REAL TIME |

Weather Icon

Κύπρος: Εμπρός για κοινούς αγώνες για την κοινοτική ύπαρξη

Κύπρος: Εμπρός για κοινούς αγώνες για την κοινοτική ύπαρξη

Οι Τουρκοκύπριοι επιλέγουν ακόμα να ταυτίζουν το παρόν και το μέλλον τους με την Τουρκία

Άριστος Μιχαηλίδης   

Το νέο πρωτόκολλο της Άγκυρας με τον εαυτό της, το κατοχικό καθεστώς, το καταδίκασε πάραυτα και το ΑΚΕΛ διότι, λέει, «αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την κοινοτική ύπαρξη, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και, όπως ανακοίνωσε, «δεσμεύεται για συνέχιση του κοινού αγώνα με τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες για την ανατροπή της καταστροφικής πορείας στο Κυπριακό και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Εντάξει, καλά κάνει και το καταδικάζει, γιατί όντως πρόκειται για εξοντωτικό τελεσίγραφο για τους Τουρκοκύπριους, αλλά όταν ένα πολιτικό κόμμα στις ελεύθερες περιοχές κάνει τέτοιες παρεμβάσεις, όταν τέτοια πρωτόκολλα και τέτοια σχέδια της Άγκυρας κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υπογράφονταν εδώ και χρόνια και χρόνο με το χρόνο γίνονται σκληρότερα, ήταν επόμενο ότι θα έφτανε η ώρα μηδέν, και όταν προηγουμένως δεν αντιδρούσε κανένας, ούτε στα κατεχόμενα, ούτε στις ελεύθερες περιοχές (ίσως μόνο ο Σενέρ Λεβέντ και μερικοί ακόμα μετρημένοι Τουρκοκύπριοι), υπάρχει και αυτό που λέμε: Κατά λογική συνέπεια…

Κατά λογική συνέπεια, αν ήταν ηπιότερο το «πλήγμα για την κοινοτική ύπαρξη», δεν χρειαζόταν καταδίκη, θα μπορούσε να ήταν πιο αποδεκτό. Κατά λογική συνέπεια, είναι προς συζήτηση τα πρωτόκολλα της Άγκυρας αρκεί να είναι πιο λογικά. Η συνέχιση του «κοινού αγώνα με τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες», περιλαμβάνει πρωτόκολλα ψευδοκράτους – Άγκυρας; Διότι, για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, η ουσία αυτών των πρωτοκόλλων αφορά την προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία, αφορά πρωτίστως την κατοχή, αφορά, όμως, και την αποδοχή τους από τους Τουρκοκύπριους. Κοινός αγώνας με τους Τουρκοκύπριους θα μπορούσε να είχε νόημα αν ήταν αγώνας εναντίον της κατοχής και όχι αγώνας για βελτίωση των πρωτοκόλλων ή για βελτίωση των συνθηκών ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους.

Ο στενότερος συνεργάτης του ΑΚΕΛ στα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, αντιδρώντας στο νέο πρωτόκολλο, είπε ότι το σωστό είναι να κάνουν μόνοι τους ένα πενταετές πλάνο για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του ψευδοκράτους, να το περάσουν από τη ψευδοβουλή και μετά να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο. «Το σωστό είναι το πρωτόκολλο να υπογραφεί στο πλαίσιο των δικών μας αρχών για την ανάπτυξη», αλλά «θα πρέπει να περιλαμβάνει εκείνες τις ρήτρες που η Τουρκία στηρίζει» (ΚΥΠΕ, 24/5/22). Με λίγα λόγια, είναι ζήτημα διαδικασίας και ανεξαρτησίας της «τδβκ». Θέλουν να ετοιμάζουν μόνοι τους το πρωτόκολλο, αλλά να υπάρχει πρωτόκολλο, να υπάρχουν και οι ρήτρες της Τουρκίας.

Εμείς, λοιπόν, στην απ΄ εδώ πλευρά της κατοχής, θα συνεχίσουμε τους κοινούς αγώνες με τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά ποτέ δεν θα παραδεχτούμε ότι μετά από δεκαετίες επαφών, επαναπροσέγγισης, οδοφραγμάτων, κομματικών συναντήσεων στο Λήδρα Πάλας, κοινών φολκλορικών, πολιτιστικών, συνδικαλιστικών και άλλων εκδηλώσεων, κοινών και χρηματοδοτούμενων σεμιναρίων «επίλυσης συγκρούσεων»,  κοινής ψυχανάλυσης και γαστρονομικών απολαύσεων Γιαουρτλού κεμπάπ και Εκμέκ καταΐφι στο Σαράι, δεν πείσαμε τους Τουρκοκύπριους ότι θα σωθούν κι αυτοί μόνο αν απαλλαγούν από την Τουρκία. Μάλλον, μας έπεισαν οι Τουρκοκύπριοι ότι ο αγώνας πρέπει να είναι για να αποδεχτούμε κι εμείς την Τουρκία ως κηδεμόνα και να παλέψουμε να βελτιωθούν οι συνθήκες στα κατεχόμενα.

Η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων, αντιδρώντας στο νέο πρωτόκολλο, αναφέρει ότι ζούνε την πιο σκοτεινή περίοδο, δεν υπάρχει ελπίδα, ενώ το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Ζούνε την πιο σκοτεινή περίοδο, αλλά δεν πιστεύουν ακόμα ότι η μόνη σωτηρία για την τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχίζουν να πιστεύουν, άλλοι με περίσσιο φανατισμό, άλλοι με λιγότερο φανατισμό, ότι το μέλλον τους είναι συνδεδεμένο με την Τουρκία κι ας είναι οι ίδιοι Ευρωπαίοι πολίτες μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποιος προκαλεί την «πιο σκοτεινή περίοδο»; Ποιος αφανίζει τους Τουρκοκύπριους; Ποιος αλλοιώνει την ταυτότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας;

Η Κύπρος προχωρά και ελπίζει ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δει καλύτερες μέρες. Αλλά, χωρίς τους Τουρκοκύπριους. Γιατί επιλέγουν ακόμα να δένουν το παρόν και το μέλλον τους με την Τουρκία. Κι όταν τους ρωτούν στις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως επιθυμεί την παρουσία του κατοχικού στρατού και τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων. Ας το πάρουν χαμπάρι, έχουμε κατοχή στην Κύπρο, είναι η Τουρκία που τους αφανίζει. Τα πρωτόκολλα είναι τυπική διαδικασία.

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube