Weather Icon

Ιωάννης Μάζης: Ο Μπάιντεν μετατράπηκε σε Μπαϊντένογλου!

Ιωάννης Μάζης: Ο Μπάιντεν μετατράπηκε σε Μπαϊντένογλου!

Ιωάννης Μάζης: Ο Μπάιντεν μετατράπηκε σε Μπαϊντένογλου!

Τις προθέσεις Μπάιντεν να δοθούν F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σχολίασε ο Ιωάννης Μάζης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στην αμυντική συμφωνία της Βρετανίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

O καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, στο Flash και στο Sigma, στις 12 Απριλίου 2022.

Αποσπασματικά τα λεγόμενα του κ. καθηγητή:

Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία εμπεδώνει στη συνείδησή μας το γεγονός, ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ, ειδικά με τη διοίκηση Μπάιντεν, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της καλής τους συμμάχου, της Ελλάδας (αν δεν κινηθεί και η ίδια) και να εξισορροπήσει προκλήσεις. Είναι σαφές και έχει εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαναφέρουν τον άσωτο υιό, την Τουρκία στη νατοϊκή αγκαλιά πλήρως. Γι’αυτόν τον λόγο είναι αποφασισμένες να σφάξουν τον μόσχο τον σιτευτό. Πολλές φορές. Όχι μία και δύο. Απεναντίας μια χώρα πιστή και δεδομένη σύμμαχος, δεν υπολογίζεται. Γι’αυτό ακριβώς είναι δεδομένη. Αυτό μας δείχνει να καταλάβουμε, ότι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, πρέπει να επανεξετάσει την εξωτερική του πολιτική και να ξαναδούμε τί είναι εκείνο που κάνουμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια.

Σάββας Καλεντερίδης: Ως πότε θα υποχωρούμε μπροστά στον εκβιαστή;

Η Ελλάδα πάντα προσέφερε. Πρώτος – δεύτερος πόλεμος του Κόλπου. Διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Βομβαρδισμός της Λιβύης. Σε όλα αυτά η Ελλάδα ήταν πρώτη και καλύτερη. Προσέφερε τις εγκαταστάσεις που ήταν στο έδαφός της στις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις. Μα ποτέ δεν διεκδίκησε τίποτα. Και εφόσον δεν διεκδίκησε δεν έλαβε.

Για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Πρόεκειται για μία λεόντειο συμφωνία, στην οποία η Ελλάδα προσφέρει τα πάντα, εκτός από τα σημεία που θα ήθελε να έχει αμερικανικές εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα στη Σκύρο και στην Κω. Σημαίνει, ότι αν οι ΗΠΑ δεχόντουσαν να εγκατασταθούν στη Σκύρο ή στην Κω θα διέλυαν το αφήγημα το τουρκικό για τον μη εξοπλισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και θα στήριζαν την Ελλάδα εμπράκτως απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις για τα 16 νησιά, που διεκδικεί η Τουρκία.

Απελευθέρωση της Κύπρου από τη μπότα των τουρκοναζί (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Μας βάζουν να υπογράψουμε τη συμφωνία, πριν το ταξίδι του κ.Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. Είναι μία καλή ευκαιρία με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ήταν μία ομιλία που έπρεπε να γίνει πέρσι. Αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού και θα γίνει φέτος. Ήταν βιασύνη να υπογραφεί η συνθήκη αυτή πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού και πριν τον ομιλία του στο Κογκρέσο. Δεν μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να πει “να έρθω, να τα πούμε, να μου δώσετε τις διαβεβαιώσεις που θέλω, είτε υπό μορφή ψηφίσματος του Κογκρέσου και μία συνοδευτική επιστολή του κ. Μπλίνκεν και να κατέβω στην Αθήνα θριαμβευτής. Να τη φέρω στο Κοινοβούλιο και να έχω 270 ψήφους υπέρ;” Όχι δεν το έκαμε και αυτό είναι λάθος. Γιατί και πάλι η Ελλάς προσφέρει, χωρίς να λαμβάνει.

Παράλληλα σχολίασε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις αντιδράσεις που υπάρχουν που βάζουν εμπόδια στο εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. «Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει αυτοσυνειδησία και να γίνει παράγων ειρήνης», τόνισε.

Στη συνέχεια ο καθηγητής σχολίασε την αμυντική συμφωνία της Βρετανίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, δύο χώρες που έχουν δείξει την πρόθεσή του να μπούνε στο ΝΑΤΟ.

Σάββας Καλεντερίδης: Τότε θα ανατραπούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube