Weather Icon
Τουρκία 23 Μαΐου 2022

«Καταιγίδα» χτυπά το Αιγαίο: «Κλειδώνει» το Αρχιπέλαγος ο Στόλος και στέλνει στην Τουρκία μήνυμα αποτροπής – Σενάρια ανακατάληψης βραχονησίδων

«Καταιγίδα» χτυπά το Αιγαίο: «Κλειδώνει» το Αρχιπέλαγος ο Στόλος και στέλνει στην Τουρκία μήνυμα αποτροπής – Σενάρια ανακατάληψης βραχονησίδων
Σενάρια ανακατάληψης βραχονησίδων, έντονα στοιχεία διακλαδικότητας με συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων/Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και δυναμική παρουσία του Στόλου στο Ανατολικό Αιγαίο εκεί που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της κυριαρχούν στη μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Σε μια κρίσιμη καμπή για τα Ελληνοτουρκικά την ώρα που η Άγκυρα ρίχνει συνεχώς «λάδι στη φωτιά» το σύνολο του Στόλου βρίσκεται εν πλω και εκπαιδεύεται σε ρεαλιστικές συνθήκες στα πλέον σύνθετα σενάρια ναυτικού πολέμου. Ενώ ταυτόχρονα οι Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού αναπτύσσονται σε κάθε γωνιά του Αιγαίου με έμφαση στα ακριτικά μας νησιά και στέλνουν μήνυμα ισχύος και αποτροπής σε όσους αμφισβητούν ακόμα και την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η φετινή «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» θα περιλαμβάνει ακόμη πιο έντονα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές διακλαδικά στοιχεία και σενάρια στα οποία η παρουσία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, της Αεροπορίας Στρατού αλλά και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με τις επίλεκτες Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων θα δηλώσουν ηχηρό παρόν. Και μαζί με τις Μονάδες του Στόλου θα «κλειδώσουν» νησιά και κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο. 

Έτσι τις επόμενες ημέρες έχουν σχεδιαστεί και θα εκτελεστούν σενάρια ανακατάληψης βραχονησίδων όπου τα πλοία θα προχωρήσουν σε ναυτικό αποκλεισμό ενώ κομάντος Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με τη συνδρομή των επίλεκτων Αμφίβιων καταδρομέων που εδρεύουν στα νησιά μας θα ανακαταλάβουν νησίδες οι οποίες σύμφωνα με την άσκηση αποβιβάστηκαν εχθρικές δυνάμεις. Αερόστρωμνα Zubr και άλλα αμφίβια μέσα θα μεταφέρουν τις δυνάμεις ανακατάληψης ενώ υποστήριξη θα παρέχουν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία θα καθοδηγούνται σε εικονικές προσβολές στο έδαφος από τους JTAC εκπαιδευμένους ειδικοδυναμίτες. Ελικόπτερα Apache θα συνδράμουν με πυρά ακριβείας όπως και τα πλοία του Στόλου. Και ειδικά οι φρεγάτες ΜΕΚΟ με τα πανίσχυρα ναυτικά πυροβόλα διαμετρήματος 5 ιντσών.

Η φετινή «ΚΑΤΑΙΓΊΔΑ» όπως έχει σχεδιαστεί από το Αρχηγείο Στόλου περιλαμβάνει πλέον στα σενάρια της το σύνολο των διδαγμάτων της Ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020.Οι Επιτελείς αποτιμώντας όσα έγιναν εκείνο το καλοκαίρι και έχοντας «διαβάσει» τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Τουρκικού ναυτικού έχουν διαμορφώσει νέα σενάρια ώστε το ΠΝ να διαθέτει επί του πεδίου απαντήσεις σε οποιαδήποτε απειλή τόσο στο «κλειστό» Αιγαίο όσο και σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου κρίσιμες για τα Εθνικά συμφέροντα.

Στην εμπρηστική πλέον ρητορική των γειτόνων η οποία συνοδεύεται και από νέες προκλήσεις κυρίως στον αέρα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Και μπορεί προς το παρόν η Άγκυρα να επικεντρώνει τις διεκδικήσεις της στον αέρα με το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων όμως η ένταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να περάσει και στη θάλασσα όπως εκτιμά το Ελληνικό Επιτελείο. Όπως ακριβώς έγινε το 2020 με την έξοδο των ερευνητικών σε θαλάσσιες περιοχές εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας η οποία έφερε τους δύο στόλους σε απόσταση «αναπνοής» και ακόμη πιο κοντά  όπως έδειξε το «στραπάτσο» της Τουρκικής φρεγάτες «Kemal Reis» από την φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ». Αλλά και οι εφιαλτικές ώρες που έζησαν τα πληρώματα των Τουρκικών υποβρυχίων καταδιωκόμενα ανελέητα από τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού μας Ναυτικού.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube