Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 24 Μαΐου 2022

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει σχεδόν ολόκληρο το Λουγκάνσκ

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει σχεδόν ολόκληρο το Λουγκάνσκ

Oι Ουκρανοί παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες “δυσκολίες” στο Ντονμπάς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σήμερα στον τέταρτο μήνα του, με τα ρωσικά στρατεύματα να επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στον περιφέρεια Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς (ανατολικά).

Μολονότι διαβεβαιώνουν πως απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Κίεβο στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου και κατόπιν στο Χάρκοβο τον Μάιο, οι Ουκρανοί παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες “δυσκολίες” στο Ντονμπάς, που σχηματίζουν οι περιφέρειες –”ομπλάστ”– Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

“Οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες”, αναγνώρισε χθες βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του.

“Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να δείξουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις κατειλημμένες περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), ότι δεν θα παραδώσουν την περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), τις κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας της Ζαπορίζιας (νοτιοανατολικά) και του Ντονμπάς (ανατολικά). Προελαύνουν εν μέρει. Ενισχύουν τις θέσεις τους αλλού”, συνέχισε.

Η κατάσταση παραμένει “εξαιρετικά δύσκολη” στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι επιδιώκουν να “εξοντώσουν όποιον ζει”, κατήγγειλε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Η Μόσχα συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός της στον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών στη Λουγκάνσκ, περικυκλώνοντας τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για σφοδρές μάχες σε εξέλιξη κοντά στις κοινότητες Ποπάσνα και Μπαχμούτ, κάτι που μοιάζει να επιβεβαιώνει την κυκλωτική κίνηση.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, με βασικό στόχο το Σεβεροντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο στην επαρχία Λουχάνσκ, σύμφωνα και με το BBC.

Παράλληλα, ρωσικοί πύραυλοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σιδηροδρομικές υποδομές στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης. Αρκετές πόλεις στο Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν επίσης, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, από τους οποίους σκοτώθηκε ένας πολίτης και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι εθνικιστές επικρίνουν όλο και περισσότερο τις στρατιωτικές αποτυχίες του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και ζητούν μεγαλύτερη κινητοποίηση, την οποία η Ρωσία είναι “απρόθυμη και ανίκανη να συνεχίσει”, σύμφωνα με το Institute for the Study of War.

Οι κατοχικές αρχές της Χερσώνας θα καλέσουν τη Ρωσία να δημιουργήσει εκεί στρατιωτική βάση

Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές της περιφέρειας της Χερσώνας στην Ουκρανία θα ζητήσουν από τη Μόσχα να δημιουργήσει εκεί στρατιωτική βάση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση αξιωματούχου της τοπικής “κυβέρνησης”.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και έχει καταλάβει την περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία βρίσκεται δίπλα στην Κριμαία, ουκρανική χερσόνησο που η Μόσχα έχει προσαρτήσει από το 2014.

Η Μόσχα έχει διορίσει στην Χερσώνα νέες φιλορωσικές διοικητικές αρχές και από χθες εισήγαγε το ρούβλι ως το επίσημο νόμισμα της περιφέρειας, αν και για μια μεταβατική περίοδο το ρωσικό νόμισμα θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα με την ουκρανική χρίβνια.

“Θα πρέπει να υπάρξει ρωσική στρατιωτική βάση στην περιφέρεια της Χερσώνας”, δήλωσε στο RIA ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της όπως την αποκαλεί η Ρωσία “πολιτικο-στρατιωτικής περιφερειακής διοίκησης” της Χερσώνας.

“Θα το ζητήσουμε αυτό και αυτό είναι που επιθυμεί όλος ο πληθυσμός. Αυτό είναι ουσιαστικό και θα είναι εγγυητής της ασφάλειας για την περιοχή και τους κατοίκους της”, πρόσθεσε.

Η Ρωσία λέει ότι έπληξε ουκρανική αποθήκη όπλων που αποθήκευε πυρομαχικά για όπλα πυροβολικού αμερικανικής κατασκευής

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη όπλων στο Ντονμπάς που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση βλημάτων M777 howitzers αμερικανικής παραγωγής, έναν τύπο όπλου πυροβολικού, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την πληροφορία.

“Υποχρεωτικές” εκκενώσεις

Η πτώση της Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, θα έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο ενός στρατηγικού σταυροδρομιού, που αποτελεί επιπλέον το τρέχον διάστημα αυτοσχέδιο κέντρο διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι κάτοικοί της αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρά τον κίνδυνο: “Ο κόσμος δεν θέλει να φύγει”, είπε ο αντιδήμαρχος της Μπαχμούτ, ο Μαξίμ Σούτκοβι, μπροστά σε μισοάδειο λεωφορείο που υποτίθεται πως θα μετέφερε άμαχους προς πιο ασφαλείς περιοχές.

Οι αρχές πλέον φθάνουν “στο σημείο που θα κάνουμε υποχρεωτικές εκκενώσεις”, είπε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην Μπαχμούτ, ο Σερχίι Κάλιαν.

Όσοι παραμένουν λένε πως οι πύραυλοι και οι βόμβες αρχίζουν να πέφτουν τα ξημερώματα και συνεχίζουν ως το μεσημέρι γύρω από την Μπαχμούτ.

Η Σεβεροντονιέτσκ βομβαρδίζεται “24 ώρες το 24ωρο”, από τους Ρώσους, που “χρησιμοποιούν τακτική καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη”, κατήγγειλε προχθές Κυριακή ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι.

Η τύχη της Σεβεροντονιέτσκ ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, του λιμανιού στρατηγικής σημασίας που καταστράφηκε σχεδόν εντελώς έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας.

Σε μέρος της κοιλάδας του Ντονμπάς δημιουργήθηκαν από το 2014 οι δύο αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες των φιλορώσων. Για να τους υπερασπιστεί από την “γενοκτονία” που υποστήριξε πως ετοιμαζόταν να διαπράξει το Κίεβο διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την 24η Φεβρουαρίου την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία, λίγα 24ωρα αφού αναγνώρισε επίσημα ως αυτόνομες κρατικές οντότητες τις δύο “λαϊκές δημοκρατίες”, με την επικράτειά τους να εκτείνεται σε όλο το Ντονμπάς.

Στρατιωτική βοήθεια από 20 χώρες

Το νότιο μέτωπο μοιάζει σταθερό, αν και οι Ουκρανοί λένε πως σημείωσαν κέρδη. Η διοίκηση των δυνάμεών τους στον νότο έκανε λόγο σήμερα για “προέλαση” στην περιοχή της Μικολάιφ “προς την κατεύθυνση της περιφέρειας της Χερσώνας“, όπου οι νέες φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως θέλουν να καθιερώσουν το ρούβλι. Κατηγόρησε εξάλλου τις ρωσικές δυνάμεις πως σκότωσαν άμαχους που προσπαθούσαν να φύγουν οδικώς, με τοποθέτηση ναρκών σε δρόμο και με βόμβες και κατόπιν εκτελώντας όσους επέζησαν.

Ενώ η Μόσχα κλιμακώνει την προσπάθεια να καταλάβει όλο το Ντονμπάς, το Κίεβο, που επιμένει να ζητά περισσότερα όπλα, εξασφάλισε υποσχέσεις για υποστήριξη από δυτικά κράτη.

Σε ψηφιακή σύνοδο της “Ομάδας επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας” 44 κράτη συζήτησαν χθες τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Είκοσι δεσμεύτηκαν να στείλουν κι άλλα όπλα, ενώ άλλες να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, τον Λόιντ Όστιν.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για τα όπλα που θα στείλουν οι ΗΠΑ, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του γιγαντιαίου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία, με αξία 40 δισεκ. δολαρίων συνολικά.

Πάντως ανάμεσα στα όπλα που θα σταλούν θα είναι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας Harpoon, μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτήρα τους, που υποσχέθηκε η Δανία. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν πως με αυτούς τους πυραύλους μπορεί να κατορθωθεί να αρθεί ο αποκλεισμός του λιμανιού της Οδησσού, κόμβου των εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα, οι οποίες είναι κρίσιμες όχι μόνο για την ουκρανική οικονομία αλλά και για τον εφοδιασμό με τρόφιμα αρκετών άλλων χωρών. Θεωρητικά οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να απειλήσουν ως και την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ είπε πως ελπίζει να “μπορέσει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της χρήσης” των όπλων που έλαβε υποσχέσεις ότι θα παραδοθούν χθες καθώς “μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα στα πεδία των μαχών”.

Η Ρωσία λέει ότι επιβραδύνει σκόπιμα την επίθεση στην Ουκρανία για να εκκενώσει τους αμάχους

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα επιβραδύνει σκόπιμα την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει στους πολίτες να απομακρυνθούν, όπως μετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

“Κηρύσσονται εκεχειρίες και δημιουργούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τους περικυκλωμένους οικισμούς. Φυσικά, αυτό επιβραδύνει τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά αυτό γίνεται σκόπιμα για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού”, υποστήριξε ο Σοϊγκού.

Πατρούσεφ (γραμ. Συμβουλίου Ασφαλείας Ρωσίας): Δεν “κυνηγάμε” προθεσμίες στην Ουκρανία, θα πετύχουμε τους στόχους μας

Η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία και δεν “κυνηγάει προθεσμίες”, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ.

“Όλοι οι στόχοι που έχει ορίσει ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) θα εκπληρωθούν. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, επειδή η αλήθεια, περιλαμβανομένης της ιστορικής αλήθειας, είναι με την πλευρά μας”, σημείωσε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Argumenty i Fakty.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έπληξαν αποθήκη όπλων στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, η οποία χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση βλημάτων για τα αμερικανικής παραγωγής πυροβόλα M777 χόβιτσερ.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Σε τρεις μήνες, χιλιάδες άνθρωποι, άμαχοι και στρατιωτικοί, έχουν σκοτωθεί, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής απολογισμός. Μόνο στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές αρχές μιλούν για 20.000 νεκρούς.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διατείνεται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει 29.200 άνδρες, 204 αεροσκάφη και 1.300 άρματα μάχης από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι η Ρωσία έχει υποστεί “μεγάλες απώλειες”, χωρίς να γίνεται πιο σαφές. Δυτικές πηγές κάνουν λόγο για 12.000 Ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς. Γαλλική στρατιωτική πηγή ανέβασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τον αριθμό τους στους 15.000.

Αν οποιοσδήποτε από τους αριθμούς αυτούς είναι ακριβής, σημαίνουν πως οι απώλειες της Ρωσίας ξεπερνούν εκείνες που υπέστη σε εννέα χρόνια ο σοβιετικός στρατός στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Όσο για την Ουκρανία, δεν ανακοινώνει ως τώρα σαφή στοιχεία για τις απώλειες του δικού της στρατού.

Ο πόλεμος ανέτρεψε εξάλλου τη δημογραφική εικόνα της χώρας. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σε αυτούς προστίθενται 6,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε κράτη του εξωτερικού, οι μισοί και πλέον (3,4 εκατ.) στην Πολωνία.

Η Ουκρανία λέει ότι 1,4 εκατ. πολίτες απελάθηκαν στη Ρωσία

Η Ρωσία έχει μεταφέρει με τη βία 1,4 εκατ. Ουκρανούς στο έδαφός της, δήλωσε η εκπρόσωπος του Κιέβου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Lyudmyla Denisova, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Υπάρχουν “πειστικές αποδείξεις” ότι η Ρωσία είχε προετοιμάσει εκ των προτέρων αυτές τις μετακινήσεις και ότι αναμένει να απομακρύνει πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανούς, πρόσθεσε η ίδια.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν “απομακρυνθεί” από την Ουκρανία προς τη Ρωσία.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube