REAL TIME |

Weather Icon

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτή η κατάσταση πονά τους Τούρκους και πουλούν τσαμπουκά – Συνέντευξη στον Δήμο Βερύκιο

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτή η κατάσταση πονά τους Τούρκους και πουλούν τσαμπουκά – Συνέντευξη στον Δήμο Βερύκιο

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτή η κατάσταση πονά τους Τούρκους και πωλούν τσαμπουκά

Τις τουρκικές προκλήσεις στην Αλεξανδρούπολη λίγο μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Είναι μήνυμα προς τις ΗΠΑ, γιατί εμείς τα μηνύματα τα παίρνουμε εδώ και χρόνια. Δεν ήταν για το Κογκρέσο. Σε αυτό έστειλαν μήνυμα με τις 41 υπερπτήσεις και παραβιάσεις. Η Τουρκία έδωσε το μήνυμα για την εξομάλυνση των σχέσεων. Δηλαδή, ότι το πλαίσιο για την ατζέντα το βάζει αυτή. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συζητήσει και το θέμα των 6-10 μιλίων του εναέριου χώρου και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της κυριαρχίας σε ορισμένα νησιά. Γι’αυτό παραβιάζουν, για να δείξουν, ότι αυτή είναι η ατζέντα τους.

Όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαρροές από το ΥΠΕΞ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και αυτό γιατί ο πλωτός σταθμός της επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη θα βρίσκεται στα 10 μίλια από τις ακτές του Έβρου. Εκεί υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας από αέρα και θάλασσα γιατί θα είναι σε διεθνή ύδατα. Αυτό πιθανότατα απασχολεί και τις ΗΠΑ. Αν γίνει η επέκταση θα γίνει και με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Γιατί είναι ένα ρίσκο το πως θα αντιδράσει η Τουρκία. Είναι τόσο σημαντική η λειτουργία του σταθμού που φαίνεται από την παρουσία στα εγκαίνια του Έλληνα πρωθυπουργού, των βαλκανικών χωρών και φυσικά της αμερικανικής πρεσβείας. Επίσης για πρώτη φορά ήρθε αμερικάνικο πολεμικό πλοίο στην Αλεξανδρούπολη.

Την επόμενη της παραβίασης, το CNN Turk είχε μία εκπομπή με τίτλο “Παιχνίδια πολέμου με την Ελλάδα”. Σε αυτήν την εκπομπή συμμετείχαν ειδήμονες άμυνας και ασφάλειας. Ό,τι ακούμε σε αυτές εκπομπές είναι η ηχώ του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και του προεδρικού μεγάρου. Εκεί υπήρχε ένας χάρτης που έδειχνε την Ελλάδα με τις αμερικανικές βάσεις. Εννοούσαν, ότι οι ΗΠΑ θα βάλουν την Ελλάδα σε περιπέτειες, γιατί η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αντιδράσει. Θεωρώ, ότι αυτό που κάνει η Τουρκία και θα το δούμε και με το θέμα του ΝΑΤΟ. Θέλει να δείξει στις ΗΠΑ, ότι είναι πλήρως ανεξάρτητη χώρα. Θα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ με τους δικούς της όρους, θα είναι συνεπείς με τη συμμαχία και τις υποχρεώσεις της, όταν όμως παίζουν δικά της συμφέροντα αυτά προηγούνται. Και όταν τίθενται θέματα εθνικής ασφάλειας, η Τουρκία έχει δικαίωμα να επεμβαίνει. Στην Αλεξανδρούπολη το έκανε αυτό όπως έκανε την εισβολή στο Ιράκ. Είναι ένα σημείο καμπής. Γιατί αυτός ο τσαμπουκάς που πάει να κάνει στην Ελλλάδα προσκρούει σε αμερικανικά συμφέροντα. Η παρουσία των αμερικανών στην περιοχή είναι ανασταλτικός παράγοντας στα σχέδια που έχουν για τη Θράκη. Αυτό τους ενοχλεί, όπως και η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.εξαιτίας της λειτουργίας του πλωτού σταθμού.

Παράλληλα ο Σάββας Καλεντερίδης σχολίασε την πανεπιστημιακή έρευνα για το ποιες χώρες θεωρούν οι Τούρκοι ως εχθρικές προς την Τουρκία, απάντησε για τη στάση του Ερντογάν απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στο τέλος αναφέρθηκε στο θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 και το φλερτ των Βρετανών με την Τουρκία στα εξοπλιστικά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube