REAL TIME |

Weather Icon

Προς διευθέτηση το θέμα του Ν. Καραμπάγ

Προς διευθέτηση το θέμα του Ν. Καραμπάγ

Δέσμευση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για ειρηνευτική συμφωνία για Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Να εργαστούν έτσι ώστε να επιτύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ συμφώνησαν οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pashinian και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilhan Aliyev είχαν ειλικρινείς και παραγωγικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν τις συνομιλίες για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα αφορά τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε ο Michel, υποστηρίζοντας ότι υπογράμμισε στους δύο ηγέτες τη σημασία να λάβουν υπόψη τους «τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμένικου πληθυσμού στο Καραμπάχ».
Παράλληλα θα υπάρξει μια «συνάντηση επιτροπών συνόρων» τις επόμενες ημέρες, η οποία θα εξετάσει τα ζητήματα του καθορισμού των συνόρων και «τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί μια ασφαλής κατάσταση».

Μόνιμη πληγή

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή την οποία διεκδικούν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εδώ και τριάντα χρόνια, ξέσπασε το φθινόπωρο του 2020 πόλεμος που διήρκησε έξι εβδομάδες και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων, προτού κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής η Αρμενία παραχώρησε στο Αζερμπαϊτζάν περιοχές που έλεγχε μετά τον πρώτο πόλεμο μεταξύ τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ ρωσική ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών αναπτύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η συμφωνία εκεχειρίας, την οποία στην Αρμενία θεώρησαν εθνική ταπείνωση, προκάλεσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων ο Pashinian αναγκάστηκε να κηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε τον Σεπτέμβριο το κόμμα του.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube