Weather Icon
Αλβανία , ΗΠΑ , Ιράν 24 Μαΐου 2022

Οι λόγοι της επίσκεψης του Πομπέο στον καταυλισμό των Μουτζαχεντίν στην Αλβανία

Οι λόγοι της επίσκεψης του Πομπέο στον καταυλισμό των Μουτζαχεντίν στην Αλβανία

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στα κεντρικά γραφεία της ιρανικής αντιπολίτευσης στα Τίρανα, στο στρατόπεδο «Ashraf 3».

Το «Townhall» είναι ένας πολιτικά συντηρητικός αμερικανικός ιστότοπος, τον οποίο το άρθρο του Κεν Μπλάκγουελ με τίτλο «Η επίσκεψη του Πομπέο στη ΜΕΚ θα ταρακουνήσει την Τεχεράνη», λέγεται ότι σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στην πολιτική ΗΠΑ-Ιράν.

«Ο αντίκτυπός του στη στρατηγική άποψη των ΗΠΑ για το Ιράν μπορεί να είναι έμμεσος ή στιγμιαία ασαφής, αλλά η ιστορική του σημασία δεν θα είναι ούτε βραχύβια ούτε ασήμαντη. Έχει τη δυνατότητα να πείσει για τη μετατόπιση του προσανατολισμού της πολιτικής των ΗΠΑ».

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η επίσκεψη του Πομπέο στο ‘Ashraf 3’ και η συνάντηση με τη Μαριάμ Ρατζαβί, την εκλεγμένη Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI), είναι σημαντική για διάφορους λόγους.

«Όποτε αυτό το κίνημα προσελκύει διεθνή αναγνώριση, το καθεστώς αντιδρά με μια αίσθηση οργής και φόβου. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το MEK και το NCRI έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς νομοθέτες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμπειρογνώμονες πολιτικής, ανώτερους αξιωματούχους και χιλιάδες βουλευτές σε όλο τον Ατλαντικό για τον γνήσιο αγώνα τους για δημοκρατία και ελευθερία στο Ιράν» αναφέρεται στο δημοσίευμα των αμερικανικών ΜΜΕ.

Η επίσκεψη του Πομπέο δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο επιχείρημα ότι η ιρανική αντιπολίτευση υπό την ηγεσία των ΜΕΚ κερδίζει έδαφος ενάντια στο καθεστώς.

«Αυτό δείχνει ότι ο οργανισμός είναι εδώ για να μείνει και ότι κορυφαίοι ειδικοί της πολιτικής τον θεωρούν μια σοβαρή εναλλακτική λύση στο καθεστώς. Ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν παίζει ζάρια σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που προκαλεί τη μόνιμη οργή του καθεστώτος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι αμερικανικές αρχές υπερασπίζονται ενεργά τον Πομπέο αφού έλαβαν αξιόπιστες απειλές από το καθεστώς κατά της ζωής του».

Η επίσκεψη του Πομπέο στο Ashraf-3 χρησιμεύει επίσης ως οδηγός για την πιο ρεαλιστική και κατάλληλη πολιτική έναντι του Ιράν. 

Αυτή η πολιτική θα πρέπει να αρνηθεί να κατευνάσει το καθεστώς ενώ παίρνει το μέρος του ιρανικού λαού.

«Το παράδειγμα της Ουκρανίας πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο. Η ανατροπή των δικτατόρων παράγει ισχυρές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Ένας ανθεκτικός λαός και μια αντιπολίτευση έχουν μια ευκαιρία ενάντια στους δικτάτορες. Η Ουκρανία έχει δείξει ότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος, μια αποφασιστική αντιπολίτευση μπορεί να είναι σοβαρός και τρομερός αντίπαλος ορισμένων από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου».

Gazeta Shqiptare

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube