REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 1 Μαΐου 2022

Σκληρή προειδοποίηση του Foreign Policy σε Μπάιντεν: Τα επικίνδυνα παιχνίδια σου στην Ουκρανία οδηγούν σε πυρηνικό όλεθρο

Σκληρή προειδοποίηση του Foreign Policy σε Μπάιντεν: Τα επικίνδυνα παιχνίδια σου στην Ουκρανία οδηγούν σε πυρηνικό όλεθρο

Photo: politico

Η πολιτική Biden για υπονόμευση της ρωσικής ισχύος πυροδοτεί ανεξέλγεκτες καταστάσεις

Foreign Policy: Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Biden στην Ουκρανία οδηγούν σε πυρηνικό όλεθρο – Ο πόλεμος δεν θα έχει τέλος

Στις δραματικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έρχεται να προστεθεί η απόφαση των Αμερικανού προέδρου και του ΝΑΤΟ να κλιμακώσουν την πίεσή τους στη Ρωσία, με αιχμή του δόρατος την απόφαση να υπονομεύσουν την ίδια την ισχύ και την επιρροή της Μόσχας.
Παρατηρητές ανησυχούν, πως η απόφαση αυτή αφήνει ελάχιστα περιθώρια στον Ρώσο πρόεδρος Vladimir Putin: θα πρέπει να υποχωρήσει ή να διευρύνει τον πόλεμο πέρα από την Ουκρανία, όπως αναφέρει το Foreign Policy.
Την Πέμπτη (28/4/2022), ο Biden προέτρεψε το Κογκρέσο να παράσχει πρόσθετη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία
 – υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο ποσό – και είπε πως στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Putin:

«Δεν θα καταφέρετε ποτέ να κυριαρχήσετε στην Ουκρανία».

Επικίνδυνη η αμερικανική πολιτική

Πέρα από αυτό, είπε ο Βiden σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι η νέα πολιτική έχει σκοπό «να τιμωρήσει τη ρωσική επιθετικότητα και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών συγκρούσεων».
Αυτό ακολούθησε μια εξίσου σαφή δήλωση από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, ο οποίος μετά από συνάντηση στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky υπογράμμισε πως στόχος των ΗΠΑ είναι τώρα να περιορίσουν τη δύναμη της Ρωσίας μακροπρόθεσμα, ώστε να μην έχει την «ικανότητα να αναπαραχθεί η στρατιωτική του επίθεση στην Ουκρανία.
«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε με την εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Austin σε μια ενδιάμεση στάση στην Πολωνία.

Πυρηνικός κίνδυνος

Η αλλαγή αυτή ήταν που ώθησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov να δηλώσει εκ των υστέρων ότι η Ουάσιγκτον και η Δύση είχαν εισέλθει σε έναν πόλεμο «αντιπροσώπων» με τη Ρωσία, διακινδυνεύοντας έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο που θα μπορούσε να γίνει πυρηνικός.
«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να το υποτιμούμε», είπε ο Lavrov.
Ο Putin πρότεινε και πάλι αυτή την εβδομάδα, όπως έκανε από την αρχή της εισβολής του στις 24 Φεβρουαρίου, ότι έχει ακόμη την επιλογή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον του ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Έχουμε όλα τα μέσα για αυτό (για να απαντήσουμε σε μια άμεση απειλή για τη Ρωσία)—για τα οποία κανείς άλλος δεν μπορεί να καυχηθεί. Και θα τα χρησιμοποιήσουμε, αν χρειαστεί».

Τα γεράκια του ΝΑΤΟ

Η πρόσφατα επιθετική προσέγγιση των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από νυν και πρώην αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που επιμένουν ότι οι ρωσικές πυρηνικές ανταπειλές είναι απλώς κενή ρητορική.
«Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen σε συνέντευξή του.
«Στη σκέψη του Putin δεν έχει καμία διαφορά, γιατί το μόνο που πιστεύει, είναι πως η δυτική πολιτική αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της Ρωσίας, οπότε γιατί να μη μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό.
Το λάθος που κάναμε στο παρελθόν ήταν να υποτιμήσουμε τις φιλοδοξίες του Putin, να υποτιμήσουμε τη βαναυσότητά του. Την ίδια στιγμή, υπερεκτιμήσαμε τη δύναμη του ρωσικού στρατού», σημείωσε.
Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βασίζεται εν μέρει στη συνεχιζόμενη επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης ενάντια στον Putin, ο οποίος αναγκάστηκε να μειώσει τις φιλοδοξίες του από την πλήρη κατάληψη της Ουκρανίας σε μια νέα μεγάλη επίθεση στο ανατολικό και νότιο τμήμα της.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία μέχρι αυτή την εβδομάδα αμφισβητούσε την αποστολή βαρέων επιθετικών όπλων στην Ουκρανία, αύξησαν τη βοήθειά τους ως απάντηση.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz υπό την πολιτική πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παράσχει 50 αντιαεροπορικά άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Ο Putin θα πολεμήσει

Ωστόσο, Ρωσικοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, στην πραγματικότητα, περνούν τις ίδιες τις κόκκινες γραμμές που απέφευγαν μέχρι τώρα.
Για το μεγαλύτερο μέρος της δίμηνης σύγκρουσης, ο Biden αρνήθηκε να επιτρέψει οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη, όπως μεγάλα επιθετικά όπλα ή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θέτει τις δυνάμεις των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Τώρα, ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν ότι με την πρόσθετη βοήθεια και τις σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκάζει τον Putin να υποχωρήσει ή να πολεμήσει.
Πάντως η πορεία του Putin επιβεβαιώνει, πως θα επιδιώξει να πολεμήσει, επισημαίνει το Foreign Policy.
«Στα μάτια του Κρεμλίνου η Δύση θέλει να πάρει τη Ρωσία. Πριν δεν λεγόταν. Τώρα λέγεται», δήλωσε ο Sean Monaghan, ειδικός για την Ευρώπη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
«Αν το συνδυάσετε με τα σχόλια του Biden, στη σύνοδο κορυφής του στην Πολωνία τον περασμένο μήνα, ότι «αυτός ο άνθρωπος (ο Putin) δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», όλα αυτά μετατρέπουν αυτόν τον εδαφικό πόλεμο σε ευρύτερη αντιπαράθεση και μπορεί να καταστήσουν τη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου αδύνατη.

Επικίνδυνος ο Biden

Ο George Beebe, πρώην επικεφαλής της CIA για τη Ρωσία, είπε ότι η κυβέρνηση Biden μπορεί να κινδυνεύει να ξεχάσει ότι «το πιο σημαντικό εθνικό συμφέρον που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να αποφύγουν μια πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία».
Πρόσθεσε ότι «οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να πουν «ότι και όλοι οι άλλοι θα χάσουν αν χάσουν κι αυτοί. Και μάλλον εκεί οδεύουμε», σημείωσε.

Ίσως η πιο ανησυχητική τροπή των γεγονότων είναι ότι δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει καμία πιθανότητα εξόδου από τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων – παρά τη δήλωση του Putin στον επισκεπτόμενο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres ότι εξακολουθεί να ελπίζει σε μια τέτοια λύση.«Άλλο είναι να ακολουθείς μια πολιτική αποδυνάμωσης του Putin και άλλο να το λες δυνατά.
Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για τον Putin να επιτύχει μια πολιτική λύση, οπότε ίσως δεν είναι συνετό να το δηλώνουμε», δήλωσε ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Γίνεται πιο επικίνδυνο», είπε ο Charles Kupchan, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ και τώρα μελετητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

«Πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε πέρα από τα drones και τους αντιαρματικούς πυραύλους και να μιλάμε για ένα πολιτικό τέλος».

Απομακρύνεται η ειρηνική λύση

Ή, όπως το έθεσε ο Beebe, «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μεταφέρουμε με κάποιο τρόπο διακριτικά στους Ρώσους την πρόταση ότι θα ήμασταν πρόθυμοι να χαλαρώσουμε τις κυρώσεις στο πλαίσιο μιας διεθνούς διευθέτησης. Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός».
Ωστόσο, οποιαδήποτε τέτοια διαπραγμάτευση φαίνεται λιγότερο πιθανή από ποτέ. Και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμβιβάζονται σε μια μακρά μάχη.

Μετά τη συνάντηση με τον Putin και τον Lavrov την Τρίτη (26/4), ο Guterres αναγνώρισε ότι μια επικείμενη κατάπαυση του πυρός είναι μόνο στα χαρτιά και ότι ο πόλεμος «δεν θα τελειώσει με συναντήσεις».
Μόλις πριν από ένα μήνα ο Zelesnky διατύπωνε την ιδέα μιας ουδέτερης Ουκρανίας που δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πρότεινε να αναγνωριστούν οι αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.
Όμως ο Zelensky είπε από τότε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι, υπό το φως των ρωσικών θηριωδιών, η ουκρανική κοινή γνώμη ήταν κατά των διαπραγματεύσεων και ευνοούσε τη συνέχιση του πολέμου.

Φινλανδία – Σουηδία: Φυτίλι στη μπαρουταποθήκη

 Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας τη μακροχρόνια πολιτική τους για μη ευθυγράμμιση και δυνητικά δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον πυροδότησης εκρήξεων στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας.
Αυτό θα έφερνε ένα καταστροφικό πλήγμα στον Putin, ο οποίος συχνά ανέφερε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ως casus belli για την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία. Και υπάρχει μικρή προοπτική ότι κάποια από αυτές τις εντάσεις θα υποχωρήσει σύντομα.
O Austin συγκάλεσε επίσης μια «Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία» 40 κρατών η οποία προετοιμαζόταν για αυτό που ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού Mark Milley είπε ότι είναι πιθανό μια «παρατεταμένη σύγκρουση» που θα «μετριέται τουλάχιστον σε χρόνια».

Ο Biden δεν είπε ποια μπορεί να είναι η απάντηση των ΗΠΑ εάν ο Putin αναπτύξει τακτικά ή στρατηγικά πυρηνικά όπλα.
Επιπλέον, καμία πλευρά δεν έχει θέσει σαφείς κανόνες στο μεταψυχροπολεμικό περιβάλλον για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων—ειδικά καθώς οι συμφωνίες όπλων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, όπως η Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς, έχουν ακυρωθεί και τα συστήματα παράδοσης πυρηνικών όπλων έχουν καταστεί ταχύτερα και περισσότερο διέπονται από αυτόματα ψηφιοποιημένα συστήματα.

Όταν η απειλή γίνεται πραγματικότητα

Σύμφωνα με την πολιτική του Κρεμλίνου που είναι γνωστή ως «κλιμάκωση προς αποκλιμάκωση» -απειλώντας να γίνει πυρηνική δράση εάν η Δύση προσπαθήσει να τον σταματήσει- ο Putin επανεισάγει κάθε χρόνο τα πυρηνικά όπλα στους συμβατικούς πολεμικούς υπολογισμούς του.
Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών στην εξουσία του, έχει εξουσιοδοτήσει την κατασκευή πυρηνικών πυραύλων κρουζ, υπερωκεάνιων τορπιλών με πυρηνικά όπλα, υπερηχητικών οχημάτων ολίσθησης και περισσότερων πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ωστόσο, ο Putin δεν έφτασε ποτέ τόσο κοντά στο να απειλήσει ότι θα τα χρησιμοποιήσει, ούτε έχει ξεκαθαρίσει αν ή πώς θα μπορούσε να το κάνει.
Μέχρι την κρίση στην Ουκρανία, οι στρατηγοί των ΗΠΑ δεν θεωρούσαν την ανάπτυξή τους αξιόπιστη απειλή.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Putin θα κλιμακώσει τη δράση με κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες μη πυρηνικές δυνατότητες.

Πολλοί ειδικοί λένε επίσης ότι δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα κέρδιζε μεγάλο πλεονέκτημα από τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων εντός της Ουκρανίας – και θεωρείται αρκετά λογικός παράγοντας που δεν θα σκεφτόταν ποτέ να εκτοξεύσει πυρηνικά οπλισμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στις ΗΠΑ.Αλλά ο Putin έχει επίσης δηλώσει προηγουμένως ότι δεν μπορεί να δεχτεί τον διαχωρισμό μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας από τον ρωσικό έλεγχο, γράφοντας σε ένα δοκίμιο του Ιουλίου 2021 ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «συγκρίσιμη στις συνέπειές της με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον μας».
Ο Robert Gallucci, πρώην ανώτερος διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα, είπε ότι οι ρωσικές πυρηνικές απειλές είναι μια νέα τακτική και «θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη εάν εμπλακούμε άμεσα σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις μέσα ή γύρω από την Ουκρανία, δηλαδή σε ή σε όλη την ρωσικά σύνορα».

Το αδιέξοδο και το δίδυμο Κίνας – Ρωσίας

Ο Beebe, ο οποίος είναι επί του παρόντος διευθυντής στο Quincy Institute for Responsible Statecraft, εκτιμά πως οδεύουμε σε ένα ασταθές αδιέξοδο, πιο επικίνδυνο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
«Πιθανότατα θα καταλήξουμε σε κάποιο είδος μακροπρόθεσμης ασταθούς αντιπαράθεσης που διχάζει την Ουκρανία και διχάζει την Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν κανόνες παιχνιδιού», σημείωσε.

«Δεν είναι τόσο ένας νέος ψυχρός πόλεμος όσο είναι μια νέα πληγή στην Ευρώπη», πρόσθεσε
Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, εάν μια πρόσφατα τολμηρή Δύση και το ΝΑΤΟ επεκτείνουν την εμβέλειά τους πέρα από την Ευρώπη, στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως πρότεινε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Liz Truss σε μια ομιλία της αυτή την εβδομάδα.
Είπε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει μια παγκόσμια προοπτική, έτοιμο να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες απειλές.
Πρέπει να προλάβουμε τις απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό, συνεργαζόμενοι με τους συμμάχους μας όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία για να διασφαλίσουμε ότι ο Ειρηνικός προστατεύεται. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοκρατίες όπως η Ταϊβάν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».
Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την προοπτική για έναν παρατεταμένο παγκόσμιο ψυχρό πόλεμο όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα. Και είναι κάτι που θα μπορούσε εύκολα να γίνει καυτός, είπε ο Beebe, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να αντιμετωπίζουν μια συμμαχία «μιας Ρωσίας πλούσιας σε πόρους που συνεργάζεται με μια τεχνολογικά και οικονομικά ισχυρή Κίνα».

biden_b.JPG
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube