Weather Icon

Στην Κύπρο έφτασαν 15.000 Ουκρανοί πρόσφυγες

Στην Κύπρο έφτασαν 15.000 Ουκρανοί πρόσφυγες

Οι πλείστοι Ουκρανοί επιλέγουν την Κύπρο γιατί έχουν εδώ συγγενείς ή φίλους

Μιχάλης Χατζηβασίλης   

Στις 15.000 ανήλθαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο μετά την εισβολή της Ρωσίας, με τις ροές να συνεχίζονται σε σταθερούς αριθμούς το τελευταίο διάστημα. Τον περασμένο μήνα οι Ουκρανοί που επέλεξαν για διάφορους λόγους τη χώρα μας ήταν στις 14.000 και σε ένα μήνα έφτασαν ακόμη χίλιοι, γεγονός που δείχνει ότι οι αφίξεις-αναχωρήσεις έχουν πλέον σταθεροποιηθεί. Οι πλείστοι που έρχονται τώρα εδώ είναι γιατί έχουν συγγενείς ή φίλους, ενώ κάποιοι μετά από 2-3 μήνες παρουσίας εδώ έφυγαν για άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ όπως την Πολωνία που είναι κοντά στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, σύντομα η Υπηρεσία Ασύλου θα έχει έτοιμη ειδική πλατφόρμα που θα λειτουργεί σε όλη την ΕΕ, στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία των Ουκρανών που εγγράφονται σε μια χώρα, ώστε στην περίπτωση που διακινηθούν σε άλλη, να μην τους επιτρέπεται, εκτός εάν προκύπτουν σημαντικοί λόγοι επανένωσης οικογενειών ή άλλων. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ» από την Υπηρεσία Ασύλου, εκεί που κάποιος Ουκρανός πρόσφυγας υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του για απόκτηση της κάρτας προσωρινής προστασίας, εκεί θα μένει, ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο να έρχεται σε μια χώρα και μετά να καταλήγει σε άλλη, καταχρώμενος το σύστημα ή και την οικονομική βοήθεια. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όταν κάποιος Ουκρανός λάβει τη βοήθεια σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα μπορεί να μεταβεί ύστερα σε άλλο για να λάβει και εκεί τη βοήθεια που παραχωρεί η Ένωση. Το ποσό αυτό είναι εφάπαξ 350 ευρώ και παράλληλα τους παρέχεται στέγη και φαγητό για τρεις μήνες. Στη συνέχεια, έχουν δικαίωμα με την κάρτα προσωρινής προστασίας να αποταθούν για εργασία ή για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κάρτα προσωρινής προστασίας θα έχει ισχύ 12 μήνες, εκτός και αν η ΕΕ αποφασίσει διαφορετικά, ενώ με αυτήν θα δικαιούται κάποιος Ουκρανός να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό εφόσον έχει μόνιμη διεύθυνση. 

Σημειώνεται ότι στις 15.000 πρόσφυγες δεν περιλαμβάνονται και οι Ουκρανοί που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και είναι είτε νυμφευμένοι εδώ είτε δραστηριοποιούνται επαγγελματικά.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube