REAL TIME |

Weather Icon

Κυρώσεις στην Τουρκία και αυτοπροστασία μας τώρα!

Κυρώσεις στην Τουρκία και αυτοπροστασία μας τώρα!

Πρέπει να τεθεί επιτακτικά θέμα κυρώσεων στην Τουρκία

Κώστας Μαυρίδης   

Το Διεθνές Δίκαιο του ΟΗΕ απαιτεί τον σεβασμό των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών. Για την Κύπρο υπήρξαν πολλές αποφάσεις και ψηφίσματα (OHE, Συμβούλιο Ασφαλείας, Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και ΕΕ), χωρίς οποιοδήποτε ουσιαστικό κόστος στην Τουρκία. Για δύο πτυχές υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και δεσμευτικό πλαίσιο: για την περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και για την ΑΟΖ το Δίκαιο του ΟΗΕ για τη Θάλασσα. 

Καθώς η Τουρκία προβαίνει τώρα σε νέο εποικισμό στο Βαρώσι και προαναγγέλλει επάνοδό της στην Κυπριακή ΑΟΖ σε μερικούς μήνες, ποιο το ζητούμενο για εμάς; Άλλο ένα ψήφισμα θα ήταν εμπαιγμός. Πρέπει πρώτα να τεθεί επιτακτικά θέμα κυρώσεων (εάν υπάρχει θέληση) και ταυτοχρόνως, λήψη μέτρων άμεσης αυτοπροστασίας μας. Όποιος πιστεύει ότι αντιμετωπίζεται ο νεο-οθωμανικός επεκτατισμός και θα αποτρέψουμε τον ολοκληρωτικό αφανισμό μας με ψηφίσματα και εκκλήσεις, ή ότι ξένη δύναμη θα αναλάβει δράση εναντίον της Τουρκίας, είναι αφελής ή… απατεώνας.  

Η επιλογή Κύπρου-Ελλάδας να συνταχθούν ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπήρξε ορθή, με αναπόφευκτα σοβαρό οικονομικό κόστος κυρίως. Ενώπιον κινδύνων, διλημμάτων και δυσκολιών που όντως προκύπτουν λόγω συμφερόντων, το θέμα των κυρώσεων απαιτεί μεθόδευση και αποφασιστικότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα κράτος-μέλος «υποχρέωσε» την ΕΕ να προσαρμοστεί στις ενστάσεις του λόγω της αξιοπιστίας και επιμονής του. Οι δικές μας Κυβερνήσεις ενεργούσαν… «περίεργα». Εκ των προτέρων δήλωναν την αταλάντευτη απαίτηση για κυρώσεις κι αφού δεν ελάμβαναν οτιδήποτε, εξέφραζαν την πλήρη ικανοποίησή τους! Απλά, αυτοκαταστροφικό. 

Επιμένουμε ότι η επιβολή οικονομικού κόστους στην Τουρκία μπορεί να γίνει από την Επιτροπή, όπως η ίδια προσέφυγε (27/1/2022) κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου λόγω εμπορικών πρακτικών εις βάρος της Λιθουανίας. Η Τουρκία παραβιάζει περιφρονητικά εις βάρος της Κύπρου τους κανόνες εμπορίου που ορίζει η Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, αλλά το θέμα ουδέποτε τέθηκε επιτακτικά στην Επιτροπή από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Εν μέσω της Γαλλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο, της βαρυσήμαντης ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού ενώπιον Γερουσίας και Βουλής στις ΗΠΑ, της ευθυγράμμισης Κύπρου-Ελλάδας με ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας και άλλα, ενώ από την άλλη, η στάση της Τουρκίας που κωλυσιεργεί στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινωνίας, παρέχουν το κατάλληλο περιβάλλον. 

Στη νεο-οθωμανική Τουρκία η οικονομία έχει στρατευτεί στους επεκτατικούς στόχους του Ερντογάν με τρόπο που παραπέμπει στο χιτλεροφασιστικό καθεστώς σε πορεία για «ολοκληρωτικό πόλεμο». Η αυτοπροστασία μας επιτυγχάνεται μέσω μεθοδευμένης προετοιμασίας και συνδυασμού της οικονομίας με τον τομέα της ασφάλειας, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τα τελευταία προγράμματα για ανάπτυξη τεχνολογίας αφού Κύπρος-Ελλάδα-Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. 

Η ΕΕ δυνατόν να παρέχει μια «ανάπαυλα» που αν δεν την αξιοποιήσουμε στο έπακρον, θα είμαστε μοιραίοι… Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του κινδύνου ενώπιόν μας είναι να τον αποτρέψουμε με ισχύ πριν μας αφανίσει και αυτό ξεκινά με την αυτοπροστασία μας. 

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube