Weather Icon

«Με ανοιχτά ραντάρ» και επιχειρησιακή ετοιμότητα απαντά το Ελληνικό Επιτελείο στους Τουρκικούς τσαμπουκάδες -Τα σενάρια και ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ απέναντι σε κάθε κίνηση της Άγκυρας

«Με ανοιχτά ραντάρ» και επιχειρησιακή ετοιμότητα απαντά το Ελληνικό Επιτελείο στους Τουρκικούς τσαμπουκάδες -Τα σενάρια και ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ απέναντι σε κάθε κίνηση της Άγκυρας

Στα πιθανά σενάρια που εξετάζονται είναι ένα νέο πιο έντονο μπαράζ παραβιάσεων και κυρίως μαζικών υπερπτήσεων ώστε η να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η πίεση με στόχο των γειτόνων την Ελληνική αντίδραση.

Η αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ήταν η πρώτη απάντηση του ΓΕΕΘΑ στην κλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα η οποία εκφράζεται ήδη με πολλαπλούς τρόπους επί του πεδίου. Εκτίναξη των παραβιάσεων ακόμα και σε αργίες ή Σαββατοκύριακα, υπερπτήσεις μαχητικών και UAV πάνω από Ελληνικά ακριτικά νησιά, πίεση μέσω των μεταναστευτικών ροών σε Αιγαίο και Έβρο αλλά και έξοδος μικρών ερευνητικών στο Αρχιπέλαγος. 

Η Τουρκία ανεβάζει την ένταση και ταυτόχρονα επιχειρεί να τσεκάρει τα Ελληνικά αντανακλαστικά με μια σειρά από προκλήσεις οι οποίες όλα δείχνουν ότι σίγουρα θα συνεχιστούν αν όχι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα χωρίς κανένας να μην μπορεί πλέον να αποκλείσει ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει ακόμα και το επεισόδιο. Το ερευνητικό σκάφος Cesme ήδη παρακολουθείται στενά από πλωτά του Λιμενικού ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και Μονάδες του Στόλου για να συνδράμουν ειδικά στην περίπτωση που κοντά στο Τουρκικό πλοίο σπεύσει το πολεμικό ναυτικό της Άγκυρας.

Η αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας της πανίσχυρης ‘’Δύναμης Δέλτα’ ήταν μια ακόμα κίνηση του ΓΕΕΘΑ με την οποία επιθυμεί να δείξει ότι σε κάθε Τουρκική κίνηση έχει έτοιμη την απάντηση και ανάλογα με την τακτική των γειτόνων θα ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού. Αντίστοιχη αυξημένη εγρήγορση έχει διαταχθεί και για τις επίλεκτες Μονάδες των ακριτικών νησιών η οποία θα συνδυαστεί με μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διακλαδικές συνεργασίες. Αποτελεί ειλημμένη απόφαση η συνεχής παρουσία και εξάσκηση των Ελληνικών Special Forces σε κάθε γωνιά του Αιγαίου και κυρίως σε νησίδες και βραχονησίδες υψηλού συμβολισμού. Εκεί όπου όλο και πιο τακτικά η Άγκυρα στέλνει μαχητικά και UAV να πετάξουν στη λογική αμφισβήτησης της Ελληνικής Κυριαρχίας. Οι ασκήσεις ανακατάληψης βραχονησίδων αποτελούν πλέον βασική ρουτίνα του εκπαιδευτικού προγράμματος και γίνονται πάντα σε συνεργασία με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπλέον όλο και πιο συχνές είναι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας σε νησιά αλλά και στον Έβρο όπου τις τελευταίες ημέρες τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ ‘’σάρωσαν’’ όλο το νομό από την Αλεξανδρούπολη έως την Ορεστιάδα με χαμηλές πτήσης μια ‘’ανάσα’’ από τα χερσαία σύνορα. Και απάντησαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο στην Τουρκική πρόκληση με την πτήση αεροσκαφών της Tuafμόλις δύο μίλια από την πρωτεύουσα του ακριτικού νομού.

Το τέλος της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ’’ δεν βρήκε το σύνολο του Στόλου να επιστρέφει στους ναυστάθμους αλλά αντίθετα αρκετές Μονάδες παρέμειναν στο Αιγαίο αφού στα ραντάρ των Ελληνικών πλοίων θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες η Τουρκική αποβατική άσκηση ‘’EFES’’. 

Το Ελληνικό Επιτελείο έχει προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη κατάσταση έντασης μεγάλης διάρκειας όπου κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν και πότε η Άγκυρα θα αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα το οποίο μπορεί να είναι ακόμα και η έξοδος πλωτού γεωτρύπανου σε θαλάσσια περιοχή Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων. Στα πιθανά σενάρια που εξετάζονται είναι ένα νέο πιο έντονο μπαράζ παραβιάσεων και κυρίως μαζικών υπερπτήσεων ώστε η να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η πίεση με στόχο των γειτόνων την Ελληνική αντίδραση. Ώστε σε ενδεχόμενο επεισόδιο να ρίξουν το βάρος στην Αθήνα και να τη σύρουν με τους δικούς της όρους σε διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube