Νέα εισβολή στην Αμμόχωστο: Η Λευκωσία απαντά με διαβήματα
Μέσα στο πλαίσιο των δεδομένων δυνατοτήτων που έχει στη διάθεσή της θα απαντήσει η Λευκωσία στις νέες προκλήσεις των Τούρκων στην περιοχή της Αμμοχώστου. Οι κινήσεις της κυπριακής Κυβέρνησης θα γίνουν στοχευμένα, και όπως το έθεσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προς εκείνους που εμφανίζονται ως «προασπιστές του διεθνούς δικαίου».
Από την Τετάρτη το κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε εργασίες για άνοιγμα ενός ακόμη κομματιού της παραλίας στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες διεξάγονται μπροστά από το ξενοδοχείο King George μέχρι και την πολυκατοικία Ωκεανία. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών ενόψει θερινής περιόδου και ανοίγματος της παραλίας έχουν μεταφερθεί κρεβατάκια και ομπρέλες θαλάσσης. Εκτιμάται ότι είναι μια περιοχή έκτασης περίπου 600 μέτρων.
Της τελευταίας αυτής κίνησης είχε προηγηθεί το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε επισκεφθεί την παραλία της Χρυσής Ακτής όπου επιτρέπεται σε όλους η είσοδος. Το 2016 και το 2017 είχαν ανοίξει δύο παραλίες στον Άγιο Μέμνονα.
Σχολιάζοντας τις ενέργειες των Τούρκων στην Αμμόχωστο, μίλησε για μια νέα απαράδεκτη πρόκληση, συμπληρώνοντας πως «δεν θα την αφήσουμε απαρατήρητη, θα προβούμε στα δέοντα διαβήματα προς όσους σήμερα φαίνονται να είναι οι προασπιστές του Διεθνούς Δικαίου».
«Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι επιτέλους θέματα αρχής που προβάλλονται για την παραβίαση της κυριαρχίας μιας χώρας δεν μπορεί να παραγνωρίζουν την ίδια παραβίαση από μια άλλη χώρα, και ιδιαίτερα μια χώρα που προκαλεί συνεχώς τόσο τη διεθνή κοινότητα, όσο και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά και τους μελλοντικούς εταίρους της, όπως προσδοκεί, της Ευρώπης», προσέθεσε σχετικά και με τη στάση της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο περιθώριο της επίσκεψής του στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λευκωσία προκειμένου να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Εμίρη του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν.
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Κατά τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για τον τρόπο που ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβαλε τόσο τα ευρύτερα θέματα που αφορούν την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ιδιαίτερα «και για τον τρόπο προβολής του κυπριακού προβλήματος, πάντα μέσα στις σωστές διαστάσεις, μέσα και από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και με σειρά επαφών τόσο με το Κογκρέσο, όσο και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους».
Ερωτηθείς για τον διαφαινόμενο εκνευρισμό που προκάλεσαν στην Άγκυρα οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, αλλά και για μετέπειτα δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, πως οι ευθύνες για μη λύση του Κυπριακού ανήκουν στην ε/κ πλευρά, ο ΠτΔ απάντησε πως και μόνο ο εκνευρισμός της Άγκυρας καταδεικνύει το πόσο ορθά ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει χειριστεί το όλο θέμα και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί απόλυτα.
Ζήτησε αποφυγή ανάμιξης στις εκλογές
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε επιπλέον να σχολιάσει αναφορές του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά γύρω από το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές. Απαντώντας ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως δεν νομίζει πως ο κ. Σχοινάς είχε πρόθεση να εμπλακεί, προσθέτοντας πως είναι καλύτερο να αποφεύγονται τέτοιου είδους αναφορές που μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένες εικόνες όσον αφορά στον ρόλο τους.
«Βεβαίως, μεταξύ των πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης υπάρχει αλληλοϋποστήριξη οσάκις υπάρχουν εκλογές, όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε να διακρίνεται ή να διαφαίνεται ο διακριτός ρόλος των αξιωματούχων», κατέληξε.
ΑΘΗΝΑ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Επιτακτικά έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ζήτημα του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του Κυπριακού τόσο κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν «να ασκήσει την επιρροή του, προκειμένου να φέρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Από τα μέλη του Κογκρέσου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να μην ξεχνούν την ανοιχτή πληγή που προκαλεί, εδώ και 48 χρόνια, η εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση και την κατοχή στην Κύπρο». «Και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να αποδεχθεί “λύση” δύο κρατών στην Κύπρο», όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου.
Θέλει αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Ισραήλ
Για πρώτη φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη στην κρατική ισραηλινή ραδιοφωνία. Στην εκπομπή, κατά την οποία ο Ισραηλινός δημοσιογράφος τον προσφώνησε ως «πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», περιέγραψε τις σχέσεις του ψευδοκράτους με τον ισραηλινό λαό ως «κοντινές», εκφράζοντας επαγωγικές απόψεις που σχετίζονται με την κατάσταση που διαμορφώθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, κληθείς να εξηγήσει πώς οδηγείται στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις της «τδβκ» με τους Ισραηλινούς αποτιμώνται ως «κοντινές», ο κ. Τατάρ απάντησε ότι, «έχουμε κοινή ιστορία. Πάρα πολλοί Ισραηλινοί έρχονται να επενδύσουν και να κατοικήσουν εδώ. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το κράτος μας. Προσωπικά γνωρίζω πολλούς Εβραίους που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, και είναι φυσικά πολύ καλοί μου φίλοι».
Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, παρά τις εγκάρδιες σχέσεις με Ισραηλινούς πολίτες, το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την «τδβκ». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν με την αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της «τδβκ», απάντησε ότι «στην πολιτική είναι δύσκολο να προεξοφληθεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά όλος ο κόσμος αναγνωρίζει πια πολύ γρήγορα την πραγματικότητα. Υπάρχουν δύο κράτη σε αυτό το νησί. Προφανώς αυτό που θέλουμε εμείς είναι αναγνώριση. Θέλουμε να αναγνωριζόμαστε σε μεγαλύτερο βαθμό από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας επειδή αποτελούμε ξεχωριστό κράτος. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε καμία λύση, με την οποία εμείς θα αποτελέσουμε τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά αποτελεί Δημοκρατία των Ελληνοκυπρίων στον νότο του νησιού. Για αυτόν το λόγο, εμείς ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την υπάρχουσα πραγματικότητα που ισχύει στο νησί».
Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Τουρκίας, εκφράζοντας την άποψη ότι, κατά τη θεώρηση της «τδβκ», δεν απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Στην περιοχή μας, η Τουρκία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτή τη στιγμή, η πολιτική που εφαρμόζουν οι Έλληνες είναι να προσπαθούν να μας παρασύρουν σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, ούτως ώστε η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσουν εξουσία επί των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το νησί. Η Τουρκία όμως δεν μπορεί να φύγει από εδώ. Απέχει από την Κύπρο μόνο 40 ναυτικά μίλια. Είναι πάρα πολύ κοντά. Και όπως γνωρίζετε από όσα διαδραματίζονται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ακόμα και οι μεγάλες δυνάμεις ενδιαφέρονται να διατηρούν την ασφάλειά τους. Αυτό μπορεί να το καταλάβει πολύ καλά και το Ισραήλ, μία χώρα που έχει υποστεί πολλά από άποψη ασφάλειας και έχει και εκείνη πολλούς φόβους. Είμαι σίγουρος ότι, με βάση την πείρα που έχετε αποκτήσει, μπορείτε κι εσείς πολύ καλά να αντιληφθείτε τι υφιστάμεθα και εμείς».
Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου «εάν ύστερα από 50 χρόνια από τον πόλεμο που διαίρεσε την Κύπρο, υπάρχει πιθανότητα ενός πολέμου ανάμεσα στον βορρά και τον νότο», ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι «όλα είναι πιθανά».
Φιλελεύθερος