Weather Icon

Σύνοδος ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, ΗΠΑ: Θα συζητήσουν την ενέργεια και τις προκλήσεις της Τουρκίας

Σύνοδος ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, ΗΠΑ: Θα συζητήσουν την ενέργεια και τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ενέργεια και προκλήσεις στην ατζέντα των ΥΠΕΞ της 3+1

Aνδρέας Πιμπίσιης   

Η προσπάθεια της Δύσης να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση και οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι δύο από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών. Η χρονική συγκυρία που πραγματοποιείται η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια ιδιαίτερη ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να στείλει μηνύματα. 

Οι τέσσερις υπουργοί, Ιωάννης Κασουλίδης, Νίκος Δένδιας, Γιαΐρ Λαπίντ και Άντονι Μπλίκνεν θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στη συνεργασία των χωρών τους. Ωστόσο, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των τεσσάρων ΥΠΕΞ. Με το κεφάλαιο ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο να είναι στο επίκεντρο των  συνομιλιών της 9ης Μαΐου. 

Η συνάντηση 3+1 θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης (όπως εδώ και μέρες είχε αποκαλύψει ο «Φ») και αυτό είχε να κάνει με το ότι η αμερικανική πλευρά ήθελε οι συνομιλίες των τεσσάρων υπουργών να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό και να μην αφήσουν τον χρόνο να παρέλθει μέχρι να βρεθεί βολική ημέρα για όλους. 

Η σύνοδος 3+1 ανακοινώθηκε χθες και στις τέσσερις πρωτεύουσες και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η επικοινωνία των τεσσάρων υπουργών μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε ότι δεν κατέστη δυνατόν να  συμπέσουν τα προγράμματα των τεσσάρων Υπουργών για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ωστόσο, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό βήμα το γεγονός ότι η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί. 

Ενόψει της συνόδου 3+1 οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία. Αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ιωάννη Κασουλίδη και Νίκου Δένδια ήταν 

ο περαιτέρω συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και θέματα που άπτονται της επικείμενης τετραμερούς τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών 

«Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μας, είχα εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη. Συζητήσαμε για τον περαιτέρω συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου και την επικείμενη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και ΗΠΑ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ: Η σύνοδος 3+1 πραγματοποιείται εν μέσω μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, την Τετάρτη 27 Απριλίου, δηλαδή μέσα σε μία ημέρα, πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία 168 παραβιάσεις του εναερίου χώρου και 42 υπερπτήσεις, συμπεριλαμβανομένων υπερπτήσεων άνωθεν ελληνικού εδάφους και κατοικημένων περιοχών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για έναν αριθμό-ρεκόρ όσον αφορά τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, σημειώνοντας ότι ο προηγούμενος μεγαλύτερος αριθμός ήταν το 2020, με την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, όπως σημείωσε, τότε οι υπερτήσεις ήταν 23, δηλαδή περίπου οι μισές της τρέχουσας περιόδου.

Όπως ανέφερε, σε αυτή τη δύσκολη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία, «η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει θεμελιώδεις κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά επηρεάζει και τη συνοχή του ΝΑΤΟ». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως «καταδικαστέα και απαράδεκτη».

Σημείωσε ότι οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν «σαφή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».

«Για αυτό μάλιστα έγιναν δύο διαδοχικά διαβήματα μέσα σε δύο ημέρες από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη», υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου, αναφερόμενος και σε σειρά επαφών που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με πρέσβεις στην Αθήνα, καθώς και στις σχετικές ενημερώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί και κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στη Ουάσινγκτον, στις 16-17 Μαΐου.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube