Reuters: Οι ΗΠΑ έκαναν κατάσχεση σε ιρανικό πετρέλαιο από ρωσικό πλοίο κοντά σε ελληνικό νησί - Geopolitico
Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Reuters: Οι ΗΠΑ έκαναν κατάσχεση σε ιρανικό πετρέλαιο από ρωσικό πλοίο κοντά σε ελληνικό νησί

Δημοσιεύτηκε στις

Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που έχει μισθωθεί από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν ένα ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν σε πλοίο που διαχειρίζεται η Ρωσία κοντά στην Ελλάδα και θα στείλουν το φορτίο στις ΗΠΑ με άλλο πλοίο, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία Pegas, με 19 μέλη ρωσικού πληρώματος στο πλοίο, κοντά στις ακτές του νότιου νησιού της Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

Είπαν ότι το πλοίο κατασχέθηκε στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, το πλοίο απελευθερώθηκε αργότερα λόγω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες του.

Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου και φέρει ιρανική σημαία από την 1η Μαΐου, παρέμεινε έκτοτε κοντά στα ελληνικά ύδατα. Προηγουμένως έφερε ρωσική σημαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο δεσμεύτηκε αρχικά επειδή ανήκε σε ρωσική τράπεζα που είχε υποστεί κυρώσεις από τις δυτικές χώρες. Η διαχειρίστρια εταιρία εμφάνισε έγγραφα που έδειχναν ότι το πλοίο πριν τον πόλεμο είχε μεταβιβαστεί σε άλλη ρωσική εταιρία που όμως δεν είχε στοχοποιηθεί από τις κυρώσεις. Αποδεσμεύτηκε από την Ελλάδα στις 22 του μήνα αλλά οι Αμερικάνοι είχαν το πλοίο σε μαύρη λίστα για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Είχαν ζητήσει δέσμευση φορτίου από την αρχή με την αιτιολογία ότι τα έσοδα από την πώληση θα πήγαιναν σε χρηματοδότηση τρομοκρατίας

Πηγή του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ “ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο του πλοίου είναι ιρανικό πετρέλαιο”.

“Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που έχει μισθωθεί από τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αμερικανική οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων που σχετίζονται με το Ιράν, δήλωσε ότι το Pegas είχε φορτώσει περίπου 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το νησί Σίρι του Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021. Πριν από αυτό το φορτίο, το Pegas μετέφερε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου το 2021, με περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια από αυτά να καταλήγουν στην Κίνα, σύμφωνα με την ανάλυση UANI.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις σε αυτό που περιέγραψαν ως ”δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου και ξεπλύματος χρήματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία” για τη Δύναμη Quds των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ακόμη και όταν η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η κατάσχεση επιβεβαιώθηκε από άλλη δυτική πηγή που γνωρίζει το θέμα, η οποία πρόσθεσε ότι το φορτίο μεταφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy με σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Dynacom.

Πηγή της Dynacom επιβεβαίωσε ότι “η μεταφορά του πετρελαίου βρισκόταν σε εξέλιξη από το πλοίο στο Ice Energy της Dynacom, το οποίο στη συνέχεια θα αποπλεύσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε την Τετάρτη ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τεχεράνη μετά την κατάσχεση του φορτίου του πλοίου που βρισκόταν “υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ελληνικά ύδατα και ενημερώθηκε για τις έντονες αντιρρήσεις” της ιρανικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία σύμφωνα με το Reuters.

Το IRNA επικαλούμενο δηλώσεις του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν αναφέρει ότι το δεξαμενόπλοιο είχε αναζητήσει καταφύγιο στις ακτές της Ελλάδας μετά από τεχνικά προβλήματα και κακές καιρικές συνθήκες, προσθέτοντας ότι η κατάσχεση του φορτίου του ήταν «ένα ξεκάθαρο παράδειγμα πειρατείας».

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η κατάσταση στη Συρία! Σφοδρές μάχες των Κούρδων με τους μισθοφόρους των Τούρκων

Χάρτες κατάστασης και βίντεο μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  • Το HTS έκανε επιδρομή στην πόλη Sanamayn. Δύο άτομα τραυματίστηκαν.
  • Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν βόρεια του φράγματος Tishrin.
  • Τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Deir Hafer.
  • Ο Asaad Hassan Al-Shaibani, ο υπουργός Εξωτερικών της συριακής μεταβατικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Mohammed al-Khulaifi στη Ντόχα.
  • Ένας διοικητής σε μια φατρία που υποστηρίζεται από την Τουρκία σκοτώθηκε μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν για την προσπάθειά του να εγκαταλείψει την περιοχή της Ρας αλ Άιν

Περισσότεροι από εκατό μαχητές από τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) και τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία τις τελευταίες ημέρες, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) στις 5 Ιανουαρίου.

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κυρίως κοντά στις πόλεις Hajj Hussein, al-Sa’ideen, Atshana, Aloush, al-Mustaha, εκτός από το φράγμα Tishreen και τη γέφυρα Qara Qozak.



Σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης που εδρεύει στο Λονδίνο, 50 μαχητές του SNA και άλλοι 12 από τις SDF σκοτώθηκαν στις 3 Ιανουαρίου, που ήταν η πρώτη ημέρα των συγκρούσεων.

Τη δεύτερη ημέρα, επιπλέον 35 μαχητές του SNA σκοτώθηκαν από τις SDF, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή από τη λεγόμενη Μεραρχία Sultan Murad. Τέσσερις Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν επίσης.

Τουρκικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη παρείχαν στενή αεροπορική υποστήριξη στο SNA, εξαπολύοντας πολλά πλήγματα κατά των SDF. Οι περισσότερες απώλειες της ομάδας προκλήθηκαν από αυτά τα χτυπήματα Οι μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία δεν κατάφεραν να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες στην ομάδα, παρά το γεγονός ότι κράτησαν τις θέσεις τους.

Από την πλευρά τους, οι SDF συνέχισαν να χρησιμοποιούν drones αυτοκτονίας FPV και άλλους τύπους οπλισμένων drones με μεγάλη επιτυχία. Οι στόχοι δεν περιορίστηκαν στο SNA, καθώς περιελάμβανε και στρατιωτικό εξοπλισμό του τουρκικού στρατού. Δείτε πλάνα από τα χτυπήματα.

Πάνω από 100 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη βόρεια Συρία καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τα πλήγματα
Πάνω από 100 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη βόρεια Συρία καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τα πλήγματα

Πάνω από 100 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη βόρεια Συρία καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τα πλήγματα

Ενώ η ένταση των συγκρούσεων αυξάνεται, μια μεγάλης κλίμακας τουρκική επίθεση κατά των SDF στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου δεν μπόρεσε να επιφέρει ουσιαστική πλήγματα λόγω της συνεχούς υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στην ομάδα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις επέστρεψαν στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ τον περασμένο μήνα και ενώ το Πεντάγωνο αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δημιουργούσε βάση κοντά στην πόλη Κομπάνι, προπύργιο των SDF, οι ενισχύσεις συνεχίζονται στην περιοχή .

Στις 5 Ιανουαρίου, το Συριακό Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική νηοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγά κατευθύνθηκε προς το Κομπάνι. Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν επίσης πάνω από την περιοχή.

Συμπίπτοντας με τις συγκρούσεις στη βόρεια Συρία, το Ισραήλ επανέλαβε τα χτυπήματά του στη χώρα, στοχεύοντας βάσεις του διαλυμένου πλέον Συριακού Αραβικού Στρατού.

Μια μαζική αεροπορική επίθεση είχε στόχο μια αποθήκη πυρομαχικών και μια στρατιωτική ερευνητική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Safirah στη νότια ύπαιθρο του Χαλεπίου στις 3 Ιανουαρίου.


Την επόμενη μέρα, αναφέρθηκε ένα χτύπημα κοντά στην παραλιακή πόλη της Λαοδικείας, αν και αρνήθηκε από τις συριακές αρχές.

Στις 5 Ιανουαρίου, ένα άλλο κύμα απεργιών αναφέρθηκε κοντά στη Δαμασκό. Εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στόχος ήταν υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αυτά τα πλήγματα -περισσότερα από 490 σύμφωνα με το SOHR- δεν έχουν σκοπό μόνο να καταστρέψουν τις εναπομείνασες στρατιωτικές δυνατότητες της Συρίας, αλλά και να πιέσουν τον νέο ηγεμόνα της χώρας, την ισλαμιστική οργάνωση Hay’at Tahrir al-Sham. Το Ισραήλ δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένο από την ομάδα που έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι άξονες της γαλλικής πολιτικής στη Συρία και τη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κρισιμη γαλλική και ευρωπαϊκή αποστολή στη Συρία πριν τη διάσκεψη της Δαμασκου για το μέλλον της χώρας στις αρχές Ιανουαρίου

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noel Barrot ήταν ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης που ζήτησε μια πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς στην πολυεθνική, πολυομολογιακή Συρία

Αλλά για να συμβεί αυτό, η χώρα χρειάζεται «μια πολιτική μετάβαση στη Συρία που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινότητες στην ποικιλομορφία τους, που θα υποστηρίζει τα πιο βασικά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες»,

“Πρέπει επίσης να επιτευχθεί πολιτική λύση με τους συμμάχους της Γαλλίας, τους Κούρδους , ώστε να ενσωματωθούν πλήρως σε αυτήν την πολιτική διαδικασία που ξεκινά σήμερα”

Ο Μπαρό προέτρεψε επίσης τους νέους ηγετες της Συρίας να επικοινωνήσουν άμεσα με τους φυλακες της φρουρας των χημικών όπλων , ώστε να μπορέσουν να επιθεωρήσουν και να καταστρέψουν τα αποθέματα που ανήκουν στις πρώην αρχές.

………………….

Πριν τέσσερις ημέρες το FRANCE 24 μετεδωσε πως ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας συναντησε χριστιανούς ηγετες ολοκληρης της Συριας Η είδηση ανεφερε αναλυτικα τα παρακατώ:”

Ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα συναντήθηκε με ανώτερους χριστιανούς κληρικούς την Τρίτη, εν μέσω ΔΥΤΙΚΩΝ και γαλλικων εκκλήσεων στον ισλαμιστή ηγέτη να εγγυηθεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων μετά την κατάληψη της εξουσίας στις αρχές του μήνα.”

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

«Ο ηγέτης της νέας συριακής διοίκησης, Ahmed al-Sharaa, συναντά μια αντιπροσωπεία της χριστιανικής κοινότητας στη Δαμασκό», ανέφερε η Γενική Διοίκηση της Συρίας σε δήλωση στο Telegram.

Η δήλωση περιλάμβανε φωτογραφίες από τη συνάντηση με Καθολικούς, Ορθόδοξους και Αγγλικανούς κληρικούς.

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noel Barrot ήταν ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης που ζήτησε μια πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς στην πολυεθνική, πολυομολογιακή Συρία

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό ζήτησε μια πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία που θα εγγυάται τα δικαιώματα των διαφορετικών κοινοτήτων της χώρας.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι Σύροι θα μπορούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της μοίρας τους».

Αλλά για να συμβεί αυτό, η χώρα χρειάζεται «μια πολιτική μετάβαση στη Συρία που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινότητες στην ποικιλομορφία τους, που θα υποστηρίζει τα πιο βασικά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», είπε ο Μπαρό στο AFPTV κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Λίβανο με τον υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου.

Ο Μπαρό και ο Λεκόρνου συνάντησαν επίσης τον αρχηγό του στρατού του Λιβάνου Τζόζεφ Αούν και επισκέφτηκαν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ που περιπολούσαν στα νότια σύνορα, όπου μια εύθραυστη εκεχειρία τερμάτισε τις έντονες μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ FRANCE 24

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noël Barrot και η γερμανίδα ομόλογός του Annalena Baerbock σε επίσκεψη τους στη Συρία δήλωσαν ότι ήθελαν να σφυρηλατήσουν μια νέα σχέση με τη Συρία και κάλεσαν για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση, καθώς συναντήθηκαν με τον de facto ηγέτη της Συρίας Ahmed al-Sharaa στη Δαμασκό την Παρασκευή.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noël Barrot και η γερμανίδα ομόλογός του Annalena Baerbock βρέθηκαν στη συριακή πρωτεύουσα για συνομιλίες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης , στην επίσκεψη υψηλότερου επιπέδου από μεγάλες δυτικές δυνάμεις από τότε που οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ισλαμιστών ανέτρεψαν τον μακροχρόνιο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο μήνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη γαλλική πρεσβεία στη Δαμασκό, λίγο μετά την άφιξή του στη συριακή πρωτεύουσα από τον Λίβανο, ο Μπαρό εξέφρασε τις ελπίδες του για μια «κυρίαρχη, σταθερή και ειρηνική» Συρία.

Εξεφρασε την “ελπίδα ότι οι προσδοκίες όλων των Σύριων μπορούν να πραγματοποιηθούν”,, “αλλά είναι μια εύθραυστη ελπίδα”.

Αργότερα ο Μπαρό κάλεσε τους νέους ηγετες της Συρίας να καταλήξουν σε συμφωνία με τις κουρδικές αρχές στα βορειοανατολικά.

“Πρέπει να επιτευχθεί πολιτική λύση με τους συμμάχους της Γαλλίας, τους Κούρδους , ώστε να ενσωματωθούν πλήρως σε αυτήν την πολιτική διαδικασία που ξεκινά σήμερα”, δήλωσε ο Μπαρό μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στη Δαμασκό.

Ο Μπαρό προέτρεψε επίσης τους νέους ηγετες της Συρίας να επικοινωνήσουν άμεσα με τους φυλακες της φρουρας των χημικών όπλων , ώστε να μπορέσουν να επιθεωρήσουν και να καταστρέψουν τα αποθέματα που ανήκουν στις πρώην αρχές.

Η ευρωπα ι κη και η γαλλική κινητικοτητα στη Συρία υλοποιηθηκε με ταχύτητα για να προηγηθει μιας πολυπροσωπης συνεδριασης στην Δαμασκο για την οποία μας ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ το ΤΑΣΣ, το ρωσσικο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ το οποίο συνεχιζει να μεταδίδει πληροφοριες για την κατάσταση στη Συρία: ” . Η εθνική διάσκεψη για τη συζήτηση για το μέλλον της Συρίας θα πραγματοποιηθεί στη Δαμασκό στις 4-5 Ιανουαρίου, ανέφερε ο ιστότοπος T24 επικαλούμενος συριακές πηγές.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 1.200 άτομα, τα οποία θα εκπροσωπούν όλα τα τμήματα της κοινωνίας, καθώς και διάφορες θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες.

Αναμένεται ότι σε αυτό το συνέδριο θα ανακοινωθεί η διάλυση της Hayat Tahrir al-Sham (HTS, εκτός νόμου στη Ρωσία), καθώς και η διάλυση άλλων πολιτοφυλακών, που θα ενταχθούν στον νέο συριακό στρατό, αναφέρει η ιστοσελίδα.”

Από σειρά πληροφοριών και διαρροων είναι εμφανες πως η Γαλλία θα ηγηθει των ευρωπα ι κων πρωτοβουλίων στη Συρία έστω και με την παρουσία της Γερμανιας.Απο την άλλη σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις Λιβανου και Συριας θα κινηθει ανεξάρτητα.

Για την Ελληνική πλευρά αποτελεί τεράστιο αινιγμα το γεγόνος ότι δεν προχωρει σε πρωτοβουλιες διαλογου,δράσης και συνεννοησης με τη Γαλλία και την Κύπρο στα θέματα της Συριας και του Λιβανου αφού το κλίμα ευνοει την παρουσία της και μια σειρά δεδομενων την ευνοουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πενήντα ημέρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Χρήστος Μουτζούκος

Ήταν 6 Νοεμβρίου, όταν με απόφαση του Όλαφ Σολτς, απελύθει ο Κρίστιαν Λίτνερ και με αυτόν τον τρόπο διελύθει ο κυβερνητικό συνασπιτισμός.

Η Γερμανία από εκείνη την ημέρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, πρώτη φορά μετά το μακρινό 1982. Πέντε φορές, η ψήφος εμπιστοσύνης έχει ζητηθεί στην Γερμανία μεταπολεμικά, αλλά είναι η πρώτη μετά το ΄82 όπου η χώρα οδεύσει σε προωρες εκλογές.

Η προσβολή της Μπέρμποκ στη Δαμασκό δείχνει το μέλλον της Συρίας;

Πέντε φορές είχε προβεί η βουλή σε ψήφος εμπιστοσύνης στην Γερμανία:

  • 1972: Ήταν πρώτος ο Willy Brandt όταν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και την έχασε
  • 1982: Δύο φορές είχαμε την διεξαγωγή της ψήφου εμπιστοσύνης, με τους Helmut Schmidt και Helmut Kohl, με τον Schmidt να την κερδίζει και τον Kohl να την χάνει
  • 2001-2005: Δύο φορές ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης o Gerhard Schröder

Σήμερα, η πολιτική σκηνή της Γερμανίας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η πτώση της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας στις 16 Δεκεμβρίου, μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης, σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές. Ο Όλαφ Σολτς μετέφερε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στον πρόεδρο Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στο παλάτι Μπελεβού. Στη συνέχεια, στις 27 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Στάινμαϊερ διέλυσε το Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προγραμματίστηκαν για τις 23 Φεβρουαρίου.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκίνησε ουσιαστικά η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς, να εμφανίζεται φαβορί για να είναι ο νέος καγκελάριος.

Οι συντηρητικοί του CDU/CSU διατηρούν άνετο προβάδισμα 33% έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 16%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 18% εμφανίζεται επίσης να προηγείται του SPD, ενώ οι Πράσινοι 13% βρίσκονται στην τέταρτη θέση και οι φιλελεύθεροι 4% παλεύουν για να είναι στην επόμενη βουλή.

Με βάση αυτήν την εικόνα η επόμενη βουλή αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Βουλή και Κυβέρνηση

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της βουλής (Bundestag) και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης;

Η Bundestag και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση συχνά δύσκολα διαχωρίζονται η μία από την άλλη στο κοινό. Τα δύο συνταγματικά σώματα, η βουλή και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, έχουν πολύ διαφορετικά καθήκοντα και, σύμφωνα με τον Βασικό Νόμο, το καθένα παίζει τους δικούς του ρόλους (η βουλή περιγράφεται στο άρθρο 38 και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο άρθρο 62).

Ένας λόγος για τη σύγχυση μπορεί να είναι ότι οι εργασίες, αν και πολύ διαφορετικές, συχνά αλληλοεπικαλύπτονται. Αν και η βουλής ως κοινοβούλιο αναφέρεται ως νομοθετικό σώμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισάγει τους περισσότερους νόμους για κοινοβουλευτική συζήτηση που αργότερα εγκρίνονται από την βουλή.

Ωστόσο, εάν η βουλής εκπληρώσει το καθήκον της να ελέγχει την κυβέρνηση, οι διαφορές γίνονται πιο αισθητές: Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων συνόδου, υπάρχει πάντα η «Έρευνα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης» και η «Ώρα των Ερωτήσεων» τις Τετάρτες, κατά την οποία τα μέλη της κυβέρνησης απαντούν σε ερωτήσεις βουλευτών.

Η βουλή εκλέγεται επίσης από το λαό ως κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι το μόνο συνταγματικό όργανο που έχει την άμεση νομιμοποίηση των πολιτών.

Ποια είναι όμως τα καθήκοντα της βουλής;

Τα πιο σημαντικά καθήκοντα της βουλής είναι η νομοθεσία και ο έλεγχος του κυβερνητικού έργου.
Οι βουλευτές αποφασίζουν επίσης για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τις αποστολές του στρατού (Bundeswehr) στο εξωτερικό. Ένα άλλο σημαντικό καθήκον της βουλής είναι η εκλογή του Καγκελαρίου.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η βουλής είναι ο χώρος όπου διατυπώνονται και συζητούνται ενώπιον του κοινού διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη σωστή πολιτική διαδρομή.

Η βουλής είναι το ανώτατο δημοκρατικό κρατικό όργανο στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή έχει 736 εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Πώς λειτουργεί η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της βουλής;

Στη Γερμανία, η ευρωπαϊκή πολιτική είναι παραδοσιακά ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο ασκεί τον έλεγχό του. Οι βουλευτές ενημερώνονται σε πρώιμο στάδιο για τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ολομέλεια και στις επιτροπές. Οι βουλευτές αποφασίζουν για δηλώσεις που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη στις συζητήσεις της στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βουλή

1. Αποφασίζει και αλλάζει τους νόμους που ισχύουν στην Γερμανία
2. Ελέγχει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την διοίκηση
3. Εκλέγει τον Καγκελάριο ο οποίος σχηματίζει κυβέρνηση
4. Αποφασίζει για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό
5. Αποφασίζει για τις αποστολές του στρατού στο εξωτερικό και της συμβάσεις με άλλες χώρες

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία28 λεπτά πριν

Πολιτική εναντίον οικονομίας! Ποιος θα επικρατήσει;

Οικονομικός Αναλφαβητισμός και Λαϊκισμός

Ενδιαφέροντα1 ώρα πριν

Αντιθέσεις: Κοινωνία- Ψυχισμός και “Σκοτεινός” εαυτός…σε ανισόρροπες συνθήκες,Γεωπολιτικής-Κοινωνικής Απίσχνασης

Μια συνέντευξη – έκπληξη στις “Αντιθέσεις” με τον Δημήτρη Καραγιάννη, Παιδοψυχίατρο – Συστημικό Ψυχοθεραπευτή και διδάκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Σημίτης όπως… Μητσοτάκης

Ο Σημιτισμός αποτέλεσε την ελληνική έκφραση ενός πολιτικοιδεολογικού ρεύματος το οποίο διατυπώθηκε θεωρητικά από τον καθηγητή του London School of...

Οικονομία3 ώρες πριν

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η… δικαιότερη μετάβαση

Μέλος ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλά στο Geopolitico.gr για επαφές που είχε στην Ελλάδα και την επίσκεψή...

Ενδιαφέροντα4 ώρες πριν

Ο σκιτσογράφος Ντοκ ήρθε στο Geopolitico.gr

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία

Δημοφιλή