REAL TIME |

Weather Icon

«Πρωτόκολλο προσάρτησης»: Ακόμα ένα βήμα ελέγχου των Τ/Κ από την Άγκυρα

«Πρωτόκολλο προσάρτησης»: Ακόμα ένα βήμα ελέγχου των Τ/Κ από την Άγκυρα

 Τι περιλαμβάνει το περίφημο πρωτόκολλο

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Στα μέσα του περασμένου Απριλίου κατοχικό και Τουρκία προχώρησαν στην υπογραφή ενός νέου πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας, το οποίο είναι άκρως απαραίτητο για την στήριξη των Τουρκοκυπρίων. Η πολιτική κρίση λόγω των προβλημάτων σύστασης νέας «κυβέρνησης» του κατοχικού καθεστώτος και προκειμένου να μην προκληθούν άλλες αντιδράσεις η συμφωνία έμεινε στα συρτάρια. Από τις 14 Απριλίου που υπογράφηκε το οικονομικό πρωτόκολλο δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευή 20 Μαΐου, κάτι που αποδεικνύει το στόχο που έθεσε πρωτίστως ης Τουρκία.

Την επομένη τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) υπήρχαν καταγραμμένα τα βασικά «άρθρα» του 53σέλιδου πρωτοκόλλου. Μέσα από το συγκεκριμένο έγγραφο είναι εμφανές πως η Τουρκία δεν ετοίμασε ένα πρωτόκολλο οικονομικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων όπως οι ίδια και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητα διατείνονται. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο προσάρτησης των κατεχόμενων μέσα από την οικονομική εκμετάλλευση των Τουρκοκυπρίων. 

Από οικονομικής πλευράς το πρωτόκολλο περιλαμβάνει δωρεές ύψους 3,2 δις τουρκικών λιρών (κάπου 181 εκατομμύρια ευρώ) και προβλέπει δάνεια ύψους 1,050 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ). Σημειώνεται ότι τα δάνεια παρέχονται σε αμερικανικά δολάρια. 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, όπως και πολλοί άλλοι ηγέτες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με κάθε ευκαιρία διατείνονται πως με την παρουσία της Τουρκίας στα κατεχόμενα υπάρχει «ασφάλεια και ελευθερία». Η ασφάλεια ως γνωστό διασφαλίζεται μέσω της ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας ενώ σ’ ότι αφορά τις ελευθερίες ενδεχομένως θα πρέπει να αρχίσουν να το βλέπουν διαφορετικά γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) υπάρχει ρήτρα που οδηγεί ευθέως σε περαιτέρω περιορισμών των ελευθεριών των Τουρκοκυπρίων.  Πιο συγκεκριμένα με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου: 

⦁    Θα διασφαλιστεί ότι οι θρησκευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται πιο αποτελεσματικά κάτω από μία στέγη σε ένα «θεσμικό πλαίσιο» εντός της «κρατικής νομικής προσωπικότητας». 

⦁    Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και «νομικών ρυθμίσεων», για παρεμπόδιση των πολιτικών και ιδεολογικών δραστηριοτήτων των συντεχνιών που υπερβαίνουν τον σκοπό ίδρυσής τους, εκτός των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων.

⦁    Σε θέματα που αφορούν την άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης και της διαδήλωσης, θα γίνει ρύθμιση για αποζημίωση των ζημιών που προκαλούνται σε ιδιωτικές ή «δημόσιες» περιουσίες με υπέρβαση της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων. 

⦁    Θα επανεξεταστεί η οικονομική δομή της «αρχής ηλεκτρισμού» («ΚΙΒ-ΤΕΚ») και θα αναδομηθεί. 

⦁    Θα αξιολογηθεί η ιδιωτικοποίηση του «εθνικού λαχείου» και των λιμανιών. 

⦁    Θα μειωθεί η χρήση συναλλάγματος στην «ΤΔΒΚ» και η εξάρτηση από το συνάλλαγμα. 

⦁    Θα εξαπλωθεί η χρήση της ΤΛ που είναι το εθνικό νόμισμα και των εθνικών συστημάτων πληρωμής.

⦁    Οι υποδομές και οι άλλες υπηρεσίες θα ολοκληρωθούν για να ετοιμαστεί το Βαρώσι για καθημερινή χρήση. 

⦁    Θα διασφαλιστεί ότι οι «πολίτες της ‘ΤΔΒΚ’» θα επωφελούνται από το Ατομικό Σύστημα Συνταξιοδότησης της Τουρκίας και το Σύστημα Αυτόματης Συμμετοχής.

⦁    Θα περιοριστούν και θα μειωθούν οι όροι που αφορούν την προϋπόθεση ότι χρειάζεται ντόπιος συνέταιρος για να κάνουν επενδύσεις στα κατεχόμενα ξένοι επενδυτές και θα μειωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο.  

⦁    Θα μειωθούν οι περιορισμοί για την απόκτηση περιουσίας (από ξένους). 

⦁    Θα γίνει αναδόμηση του τομέα του ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα. 

⦁    Θα αναπτυχθεί η παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρισμού.

⦁    Διευκόλυνση παραχώρησης «υπηκοοτήτων»

⦁    Θα επιτευχθεί αποτελεσματική συνεργασία ενάντια στην παραπληροφόρηση σε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

⦁    Θα γίνουν οι «νομικές ρυθμίσεις» που θα διευκολύνουν τους όρους σε σχέση με την παροχή «υπηκοότητας» με σκοπό «την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας».

Πέραν των πιο πάνω είναι εμφανής η προσπάθεια να ενισχυθεί η «τουρκική ταυτότητα» ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους. Δίνεται έμφαση στο στοιχείο της θρησκείας αλλά και των οθρωμανικών καταβολών. Συγκεκριμένα το πρωτόκολλο προβλέπει «περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών σε όλους τους τομείς που πηγάζουν από κοινές ιστορικές, πολιτιστικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και πνευματικές αξίες και επίτευξη βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, οι «δύο χώρες» θα ενεργήσουν με μια αντίληψη στρατηγικής συνεργασίας, η οποία προβλέπει συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, διασφαλίζει την πιο αποτελεσματική χρήση των υπόγειων και υπέργειων φυσικών πόρων, καθώς και των οικονομικών και ανθρώπινων πόρβν, προς την κατεύθυνση των συμφερόντων των «δύο χωρών», βελτιώνει την τεχνική υποδομή της «χώρας», αυξάνει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» και τις δυνατότητες παραγωγής, εξαπλώνει την χρήση της ΤΛ εντός της «ΤΔΒΚ» και στο διμερές εμπόριο και διασφαλίζει την παροχή της βοήθειας στην «ΤΔΒΚ» με βάση την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα».

Επίσης προβλέπεται ότι «θα γίνουν εργασίες αναστήλωσης που θα διασφαλίσουν την ανάδειξη των αποτυπωμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο νησί προς ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας». 

Σκοπός, όπως αναφέρεται, είναι η ενίσχυση των κοινών ιστορικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών των δύο πλευρών παραγκωνίζοντας την παραπληροφόρηση που χρησιμοποιείται πολύ ευρέως από τρίτες χώρες και μη κυβερνητικές οργανώσεις και στοχεύει τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και γεωγραφικούς δεσμούς των σχέσεων Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» και ανάμεσα στους πολίτες τους.

>>ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Η αντιπολιτευόμενη Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ) σε δύο δημοσιεύματά της στις 22 και 23 Μαΐου διερωτάται εάν «είναι οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία ή συνεργασία παράδοσης» και σημειώνει πως έχουν δοθεί πολλές οδηγίες εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Το πρωτόκολλο προβλέπει την αναδόμηση της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων» μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, την άμεση λήψη μέτρων για περιορισμό των δραστηριοτήτων των συντεχνιών και την διευκόλυνση της παροχής «υπηκοότητας» εντός του Μαΐου του 2022 κλπ. 

Αν και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει με τις ομιλίες του πως στα κατεχόμενα υπάρχει και λειτουργεί ένα «ξεχωριστό κράτος», αυτό που επιχειρείται τώρα, σύμφωνα με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχουρμάν, το αντίθετο που πάει να γίνει. Στην πρώτη αντίδραση μίλησε για «πρωτόκολλο εγκατάλειψης της βούλησης» των Τουρκοκυπρίων να διοικούν τον εαυτό τους, να σταθούν στα δικά τους πόδια, να γίνουν κάτοχοι «θεσμικής δομής», να επιτύχουν την ανάπτυξη της «χώρας» με πλάνο, να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, να κρατήσουν όρθιους τους επιχειρηματίες, τους καταστηματάρχες, και τους υπαλλήλους στον «δημόσιο» και τον ιδιωτικό τομέα και να κτίσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία πάνω σε σωστή βάση.

Ο Κουτρέτ Οζερσάι (ηγέτης του κόμματος του Λαού) ο οποίος πέρασε στην αντιπολίτευση σημειώνει  πως ενώ στην «συμφωνία» αναφέρεται ότι είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος για την Τουρκία η προστασία της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων και η συνέχιση της «ΤΔΒΚ», όμως αν κοιτάξει κανείς το περιεχόμενό της, είναι γεμάτη με «άρθρα» που αντιτίθενται σε αυτό τον θεμελιώδη στόχο. Ο Οζερσάι, προβλέπει ότι οι σχέσεις τους με την Τουρκία θα επιδεινωθούν περισσότερο λόγω κάποιων «άρθρων» και της φιλοσοφίας της συμφωνίας. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την επιβολή οικονομικών μέτρων αλλά με τους όσους περιορισμούς επιβάλλονται στα δικαιώματα και τις ελευθερίες. 

Ταξίδι που δεν άφησε κάτι ιδιαίτερο πίσω του

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν συνηθίζουν να κρατάνε το στόμα τους κλειστό ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα της περιοχής. Και ενώ υπήρξε μεγάλος θόρυβος για το «ιστορικό ταξίδι» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά το ταξίδι της επιστροφής φρόντισε να μιλήσει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για το Αιγαίο και την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. 

Προς της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Ισραήλ η Άγκυρα επιχείρησε να δημιουργήσει την εικόνα επανόδου των σχέσεων στην πρότερη τους κατάσταση. Πλην όμως φαίνεται πως έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα. Κι αυτό φαίνεται από δύο σημαντικά γεγονότα: την απουσία συμφωνίας για τους πρέσβεις και την ακύρωση της επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας που θα πραγματοποιείτο ταυτόχρονα. 

Για το θέμα του αμοιβαίου διορισμού πρέσβεων, ο Τσαβούσογλου περιορίστηκε να πει ότι θα το ξαναδούν ότανεπισκεφθεί την Άγκυρα ο Γιαΐρ Λαπίντ. Όσον αφορά τα ενεργειακά στην Τουρκία το μόνο που λέχθηκε ήταν πως το θέμα θα περιληφθεί στην ατζέντα σε κατοπινό στάδιο και αφού υπάρξει εναρμόνιση διπλωματικών σχέσεων.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube