Weather Icon

Σε κρίσιμη περίοδο η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Σε κρίσιμη περίοδο η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

O Eλληνας πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στο Λευκό Οίκο το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 3:30 μ.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ), με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά και τα συμμαχικά θέματα.

Παράλληλα, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ελληνική Ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο και κατά το κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη, 17 Μαϊου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθίσει σε δείπνο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της αμερικανικής πρωτεύουσας (το «Willard Intercontinental»), που διοργανώνουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις παρουσία δεκάδων ομογενών. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός θα παρασημοφορήσει διακεκριμένους ομογενείς από όλες τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά (δες στη σελ. 2 Σχόλιο του Αντώνη Η. Διαματάρη για την εκδήλωση της Ομογένειας προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη).

Σε γενικές γραμμές, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ συνδυάζει την ουσία με ευρύτερους συμβολισμούς.

Ως προς το σκέλος της ουσίας, η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν αναμένεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ θα τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση στο οποίο η κυβέρνηση τονίζεται ότι πήρε σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή παρέχοντας ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη και αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε εταίρους που απειλούνται, αλλά και εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως θα τεθεί, επίσης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

«Επί τάπητος» θα τεθεί και το ενεργειακό ζήτημα, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ως εκ τούτου να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Μετά τη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η δεξίωση, που δεν συνηθίζεται και, πάντως, είναι η πρώτη αντίστοιχη που γίνεται επί Μπάιντεν, είναι ενδεικτική του επιπέδου, αλλά και του βάθους και εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική Ομογένεια, με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις.

Το πλήρες πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 07:30 π.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής), ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή «Morning Joe» του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 10:00 π.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 3:30 μ.μ., ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Στις 5:00 μ.μ. ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 9:40 π.μ. ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι (Nancy Pelosi).

Στις 11:00 π.μ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις (Kamala Harris).

Στις 12:00 μ.μ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube