Ο Αναστασιάδης ενημερώνει τους ηγέτες της ΕΕ για το Βαρώσι – Αμμόχωστο

Ο Αναστασιάδης ενημερώνει τους ηγέτες της ΕΕ για το Βαρώσι – Αμμόχωστο

Διά ζώσης διαβήματα από Αναστασιάδη για Βαρώσι

Φρίξος Δαλίτης   

Δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ξεκίνησε από χθες εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαίων ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε ενώπιον των ομολόγων του τις νέες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, προχωρώντας παράλληλα σε ενημέρωση για τις προσπάθειες που ο ίδιος καταβάλλει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με αποκορύφωμα την επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την οποία αποκάλυψε χθες ο «Φ», καλώντας τον σε συνομιλίες.

Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του τις νέες παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και γενικότερα την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης και τις αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.  

Σημείωσε ακόμα ότι ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τους ομολόγους του να υπογραμμίσουν και αυτοί προς την Άγκυρα τη σημασία τερματισμού των προκλήσεων και την επαναφορά του Κυπριακού σε τροχιά επίλυσης, στη βάση των όσων προβλέπουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες δια ζώσης για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για άρση του αδιεξόδου, «μεταξύ άλλων μέσω της επιστολής που είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα συνδράμουν στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η διαιώνιση του στάτους κβο δεν είναι προς όφελος κανενός, ούτε βεβαίως της ίδιας της τουρκοκυπριακής κοινότητας», δήλωσε ο Μάριος Πελεκάνος.

«Θα ήθελα εδώ να επισημάνω πως, όσον αφορά στα θέματα του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των νέων έκνομων ενεργειών από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και των ενεργειών που καταβάλλει η πλευρά μας για άρση του αδιεξόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται εκτενώς σε επιστολές που απέστειλε πριν από μερικά 24ωρα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, τους ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων, όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», κατέληξε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ημερομηνίας 23 Μαΐου 2022, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται διεξοδικά στις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς, ώστε να δείξει ότι, με βάση τις καθιερωμένες παραμέτρους του ΟΗΕ, τις μέχρι τώρα συγκλίσεις και τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά είτε στο Κραν Μοντάνα είτε για ΜΟΕ, «μπορούμε να δώσουμε τις λύσεις και τις απαντήσεις όχι μόνο στις ανησυχίες σας, αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω των γεγονότων του παρελθόντος». Επισημαίνει επίσης ότι «πρέπει να διαπραγματευόμαστε μέσα σε αυτό που είναι εφικτό και ρεαλιστικό και όχι σε αυτό που είναι επιθυμητό, αλλά αδύνατο να επιτευχθεί. Και μιλάω, φυσικά, για νέες ιδέες που παρουσιάζονται, όπως η λύση των δύο κρατών ή η «κυρίαρχη ισότητα», που όχι μόνο αποκλίνουν από τις παραμέτρους του ΟΗΕ και την εντολή του Γενικού Γραμματέα, αλλά εμπίπτουν και στην τελευταία κατηγορία των φιλοδοξιών για την επίτευξη του ακατόρθωτου».

Ανησυχίες και επιφυλάξεις κομμάτων

Ανησυχίες για την πρόταση για τα ΜΟΕ εκφράζουν κόμματα, με την ΕΔΕΚ να υποδεικνύει ότι τα ΜΟΕ επιτρέπουν στην τουρκική πλευρά να κεφαλαιοποιεί πρόσθετα πολιτικά κέρδη και οφέλη και τους Οικολόγους να ζητούν σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

«Με την επιμονή στα ΜΟΕ, το Κυπριακό υποβαθμίζεται σε δικοινοτικό πρόβλημα και απενοχοποιείται η Τουρκία από τις όποιες ευθύνες», αναφέρει η ΕΔΕΚ, η οποία επιμένει να υποστηρίζει ότι πρέπει να ζητηθεί η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στη βάση της σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής, δηλαδή της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, της κατάργησης των εγγυήσεων και του επαναπατρισμού των εποίκων.

Απαραίτητη η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τα ΜΟΕ και τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, σημειώνουν οι Οικολόγοι

«Οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας σε βάρος των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων, συνθέτουν για ακόμη μια φορά μια πολύ δυσοίωνη εικόνα για τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και σκιαγραφούν και την πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ: Προξενεί εντύπωση η επιμονή 

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης, αναφέρει ότι του προξενεί επίσης εντύπωση γιατί την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί νέα κατοχικά δεδομένα στο Βαρώσι, «εμείς επιμένουμε στις συνομιλίες μέσω ΜΟΕ. Όχι έκπληξη γιατί αυτή ήταν πάντα η “λογική” του Προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών, των προκατόχων τους και των δύο μεγάλων κομμάτων της κυπριακής πολιτικής σκηνής: η αποδοχή της ήττας και η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφέροντας ότι η κατοχική πλευρά έχει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και να αποδεχθεί άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, καθώς και την κατάθεση εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, σε λογαριασμό μεσεγγύησης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Κολοκασίδης συμπλήρωσε ότι «τελικά ό, τι ζητά το παίρνει η Τουρκία. Καμιά φορά και χωρίς καν να το ζητήσει».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube