Weather Icon

Θυμάσαι Βαγορή μου; Ήσουν μόλις 15 χρόνων όταν…

Θυμάσαι Βαγορή μου; Ήσουν μόλις 15 χρόνων όταν…

Ήρθαν αλλιώς τα πράγματα  Βαγορή

Γιάννος Σκυλλουριώτης   

Θυμάσαι Βαγορή μου; Ήσουν μόλις 15 χρόνων όταν ξεσήκωσες ολόκληρη την πόλη σου έναντια στους αποικιοκράτες.

Ηταν 1η Ιουνίου 1953 οταν θέλησαν να σπηλώσουν το Ιακώβιο Γυμναστήριο με την σημαία τους. Αποσκοπούσαν  να επιβάλουν  εορτασμούς την επόμενη μέρα, για την στέψη της νέας τους Βασίλισσας.

Που να ‘ξέραν όμως οι δύσμοιροι ότι ήταν η αφορμή για τους δικούς  σου εορτασμούς . Ήταν η εύκαιρια να δείξεις έμπρακτα την γαλούχιση σου, το Ελληνικό  ανάστημα σου, την αξιοπρέπεια  και Ελληνική περηφάνια σου

Ήταν τότε που ξεφτύλισες την αυτοκρατορία τους, κατεβάζοντας το σύμβολο της αποικιοκρατίας. Μόλις είχες δώσει τα διαπιστευτήρια σου ως Έλληνας στην  μέλλουσα εξοχότατη,  …την εξοχότατη που  δεν σου συγχώρεσε ποτέ το ντρόπιασμα της, το γεγονός ότι σε όλη την επικράτεια της, μόνο στην πόλη σου δεν αξιώθηκε να τιμηθεί η στέψη της.

Το Ελληνικό σου ανάστημα Βαγορή μου, ήταν αυτό που  γαλούχισε όλους εμάς, τους νεότερους συμπατριώτες σου. Εσύ μας διδάξες την αγάπη της λευτεριάς, εσυ μας διδάξεις ιστορία κι ας απουσίαζε, …είμασταν όλοι παρόντες.

Όμως Βαγορή μου ηρθαν αλλιώς τα πράγματα…, δεν βρήκαμε τα σκαλοπάτια που παν στην λευτεριά. Τα βουνά και ρεματιές που πορεύτηκες εμείς  τα αναπτύξαμε, πετυχαίνοντας  success story.  Τωρα το ολόλευκο το χιόνι την παρέα σου την μόνη, εμείς θα το  απολαμβάνουμε με τελεφερίκ…

70 χρόνια μετά κι ακόμα δεν της πέρασε της εξοχότατης η δίψα για τιμές κι αναγνώριση. Έσπευσε  να προλάβει  να ζήσει τους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της στέψης της.

Θέλει λέει να μαζευτούμε όλοι εκεί  στο Κούριο, παρακείμενα της ανάπτυξης μας για να την τιμήσουμε…, ναι, ναι Βαγορή μου, θα  γιορτάσουμε  την φιλία και καλή συνεργασία  της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Βασίλειο της.

Ισως Βαγορή να μην ξανακούσες για  την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι η εξαργύρωση   της θυσίας εσένα και τόσων άλλων λεβέντων που αξιώθηκαν να βρουν τα σκαλοπάτια, που κατάφερατε να μπείτε στο παλάτι κι να αντικρύσετε την πιο αξία Βασίλισσα, την Λευτεριά

Όμως ηρθαν αλλιώς τα πράγματα λεβέντη μου,  μας παν μας φέρνουν πίσω μπρος…, μας νοθεύουν  την ιστορία που μας διδάξες.

65 χρόνια μετα την θυσία σου, εμείς θα την ντροπιάσουμε στις 2 Ιουνίου 2022, εκεί στο αρχαίο θέατρο του Κουριού, εκεί στις ρίζες της ιστορίας μας, θα ξεφτιλίσουμε την θυσία σας για χατήριν της Βασίλισσας που διέταξε τον απαγχονισμό ενός ανηλίκου αγωνιστή παρόλη την διεθνές κατακραυγή.

Μα ήρθαν αλλιώς τα πράγματα λεβεντόπαιδο. Εξευγενιστήκαμε  αποκτήσαμε πολιτισμό  έχουμε διακεκριμένους καλλιτέχνες και χορωδίες   που  έσπευσαν να συμμετέχουν στα πανηγύρια της  αμετανόητης  Βασίλισσας.

Είναι όμως για φιλανθρωπικό σκοπό βρε Βαγόρα μου, μην μας παρεξηγας. Θα τους πληρώσουμε την είσοδο και θα μας επιστρέψουν τα κέρδη για κάποιες κοινωνικές ανάγκες μας, που δυστυχώς δεν καλύπτονται από το success  story..

Εεε, ενταξει ένα μέρος θα δωθει και στις οικογένειες των Άγγλων στρατιωτών (SSAFA) που σας καταδίωκαν στα βουνά και ρεματιές…, αυτούς που σε συνέλαβαν, που πυροβόλησαν τον Μάρκο Δράκο , τον Κυριάκο Μάτση αυτούς που έκαψαν ζωντανό τον Γρήγορη.

Υ.Γ. Βαγορή μου θα ήθελα πολύ να είσαι κι εσύ σε αυτή την εκδήλωση…, θα ήθελα πολύ να σε δω να σκαρφαλώνεις ξανά στον ιστό και να ταπεινώνεις  την σημαία που διχοτόμησε την Κύπρο μας.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube