REAL TIME |

Weather Icon

Θρίλερ με τα ελληνικά τάνκερ στον Περσικό! Η κυβέρνηση δεν δίνει πίσω το κατασχεθέν ιρανικό πετρέλαιο

Θρίλερ με τα ελληνικά τάνκερ στον Περσικό! Η κυβέρνηση δεν δίνει πίσω το κατασχεθέν ιρανικό πετρέλαιο

Για απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης, για την οποία η χώρα μας έχει ενημερώσει εταίρους και συμμάχους, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Εντελώς απρόκλητη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συσχέτιση με το θέμα του ρωσικού τάνκερ με το ιρανικό πετρέλαιο που δεσμεύτηκε ανοιχτά της Καρύστου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε τι προκάλεσε το ρεσάλτο και απάντησε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτή η απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και για αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Τι είπε για το ιρανικό πετρέλαιο

Ερωτηθείς, δε, εάν η χώρα μας θα επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο που είχε κατασχεθεί στην Κάρυστο από ρωσικών συμφερόντων πλοίο, γεγονός που φέρεται να αποτελεί την αιτία πίσω από την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αφού ουσιαστικά υποστήριξε ότι η κατάσχεση ήταν νόμιμη.

«Όποιες ενέργειες αφορούν σε πετρέλαιο ιρανικών συμφερόντων έγιναν με βάση διεθνείς συμβάσεις και αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποφάσεις εναντίον των οποίων δεν στράφηκαν οι ενδιαφερόμενοι. Υπήρξαν περιθώρια για να διεκδικήσουν δικαστική αναστολή και δεν το έπραξαν. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, που έχει υπογράψει η χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, έγινε η κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου» είπε ειδικότερα ο κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται πως η Αθήνα κατηγορείται από το Ιράν πως κατάσχεσε το φορτίο του ρωσικού πλοίου στην Κάρυστο με παρέμβαση των ΗΠΑ και ενώ η ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ μάλιστα στόχος του Ιράν είναι να σταλεί ένα μήνυμα στη Δύση και στον Τζο Μπάιντεν.

Έδεσε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα τάνκερ

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η  ΕΡΤ, το ένα από τα τάνκερ, το «Prudent Warrior», ήδη έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου – φορτίου του.

Σημειώνεται πως από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ, κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube