Weather Icon

«ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» στο Αρχιπέλαγος με τον Στόλο σε πλήρη ανάπτυξη: Η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων στις απειλές Ερντογάν- Στους «βράχους» του Ανατολικού Αιγαίου οι Έλληνες κομάντος

«ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» στο Αρχιπέλαγος με τον Στόλο σε πλήρη ανάπτυξη: Η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων στις απειλές Ερντογάν- Στους «βράχους» του Ανατολικού Αιγαίου οι Έλληνες κομάντος

Στην πρώτη γραμμή αποτροπής πάνω σε κρίσιμες βραχονησίδες εκπαιδεύονται τα τελευταία 24ωρα οι υπερασπιστές τους Στην πρώτη γραμμή αποτροπής πάνω σε κρίσιμες βραχονησίδες εκπαιδεύονται τα τελευταία 24ωρα οι υπερασπιστές τους.  

Γαντζωμένοι στους βράχους του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες επίλεκτοι κομάντος Μονάδων Αμφίβιων Καταδρομών αλλά και Στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Με μια σειρά από ασκήσεις της ΔΕΠ αλλά και συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ»  οι Special Forces δίνουν την δική τους ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης την οποία επιχειρεί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται απόπειρα νέας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τους γείτονες. Την ώρα που τη ‘’γραμμή’’ δίνει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και προϊδεάζει για ένα δύσκολο καλοκαίρι.

 Στην πρώτη γραμμή αποτροπής πάνω σε κρίσιμες βραχονησίδες εκπαιδεύονται τα τελευταία 24ωρα οι υπερασπιστές τους οι οποίοι δεν είναι άλλοι παρά οι επίλεκτοι SOF των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων/Ειδικών Επιχειρήσεων. Όπως συνηθίζουν οι Έλληνες κομάντος όταν οι γείτονες ανεβάζουν την ένταση, με υψηλού συμβολισμού ασκήσεις στέλνουν μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας εκεί που η Άγκυρα αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας ακόμα και σε χερσαία εδάφη πέρα από τη θάλασσα και τον αέρα. Τόσο οι Αμφίβιοι Καταδρομείς των ΕΤΕΘ όσο και Μονάδα που συγκροτήθηκε έπειτα από την κρίση των Ιμίων, η πανίσχυρη Ζ’ ΜΑΚ πάνω και από τον τελευταίο βράχο του Αιγαίου δηλώνουν ηχηρό παρόν. Και εκτελούν σενάρια ανακατάληψης ακόμα και  νυχτερινές ώρες τα οποία προϋποθέτουν εκπαίδευση στα όρια. Εξοπλισμένοι πλέον με υπερσύγχρονο οπλισμό και εξοπλισμό.

Πολλές από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των κομάντος εκτελούνται παράλληλα και σε συνεργασία με Μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ο Στόλος έχει από τις αρχές της εβδομάδας αναπτυχθεί σε ολόκληρο το Αιγαίο στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ»  και πέρα από την εκπαίδευση σε όλα τα σενάρια ναυτικού πολέμου συνδράμει στις ασκήσεις ανακατάληψης βραχονησίδων αλλά και σε άλλα σενάρια ανορθόδοξου ακόμα και υβριδικού πολέμου. Με τα σκάφη MARK V να λαμβάνουν μέρος στην άσκηση μαζί με τα υπόλοιπα πλωτά των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.

 Την ίδια ώρα τόσο στα μεγάλα νησιά πυλώνες Λέσβο, Χίο, Σάμο,Κω και Ρόδο όπως και στον Έβρο πραγματοποιούνται ταυτόχρονα μικρότερης κλίμακας ασκήσεις με συμμετοχή Μονάδων της ΑΣΔΕΝ και του Δ’ΣΣ αλλά και συνδρομή μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της διακλαδικότητας. Υπό κανονικές συνθήκες με την είσοδο του καλοκαιριού όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων ειδικά στο Αιγαίο μειώνονται κατακόρυφα εξαιτίας της τουριστικής περιόδου. Όμως η έξαρση της Τουρκικής προκλητικότητας και οι απειλές των γειτόνων αναγκάζουν το ΓΕΕΘΑ να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να κρατά υψηλό τον βαθμό ετοιμότητας και εγρήγορσης και των τριών Κλάδων. Όσο οι γείτονες δείχνουν διάθεση κλιμάκωσης ο Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν παρά να παραμένουν σε συνεχές «alert» τονίζουν με έμφαση ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Τα τελευταία γεγονότα πάντως όπως το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων, η navtex για έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών παραπέμπουν στο καλοκαίρι του 2020.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube