Weather Icon

Ποιοί είναι οι όροι του Ερντογάν για να πει “ναι” στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Ποιοί είναι οι όροι του Ερντογάν για να πει “ναι” στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Η Άγκυρα έχει καταρτίσει μια λίστα με 10 όρους ως “αποδείξεις συμμόρφωσης” του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης ώστε -εφόσον εκπληρωθούν- να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αφού -όπως είπε- αρνούνται να εκδώσουν στην Τουρκία άτομα που εμπλέκονται στις δραστηριότητες του PKK.

Πρότεινε μάλιστα τους εκπροσώπους των σκανδιναβικών χωρών, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Άγκυρα στο άμεσο μέλλον, για να πείσουν την Τουρκία να τους δεχτεί στη Συμμαχία, να μην ταλαιπωρούνται με ταξίδια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, ο δεκάλογος της Άγκυρας για να αλλάξει στάση απέναντι στο αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας αφορά τα εξής:

1. Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να “πάρουν θέση” σχετικά με το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

2. Να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.

3. Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας στη Συρία, οι οποίες -σύμφωνα με την Άγκυρα- συνδέονται με το PKK.

4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία ατόμων που συνδέονται με “την τρομοκρατία”.

5. Να διακόψουν επαφές με κουρδικές ομάδες που δρουν σε Ιράκ και Συρία.

6. Να διακόψουν επαφές με καταζητούμενα ή φυγόδικα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO, που σύμφωνα με την Άγκυρα, εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

7. Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

8. Να εδραιωθεί η συνεργασία των δύο χωρών με την Τουρκία για την καταπολέμηση της “τρομοκρατίας”, εννοώντας και πάλι τους Κούρδους. 

9. Να δεσμεύσουν τραπεζικούς λογαριασμούς οντοτήτων και πολιτών που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

10. Να μην επιτρέψουν στην επικράτειά τους τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων από ΜΚΟ με αντιτουρκικό προσανατολισμό.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube