Weather Icon

Ο Μακρόν μεσολαβεί στη διένεξη Σκοπίων – Σόφιας

Ο Μακρόν μεσολαβεί στη διένεξη Σκοπίων – Σόφιας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε συνομιλία με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ για να ενθαρρύνει τη Βουλγαρία και τα Σκόπια να ξεκινήσουν «γρήγορα» διάλογο μεταξύ τους, σημειώνει η βουλγαρική Dnevnik.

Αυτό προκύπτει από δελτία τύπου που εκδόθηκαν τόσο από τη βουλγαρική Προεδρία όσο και από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η ομάδα του αρχηγού της Γαλλίας σημείωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Μακρόν και Κοβάτσεφσκι ήταν στο πλαίσιο της γαλλικής «προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και στόχος ήταν να «ενθαρρυνθούν αυτές οι δύο χώρες να κάνουν γρήγορα διάλογο».

Τι είπαν οι Ράντεφ και Μακρόν

Στη σύντομη ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων σημειώνεται επίσης ότι ο Μακρόν συνομίλησε με τον Ράντεφ, καθώς και με τους πρωθυπουργούς σε Σόφια και Σκόπια, Κίριλ Πέτκοφ και Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( της Γαλλίας) επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά στο πλαίσιο της αποσταθεροποίησης που διέρχεται η ευρωπαϊκή ήπειρος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Για το συμφέρον της σταθερότητας της Ενωμένης Ευρώπης, κάθε υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να τηρεί τις ευρωπαϊκές αξίες που σχετίζονται με τα δικαιώματα των πολιτών της και η Βουλγαρία αναμένει οριστικά αποτελέσματα από τη Δημοκρατία των Σκοπίων ως προς αυτό πριν συμφωνήσει να ξεκινήσει των διαπραγματεύσεων, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ράντεφ. 

Σημειώνει, επίσης, ότι «δεν υπάρχουν αποτελέσματα» στις συμφωνίες οδικού χάρτη Σόφιας-Σκοπίων με «βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους» στόχους για την εφαρμογή της Συμφωνίας Γειτονίας. Το γεγονός ότι η Συμφωνία Γειτονίας δεν εφαρμόζεται πέντε χρόνια μετά την υπογραφή επιβάλλει την απαίτηση για «συγκεκριμένα βήματα και αποτελέσματα».

«Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ετοιμότητα της Γαλλίας να στηρίξει τη Βουλγαρία ώστε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας να μην χάσει τις αμυντικές της ικανότητες έως ότου παραλάβει τα μαχητικά F-16 προπληρωμένα από τη Βουλγαρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Γιατί αυτή τη στιγμή

Οι συνομιλίες συμπίπτουν με μια ευαίσθητη στιγμή κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, μισό χρόνο μετά την άφιξη των νέων κυβερνήσεων και στις δύο πρωτεύουσες, σταμάτησαν.

Η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. Θα ήταν άλλο ένα στο οποίο η διαφορά δεν θα επιλυθεί, αφήνοντας τα Σκόπια (και λόγω αυτής – την Αλβανία) εκτός τροχιάς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το ίδιο συνέβη με τη γερμανική, την πορτογαλική και τη σλοβενική προεδρία.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέι έρχεται αύριο στη Σόφια για νέες συνομιλίες επί του θέματος.

Όπως σημειώνεται ο ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε να επιλυθεί η διαφορά μέχρι τα τέλη Ιουνίου . Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι αρνήθηκε να δεσμευτεί για την προθεσμία επειδή δεν ήθελε να γίνουν παραχωρήσεις στη Βουλγαρία σε μια εποχή «κλασικού εκβιασμού».

dnevnik.bg

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube