Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 22 Μαΐου 2022

Stratfor : Οι τρεις επιλογές της Μόσχας για να ενισχύσει τα στρατεύματα στην Ουκρανία

Stratfor : Οι τρεις επιλογές της Μόσχας για να ενισχύσει τα στρατεύματα στην Ουκρανία

Καθώς οι απώλειές της στα πεδία των μαχών αυξάνονται, η Ρωσία πιθανότατα θα χρειαστεί να στείλει περισσότερο στρατό στην Ουκρανία. Αλλά το να βρει αυτούς τους στρατιώτες δεν θα είναι χωρίς κίνδυνους. Ποιες είναι οι επιλογές.

Αν και η Ρωσία είναι απίθανο να κηρύξει πλήρη επιστράτευση βραχυπρόθεσμα, πιθανότατα θα χρειαστεί να στείλει περισσότερους στρατιώτες για να συνεχίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πως η Μόσχα πιθανότατα θα κινητοποιήσει τουλάχιστον κάποιες ενισχύσεις, που θα παρέτειναν επ’ αόριστον τη σύρραξη –εκθέτοντας τη Ρωσία σε περισσότερα οικονομικά προβλήματα και πιέσεις από τη Δύση.

Καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται, στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν όλο και περισσότερο πως η ικανότητα επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα εξαντληθούν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες εβδομάδες, ασχέτως του αν εξασφαλίσουν ολόκληρα τα διοικητικά σύνορα των περιοχών Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ.

Οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται τώρα να υστερούν αριθμητικά στην Ουκρανία, μετά την απώλεια περίπου 15.000 στρατιωτών από την αρχή του πολέμου. Καθώς το Κίεβο αυξάνει, εκπαιδεύει και μεταφέρει μονάδες στις πρώτες γραμμές, οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστούν πρωτίστως περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό για να διεξάγουν μια νέα επιχείρηση επιθέσεων, επιπρόσθετου του υπόλοιπου, καθώς και πόρους και ισχυρότερη υλικοτεχνική υποστήριξη.

Οι επιλογές της Ρωσίας για στρατιωτικές ενισχύσεις

Δεδομένων των ανωτέρω, το μέλλον της σύρραξης βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του Κρεμλίνου και ιδιαίτερα στην προθυμία της Ρωσίας να προχωρήσει σε επιστράτευση, στέλνοντας νέους στρατιώτες και προετοιμάζοντας την οικονομία της χώρας.

Προσφάτως στα ΜΜΕ υπήρχαν εκτιμήσεις πως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα μπορούσε να κηρύξει επιπλέον επιστράτευση, ή ακόμα και επισήμως πόλεμο, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης. Ακόμα όμως και χωρίς μια τέτοια ανακοίνωση κατά τη συγκεκριμένη επέτειο (σ.τ.μ: τελικά δεν υπήρξε τέτοια ανακοίνωση), η Ρωσία και πάλι θα χρειαστεί να δώσει στους στρατιώτες της που σφυροκοπούνται στην Ουκρανία τουλάχιστον κάποια ενίσχυση. Η Μόσχα έχει τρεις βασικές επιλογές για μια τέτοια κινητοποίηση, ωστόσο και οι τρεις ενέχουν σημαντικά στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά ρίσκα:

1) Να διατηρήσει την τρέχουσα πορεία της, εφαρμόζοντας μέτρα μερικής επιστράτευσης

Σε αυτό το πιθανό σενάριο, ο Putin θα επιδιώξει να διατηρήσει μέγιστη ευελιξία κηρύσσοντας ως νίκη την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας, σημειώνοντας όμως πως η υπεράσπιση της νίκης αυτής θα είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας που θα απαιτήσει επιπλέον θυσίες από το ρωσικό λαό. Η Μόσχα θα επιλέξει από μια σειρά μέτρων για να προσελκύσει επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό στις ένοπλες δυνάμεις, κάτι που θα αντιπροσωπεύει μια μερική επιστράτευση.

Ο στόχος αυτής της στρατηγικής θα είναι διπλός: να κατοχυρώσει τα τωρινά εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία (ιδιαίτερα τη λεγόμενη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει την Κριμαία με την Ντονμπάς και περιλαμβάνει τα νότια τμήματα της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στην αριστερή όχθη του Δνείπερου ποταμού) και να συνεχίσει να πιέζει το Κίεβο να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα είναι ευνοϊκή για τη Μόσχα.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, τα μέτρα μερικής επιστράτευσης της Ρωσίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια ανεπίσημη επιστράτευση έως 60.000 εφέδρων στη Ρωσία (κάτι που ουκρανικές και δυτικές πηγές πιστεύουν πως ίσως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη)· μια σταθερή αύξηση των οικονομικών κινήτρων για επαγγελματίες οπλίτες· κινητοποίηση στρατιωτών σε συγκεκριμένες περιοχές της Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία με βάση την υποτιθέμενη απειλή που δέχονται· ένα διάταγμα για την επιστράτευση συγκεκριμένου ποσοστού εφέδρων ή άλλων υπαλλήλων με εκπαίδευση σε όπλα από ομοσπονδιακές υπηρεσίες όπως το υπουργείο εσωτερικών, η υπηρεσία κλητήρων, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άλλων για προσωρινή στρατιωτική υπηρεσία· μια παράταση της περυσινής υποχρέωσης των κληρωτών να υπηρετήσουν και μια κινητοποίηση επιλεγμένων κληρωτών σε ρόλους στην πρώτη γραμμή του μετώπου· και τέλος μια πατριωτική εκστρατεία που θα την κηρύξει ο ίδιος ο Putin με την οποία θα ζητά εθελοντές για να υπηρετήσουν στον στρατό.

-Οδηγοί: Η Ρωσία πιθανότατα θα χρειαστεί τουλάχιστον κάποιους επιπλέον άνδρες για να σταθεροποιήσει με σιγουριά τον τωρινό έλεγχο ουκρανικών εδαφών μεσοπρόθεσμα, και ο τωρινός ρυθμός με τον οποίον οι Ρώσοι κατατάσσονται εθελοντικά δεν αρκεί για να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις. Τα μέτρα αυτά θα ήταν πολύ λιγότερο επιβλαβή για τη ρωσική οικονομία και πολιτικά ριψοκίνδυνα απ’ ότι μια γενικευμένη επιστράτευση. Ο πλήρης έλεγχος που έχει το Κρεμλίνο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σημαίνει πως μπορεί να προσαρμόσει τα μέτρα επιστράτευσης ώστε να ταιριάζουν σε ό,τι αποφασίσει πως θα είναι οι επόμενοι στόχοι του και την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Επειδή οι απαιτήσεις για εκπαίδευση σημαίνουν πως θα χρειαστούν μήνες για να είναι έτοιμοι για μάχη οι επιστρατευμένες δυνάμεις, μια μερική επιστράτευση θα έδινε στη Μόσχα επιλογές και ηρεμία όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα στο πεδίο της μάχης τις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, τα μέτρα μερικής επιστράτευσης θα μπορούσαν να αποτρέψουν επαρκώς τον ουκρανικό στρατό από μεγάλες αντεπιθέσεις.

Για τη συνέχεια Euro2day

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube