Weather Icon

Τηλεδιάσκεψη 3+1: Προτάσσουν την ειρήνη στη Μεσόγειο

Τηλεδιάσκεψη 3+1: Προτάσσουν την ειρήνη στη Μεσόγειο

 Η κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Ειρήνη και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί τον κοινό στόχο τριών χωρών της περιοχής –Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας– με τη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών είχαν χθες συνομιλίες, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου έθεσαν συγκεκριμένους στόχους για περαιτέρω εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ιωάννης Κασουλίδης, Νίκος Δένδιας, Γιαΐρ Λαπίντ και Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησαν στη διατήρηση του σχήματος 3+1 και τη θεσμοθέτηση ενός πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών τους. 

Κατά την τηλεδιάσκεψη, οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συγκρότηση μιας προσέγγισης «περιφερειακής πολυμέρειας» στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο θετικής ατζέντας, μέσω δημιουργίας προγραμμάτων συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, της Κλιματικής Αλλαγής, της Γαλάζιας Οικονομίας και της Καταπολέμησης Φυσικών Καταστροφών.

Συμφώνησαν επίσης όπως εντός φθινοπώρου πραγματοποιηθεί συνάντηση του σχήματος με φυσική παρουσία, για σκοπούς αξιολόγησης της επιτευχθείσας προόδου στους επιμέρους τομείς συνεργασίας.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ: Με στόχο να επαναβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη, τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος 3+1.

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.

Επίσης, σημειώνεται πως οι υπουργοί του σχήματος 3+1 υποστηρίζουν πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως η Υπουργική Συνάντηση στην έρημο Νεγκέβ, οι οποίες προάγουν τη συνεργασία στην περιοχή.

Παράλληλα, οι υπουργοί καταδίκασαν τις πρόσφατες αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής επίθεσης της 5ης Μαΐου στην πόλη Ελάντ.

Καταληκτικά στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως οι υπουργοί αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ: Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ανέδειξε την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής δυναμικής στο σχήμα 3+1 μέσα από προγράμματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Τόνισε ότι σε αυτό στο πλέγμα συνεργειών δεν αποκλείεται καμιά χώρα, νοουμένου ότι υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις επιμέρους πτυχές του καθώς και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ενημέρωσε για την πρόθεση της Κύπρου να φιλοξενήσει υπουργική συνάντηση για θέματα γαλάζιας οικονομίας, ενώ για το ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, πρότεινε τη δημιουργία ενός περιφερειακού πολυεθνικού κόμβου για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝΔΙΑ: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του με το πέρας της τηλεδιάσκεψης τόνισε πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) είναι απολύτως απαραίτητη. Εξίσου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη υλοποίησης του οποίου εγκαινίασε ο πρωθυπουργός εδώ και λίγες ημέρες.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην ενεργειακή και την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του αγωγού EastMed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector. Αυτά τα δύο έργα ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 στην οικονομία, στις νέες τεχνολογίες, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία και συμφώνησαν, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, για μια νέα συνάντηση, είτε στην Ουάσιγκτον, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, με φυσική παρουσία, πριν από το τέλος του έτους.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube