«Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδας – Δεν διχοτομείται. Δεν χωρίζεται» – Ο τελευταίος Ιερολοχίτης και οι Τουρκικές απειλές
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας απέτισε φόρο τιμής στους συναγωνιστές του στο Μνημείο των καταδρομέων στο Καβούρι και λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.
Ήταν η τελευταία «καταδρομική» αποστολή του τελευταίου Ιερολοχίτη μαχητή. Σε ηλικία 101 ετών.Μόλις τρεις εβδομάδας πριν. Στη Σύμη, στις 8 Μαίου. Για να δώσει ένα ακόμη ηχηρό «παρόν»,το στερνό, στα Ελληνικά χώματα του Αιγαίου τα οποία απελευθέρωσε μαζί με τους συμμαχητές του από τα στρατεύματα των Ναζί.
Ο αείμνηστος πλέον Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας, θρύλος των καταδρομέων, έφτασε τα ξημερώματα στο ελικοδρόμιο της ΑΣΔΕΝ.Για την τελευταία του «επιχείρηση» πριν συναντήσει τους κομάντος αδελφούς του που έφυγαν πολύ νωρίτερα. Επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο Chinook για πτήση μιας ώρας προς το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων. Πτήση κουραστική ακόμα και για πολύ νεότερους του. Κάθισε δίπλα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. «Οπλισμένος» με το μπαστούνι του και σε πλήρη διαύγεια.
Ο Στρατηγός στη Σύμη περιέγραψε με λεπτομέρειες τις μάχες που είχε δώσει ως ανθυπολοχαγός του «Ιερού Λόχου» στα νησιά του Αιγαίου. Τις μάχες που έδωσαν οι πρώτοι Έλληνες καταδρομείς για υψώσουν τη γαλανόλευκη στο Αρχιπέλαγος.Απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές προκειμένου έως και οι τελευταίοι «βράχοι» να βαφτούν Ελληνικοί. «Βράχοι» την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί σήμερα η Άγκυρα. «Βράχοι» πάνω στους οποίους χύθηκε το αίμα των Ιερολοχιτών όπως έλεγε ο τελευταίος εν ζωή Ιερολοχίτης.Νησιά για τα οποία ουδέποτε πολέμησαν προκειμένου να τα απελευθερώσουν Τούρκοι στρατιώτες.Όμως προκλητικά οι γείτονες εγείρουν δικαιώματα και ζητούν την απομάκρυνση των σύγχρονων «Ιερολοχιτών».
Εκεί όπου στις 8 Μαΐου του 1945 ο Γερμανός Διοικητής της Ρόδου Στρατηγός Ότο Βάγκνερ παρέδωσε το ‘’Λούγκερ’’ του και μαζί του τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Και ενώ άφησε το πιστόλι του στον Βρετανό Ταξίαρχο Τζέιμς Μόφατ ο αξιωματικός το παρέδωσε στον Διοικητή του ‘’Ιερού Λόχου’’ Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε αναφέροντας ότι «το τρόπαιο αυτό ανήκει στον απελευθερωτή των νησιών,στον Ιερό Λόχο». Πιστόλι που φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο.
Οι κομάντος του Ιερού Λόχου μάχονταν στα νησιά του Αιγαίου από τον Φεβρουάριο του 1944 μέχρι να απελευθερωθεί και το τελευταίο.Από τη Λήμνο και την Πάρο έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Πραγματοποιώντας υποδειγματικές καταδρομικές επιθέσεις και προξενώντας μεγάλες απώλειες στους κατακτητές.Νυχτερινές επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου.Καταστροφές σε φυλάκια, ανατινάξεις σε αποθήκες πυρομαχικών, δολιοφθορές σε πλωτά μέσα. Οι 423 «Ιερολοχίτες» μαχητές οργανωμένοι σε τρία καταδρομικά τμήματα είχαν μετατραπεί στον εφιάλτη των ναζιστικών φρουρών κατοχής και του Γερμανού Στρατηγού Βάγκνερ Διοικητή της 999 Μεραρχίας.
Η Ελλάδα κέρδισε στα πεδία των μαχών τα Δωδεκάνησα.Δεν της χαρίστηκαν. Όπως και το υπόλοιπο Αιγαίο.Με πρωταγωνιστές τους κατοίκους τους που εναντιώθηκαν σε όλους τους κατακτητές αλλά και τους καταδρομείς του ‘’Ιερού Λόχου’’ οι οποίοι για περισσότερο από ένα χρόνο πολέμησαν παντού στο Αρχιπέλαγος. Με μαχητές σαν τον Κωνσταντίνο Κόρκα που νωρίτερα αγωνίστηκαν στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Στο πλευρό των δυνάμεων που μάχονταν τον αναθεωρητικό Άξονα ο οποίος ήθελε να κατακτήσει τα πάντα.Την ώρα που η Τουρκία, η σημερινή αναθεωρητική δύναμη της περιοχής, ο «ουδέτερος επιτήδειος» σχεδόν έως και την τελευταία στιγμή του πολέμου πατούσε όπως συνηθίζει έως και σήμερα σε «δύο βάρκες».
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας απέτισε φόρο τιμής στους συναγωνιστές του στο Μνημείο των καταδρομέων στο Καβούρι και λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Και μαζί μια μεγάλη παρακαταθήκη στους σύγχρονους «Ιερολοχίτες» του Αρχιπελάγους . «Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδας.Δεν χωρίζεται.Δεν διχοτομείται.»