Weather Icon

Πλήρης άρση εμπάργκο όπλων για Κύπρο, σημαντικές συμφωνίες ΗΠΑ με Ελλάδα

Πλήρης άρση εμπάργκο όπλων για Κύπρο, σημαντικές συμφωνίες ΗΠΑ με Ελλάδα

Κοινή γραμμής Ελλάδας-Κύπρου εν όψει επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Σε Λευκωσία και Αθήνα υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση για τις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κυπριακή Δημοκρατία μετρά αντίστροφα για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων, ενώ η Ελλάδα βλέπει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναβαθμίζονται συνεχώς. Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν φαίνεται να επηρεάζει και ιδιαιτέρως τις διμερείς σχέσεις της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας με την Ουάσιγκτον. 

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Λευκωσία παρακολουθεί τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας να βελτιώνονται με μεγάλη ταχύτητα, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία το μήνυμα που φτάνει από την Ουάσιγκτον ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα για τερματισμό του εμπάργκο που βρίσκεται σε εφαρμογή για τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ΡΙΚ, αποκάλυψε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πλήρους άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, από την ενημέρωση που έτυχε από την πρέσβη των ΗΠΑ αυτό που ο ίδιος εκτιμά είναι πως σε εννέα με δώδεκα μήνες το εμπάργκο όπλων θα αρθεί. 

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι από το 2023 τερματίζονται οι όποιες απαγορεύσεις είχαν επιβληθεί στην Κύπρο για απόκτηση αμερικανικών όπλων. Το εμπάργκο είχε συνδεθεί με την τουρκική εισβολή του 1974, ωστόσο στη συνέχεια το τίμημα το πλήρωσε η Κύπρος. Επιβλήθηκε το 1974 εξ αφορμής της τουρκικής εισβολής σε βάρος της Κύπρου. Το 1978 μετά από μια αναίτια απόφαση της κυβέρνησης Κάρτερ το εμπάργκο κατά της Τουρκίας είχε αρθεί πλήρως, ενώ συνεχίζονταν οι απαγορεύσεις κατά της Κύπρου. Από το 1987 οι ΗΠΑ αποφάσισαν απαγόρευση οποιασδήποτε προμήθειας στρατιωτικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ: Η συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες της φάσεις. Ιδιαίτερα οφέλη αποκομίζει η Αθήνα από την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς τα προηγούμενα χρόνια έμενε θεατής μπροστά στην αμερικανο-τουρκική στρατιωτική συνεργασία. Ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Με το προς κύρωση πρωτόκολλο, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιδιώκονται η επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου.

Σε επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τον περασμένο Οκτώβρη, αναφερόταν πως η επικαιροποιημένη συμφωνία «εκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».

ΤΑΞΙΔΙ ΙΔΙΑΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 16 Μαΐου στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό Προέδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ θα μιλήσει σε ειδική συνεδρία του Κογκρέσου. Οι Αμερικανοί έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτή την επίσκεψη, δείχνοντας ότι θέλουν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα. Εξάλλου, οι συναντήσεις του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου με ξένους ηγέτες αποτελούν πάντα ένα βαρόμετρο των σχέσεων σε διμερές επίπεδο. Πόσο μάλλον όταν η επίσκεψη Μητσοτάκη συνδεθεί και με ομιλία σε πανηγυρική συνεδρία στο Κογκρέσο.

Ενόψει της μετάβασής του στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε στην Αθήνα για να προσφωνήσει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη συνάντηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντησή τους συμπίπτει με μία πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία, το ταξίδι του στις ΗΠΑ. 

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως συζήτησαν για το ταξίδια Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον Ν. Αναστασιάδη, οι κίνδυνοι από επεκτατικές βλέψεις και εχθρικές ενέργειες είναι κάτι που θα απασχολήσει τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Επίσης, ανέφερε ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα εγερθούν από ελλαδικής πλευράς κατά τις επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα. 

Ενέργεια και Ουκρανικό 

Η ενέργεια, το Ουκρανικό και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Καλωσορίζοντας τον κ. Αναστασιάδη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι συνιστά ευκαιρία να συζητηθούν θέματα συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου «σε μία περίοδο όπου δυστυχώς ο επεκτατικός αναθεωρητισμός έκανε την εμφάνισή του στην ήπειρό μας».

«Θα συζητήσουμε και τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας καθώς θα έχω την ευκαιρία να σε ενημερώσω για την επικείμενη επίσκεψή μου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κυριακή αλλά και την άφιξη του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα», είπε. «Ελλάδα και Κύπρος απόλυτα ευθυγραμμισμένες αγωνίζονται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Απογοητεύει η Νούλαντ, λέει ο Κασουλίδης 

Ο υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του στο ΡΙΚ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι της Βικτόρια Νούλαντ στην Κύπρο. Ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε απογοητευμένος από την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών για το γεγονός ότι η Βικτόρια Νούλαντ δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την τουρκική θέση ότι δεν θα συζητηθεί κάτι στο Κυπριακό πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2023. 

Ο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης, σε σχέση με το Κυπριακό, τόνισε πως επιμένει στην προώθηση του πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και γι’ αυτό είχε επαφές και με Τουρκοκύπριους πολιτικούς. Όσον αφορά τα ΜΟΕ, ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Ερσίν Τατάρ είναι έτοιμη αλλά δεν έχει ακόμα αποσταλεί. 

Στην επιστολή, ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, θα περιλαμβάνεται και η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube