Weather Icon

Ιωάννης Μάζης: Προβολή ισχύος της Ρωσίας έξω από την πόρτα μας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ιωάννης Μάζης: Προβολή ισχύος της Ρωσίας έξω από την πόρτα μας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ιωάννης Μάζης: Προβολή ισχύος της Ρωσίας έξω από την πόρτα μας

Τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ουκρανίας που δείχνουν όξυνση στα Βαλκάνια σε περίπτωση που ενταχθεί το Κόσοβο στο ΝΑΤΟ σχολίασε ο Ιωάννης Μάζης.

Θα έχουμε προσπάθεια εγγίσεως της Υπερδνειστερίας με την κατάληψη της περιοχής της Οδησσού. Αυτό είναι η στρατηγική στόχευση της Μόσχας. Από την άλλη πλευρά είναι πολύ επικίνδυνο γεγονός, ότι αν τα ρωσικά στρατεύματα πετύχουν τη στόχευση, τίθεται σε κίνδυνο και το περιβάλλον της Υπερδνειστερίας, το οποίο είναι η Μολδαβία. Εκεί μπορεί να έχουμε θερμές αναταράξεις, οι οποίες μπορεί να επεκταθούν.

Από την άλλη πλευρά παρατηρούμε κινήσεις, που αντίκεινται στη συμφωνία Τζέιμς Μπέικερ-Γκορμπατσόφ, για τη μη εκπέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Και έχουμε την περίπτωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Θα δούμε σύντομα και την περίπτωση του Κοσόβου. Διότι υπογράφεται η ελληνοαμερικανική στρατηγική συμφωνία, η οποία στα συνοδευτικά της έχει την υποχρέωση αναγνώρισης από πλευράς Ελλάδας την αναγνώριση του σπαράγματος της διαλυθείσης Γιουγκοσλαβίας από τις νατοϊκές δυνάμεις, το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί απ’ όλα τα κράτη του ΟΗΕ. Άρα δεν έχει καθεστώς αναγνωρισμένου κράτους. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρότατες αντιδράσεις στη Σερβία. Το θεωρεί εθνικό λίκνο των Σέρβων. Αν αντιδράσει, τότε θα δούμε την προβολή ισχύος της Μόσχας, να έρχεται σε συνδρομή της Σερβίας στη βαλκανική χερσόνησο. Άρα έξω από την πόρτα μας.

Σάββας Καλεντερίδης: Ούτε Αρμαγεδδώνας ούτε πυρηνικός πόλεμος (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Αλλάζει κάτι αν φύγει ο Ζελένσκι; Μη στεκόμαστε στα πρόσωπα. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η στάση της Ευρώπης, κάτι το οποίο θεωρούμε δεδομένα ανύπαρκτο. Είναι λάθος των Ευρωπαίων να μην προσπαθούν να υλοποιήσουν το όραμα Μακρόν για μία Ευρώπη κυρίαρχη. Αυτό θα λειτουργήσει σαν μονωτικό στους ανταγωνισμούς μεταξύ των αγγλοσαξονικών δυνάμεων και του σλαβικού στοιχείου που συσπειρώνεται γύρω από τη Μόσχα. Αυτή η Ευρώπη είναι η μόνη που θα μπορούσε να θέσει τέλος στην αιματοχυσία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης.

Ηλίας Κονοφάγος: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Ενεργειακό πεδίο (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να τεθούν υπό καθεστώς ιδιαιτέρων ρυθμίσεων και εξαιρέσεων, όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Γερμανία, η οποία παρά το γεγονός, ότι σύρεται να στέλνει όπλα και πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό, από την άλλη μεριά έχει ξεκόψει, ότι δεν μπορεί να επιβάλλει απόλυτο εμπάργκο ρωσικού φυσικού αερίου, γιατί θα τιναχθεί στον αέρα. Βλέπουμε ότι υπόλοιπες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, να ανοίγουν ειδικούς λογαριασμού στις Gazprombank με ιδιαίτερες ενδιάμεσες μονάδες, ούτως ώστε να συνεχίσουν να πληρώνουν μεν σε Ευρώ, αυτά όμως να μετατρέπονται σε ρούβλια και με τον τρόπο αυτό να ενισχύουν το ρωσικό νόμισμα, το οποίο από 120-130 ρούβλια το δολάριο, έχει φτάσει σήμερα τα 65 ρούβλια το δολάριο. Αν κάνουμε έναν υπολογισμό, θα δούμε, ότι η Ρωσία γίνεται πλουσιότερη. Από την αρχή του πολέμου έχει εκταμιεύσει 2 δις δολάρια περισσότερα από όσα θα έπαιρνε δύο μέρες πριν τον πόλεμο. Ισχυροποιεί το νόμισμά της, συνεχίζει τον πόλεμο εις βάρος της Ευρώπης και βεβαίως, εκείνο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είναι, ότι οπωσδήποτε πρέπει να ενισχυθεί ο ενεργειακός στρατηγικός άξονας EastMed.

Γιώργος Φίλης: Οι Ρώσοι υπερφαλαγγίζουν τους Ουκρανούς (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ελπίζω, ότι θα αντιληφθούν και στην Ουάσινγκτον, ότι σημαντική οδός για την ενεργειακή προμήθεια της Ευρώπης με περίπου 20 δις κυβικά φυσικού αερίου ετησίως, τα οποία δεν θα επηρεάζονται από τη Ρωσία και το Ιράν, είναι αυτό που χρειάζεται για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, έστω και αν δεν είναι επαρκές. Επίσης το Ισραήλ δεν έχει πειστεί για να περάσει ο αγωγός μέσα από την Τουρκία. Οι δηλώσεις που έχουν γίνει από σοβαρούς εκπροσώπους και επισήμους του Ισραήλ το δείχνουν. Εδώ στην Ελλάδα, μετά τις δηλώσεις Νούλαντ, ο πρέσβης του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, δήλωσε την ίδια μέρα, ότι η κα. Νούλαντ δεν θα μας πει τι είναι χρήσιμο για το Ισραήλ. Εθαύμασα τη δήλωση του Ισραηλινού εκπροσώπου. Γιατί; Επειδή έτσι λειτουργούν τα κράτη που σέβονται τον εαυτό τους.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στον Focus FM στις 6 Μαΐου 2022.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σάββας Καλεντερίδης: Η καταστροφολογία προέρχεται από κύκλους που θέλουν ένταση με Ρωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί μια Ελλάδα που λέει ΟΧΙ

Κωνσταντίνος Γρίβας: Η Ρωσία έχει μπλέξει άσχημα

Ιωάννης Μάζης: Η θερμή σύγκρουση μεταφέρεται στα Βαλκάνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube