (τρέχοντα) γεγονότα μάς δείχνουν ότι η λύση αυτή δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη», συνέχισε.
Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα προεδρεύσουν από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου σε διεθνή διάσκεψη για το παλαιστινιακό ζήτημα στη Νέα Υόρκη.
Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί εν μέσω εξελίξεων που είναι «εξαιρετικά ανησυχητικές τους τελευταίους μήνες», τόνισε η γαλλική διπλωματική πηγή, αναφερόμενη στην επανέναρξη και κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων καθώς και στον πλήρη αποκλεισμό για περισσότερους από δυόμισι μήνες της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, η οποία άρχισε να διανέμεται με το σταγονόμετρο την περασμένη εβδομάδα.
«Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται, σε εμάς στη Γαλλία, ότι η λύση των δύο κρατών απειλείται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε. «Απειλείται από την καταστροφή της Γάζας, από την αρκετά ξεκάθαρη βούληση ενός μέρους της ισραηλινής ηγεσίας να ανακαταλάβει αυτόν τον θύλακα και να εκδιώξει τουλάχιστον ένα μέρος του πληθυσμού, ακόμη κι αν τα γεγονότα μάς δείχνουν ότι αυτή η λύση δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη».
«Έχουμε επίγνωση των εμποδίων, όλων όσων έχουν εμποδίσει αυτήν τη λύση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών», πρόσθεσε.
Η ιδέα της διάσκεψης της Νέας Υόρκης είναι κυρίως να αρχίσουν νέες αναγνωρίσεις ενός παλαιστινιακού κράτους — σήμερα αναγνωρίζεται από περίπου 150 χώρες — όπως και να αρχίσουν διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.
Η Γαλλία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος για να «εδραιώσουν με κάπως μη αναστρέψιμο τρόπο” την ιδέα ότι για τη διεθνή κοινότητα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση των δύο κρατών.
«Ξέρουμε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο στη Γάζα καθιστά απίθανο να υπάρξει πλήρης και ολοκληρωτική εξομάλυνση έως τον Ιούνιο» των σχέσεων των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με το Ισραήλ, σχολίασε η ίδια πηγή.
Οι Συμφωνίες του Αβραάμ
Το 2020, οι Συμφωνίες του Αβραάμ, που συνήφθησαν υπό την αιγίδα του Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, οδήγησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών: των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου.
Ένας αριθμός αραβικών χωρών έχει αρνηθεί ωστόσο έως τώρα να προσχωρήσει στη διαδικασία αυτή, κυρίως η Σαουδική Αραβία, όπως και η Συρία και ο Λίβανος, γειτονικές χώρες του Ισραήλ.
«Ωστόσο η εξομάλυνση δεν είναι απλά μια πράξη, είναι μια διαδικασία, και ελπίζουμε ότι μερικά πράγματα μπορεί να ανακοινωθούν από αραβικές μουσουλμανικές χώρες που δεν έχουν εξομαλύνει ακόμη τις σχέσεις τους με το Ισραήλ» ώστε να «ανοίξει ένας δρόμος για αυτό που θα μπορούσε να είναι μια διαδικασία εξομάλυνσης και περιφερειακής ολοκλήρωσης».
Η ίδια πηγή επέμεινε ότι είναι επίσης απαραίτητο να «επιτευχθεί πρόοδος στον αφοπλισμό της Χαμάς και στον αποκλεισμό της από τη διακυβέρνηση» της Λωρίδας της Γάζας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα3 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία