Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 21 Μαΐου 2022

Η κατάσταση στα μέτωπα του Ντομπάς και της Χερσώνας

Η κατάσταση στα μέτωπα του Ντομπάς και της Χερσώνας
Η νέα στρατηγική των ρώσων στο πεδίο της μάχης  
Με βάση ορισμένους υπολογισμούς το 40% των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που διοχετεύεται στην Ουκρανία για να χτυπήσουν τους ρώσους, έχει καταστραφεί

Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από τις ρωσικές δυνάμεις που κατέστρεψαν μεγάλη παρτίδα οπλικών συστημάτων που προορίζονταν να βοηθήσουν τις Ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Donbass.
Η πραγματικότητα είναι ότι με βάση ορισμένους υπολογισμούς το 40% των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που διοχετεύεται στην Ουκρανία για να χτυπήσουν τους ρώσους, έχει καταστραφεί είτε κατά την μεταφορά, είτε κατά την προσπάθεια χρήσης τους στο πεδίο της μάχης.

Εν τω μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο σκάψιμο και την ενίσχυση των αμυντικών θέσεων στο Kharkiv και κατά μήκος του Νότιου Άξονα, ώστε να αποτρέψουν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις, ενώ η πλειονότητα των ενεργών επιθετικών επιχειρήσεων παραμένει στο τόξο της πόλης Izyum-Donetsk και ιδιαίτερα στην περιοχή Popasna και Severodonetsk.
Επίσης πραγματοποίησαν στο Donbass μεγάλη προέλαση ειδικά γύρω από την περιοχή της Popasna…
Πάντως αναγνωρίζεται και από τις ΗΠΑ ότι οι Ρώσοι τα πηγαίνουν καλύτερα στην προέλαση τους στην περιοχή του Donbass όπου οι Ουκρανοί έχουν χάσει σημαντικά εδάφη…

Μεγάλες απώλειες για τις δυτικές δυνάμεις

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις με πυραύλους Kalibr κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, που προοριζόταν για τα Ουκρανικά στρατεύματα στο Donbass.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Caliber έπληξαν στόχους στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Malin (περιοχή Zhytomyr) και κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων και εξοπλισμού, που προέρχονταν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Επίσης εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων που προορίζονταν για τεθωρακισμένα οχήματα Ουκρανών καταστράφηκαν από πυραύλους μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας στο Λιμάνι της Οδησσού.
Χτυπήθηκαν τρεις θέσεις διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Συμπεριλαμβανομένου του σταθμού διοίκησης της 109ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας, 36 περιοχές συγκέντρωσης στρατιωτικού και εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και οκτώ αποθήκες».
Οι ρώσοι κατέρριψαν ουκρανικό αεροσκάφος Su-25

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεροσκάφος Su-25 στην περιοχή της Kherson και 14 drones καταρρίφθηκαν επίσης στην Ουκρανία.
Το Su -25 καταρρίφθηκε κοντά στη Novoaleksandrivka, στην περιοχή Kherson.
Επίσης, 14 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταρρίφθηκαν στον αέρα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Επιπλέον, 8 ουκρανικοί πύραυλοι του συστήματος πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Smerch καταρρίφθηκαν στις περιοχές των οικισμών Malaya Kamyshevakha, Kamenka, Brazhkovka στην περιοχή Kharkiv και Chernobaevka στην περιοχή Kherson.

Η στρατηγική των ρώσων στο πεδίο της μάχης – Η προέλαση σε εξέλιξη 

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο σκάψιμο και την ενίσχυση των αμυντικών θέσεων στο Kharkiv και κατά μήκος του Νότιου Άξονα, ώστε να αποτρέψουν ουκρανικές αντεπιθέσεις, ενώ η πλειονότητα των ενεργών επιθετικών επιχειρήσεων παραμένει στο τόξο της πόλης Izyum-Donetsk και ιδιαίτερα στην περιοχή Popasna – Severodonetsk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν δευτερεύουσες αμυντικές γραμμές στον Νότιο Άξονα, υποδεικνύοντας ότι η ρωσική ομάδα στην περιοχή αυτή μπορεί να προετοιμάζεται για παρατεταμένη σύγκρουση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν αμυντικές θέσεις βόρεια της πόλης Kharkiv στην Βόρεια Ουκρανία, μετά την ουκρανική αντεπίθεση από τις 5 Μαΐου και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις φθοράς στους Ουκρανούς… είτε για να δώσουν στις ρωσικές δυνάμεις χρόνο να ολοκληρώσουν την αναδιάταξή τους πίσω στη Ρωσία είτε για να κερδίσουν χρόνο, να πάρουν ενισχύσεις ώστε να υπερασπιστούν το Kharkiv.
Σημαντικές ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις περιορίζονται στην περιοχή του Severodonetsk.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει κέρδη στα βόρεια, δυτικά και νότια της πόλης, ειδικά γύρω από την Popasna, προκειμένου να επιχειρήσουν να πάρουν τον έλεγχο του Severodonetsk.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κέρδη στα βόρεια, δυτικά και νότια της Popasna προκειμένου να συνεχίσουν την επίθεσή τους στο Severodonetsk από το νότο.

To Azovstal το εργοστάσιο χάλυβα στην Μαριούπολη έπεσε.
Περίπου 1.750 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί ενώ απομένουν ελάχιστοι που επίσης παραδίδονται.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη νίκη και παράδοση στρατιωτών στην πρόσφατη ιστορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα ανέκτησαν ορισμένες θέσεις που κατέλαβαν η ουκρανική αντεπίθεση βόρεια της πόλης του Kharkiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προετοιμάζονται για παρατεταμένη σύγκρουση στον Νότιο Άξονα.

Κύρια προσπάθεια – Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν απροσδιόριστες επιθετικές επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση του Slovyansk, περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Izyum προς την κατεύθυνση του Slovyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με το πυροβολικό το Dovhenke και στο Dolyna, δύο περιοχές νοτιοανατολικά του Izyum με κατεύθυνση προς το Slovyansk.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις προσπάθειες να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες γύρω από την Popasna προκειμένου να πιέσουν προς το Severodonetsk από το νότο.
Πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν μέσω ουκρανικών γραμμών άμυνας προς τρεις κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις (VDV) ανέλαβαν τον έλεγχο των Volodymirivka και Lypove και διέρρηξαν τις ουκρανικές άμυνες στην Komyshuvakha, βόρεια της Popasna.
Στρατεύματα της Ρωσικής Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας «Wagner» φέρεται να ανέλαβαν τον έλεγχο της Trypillya και Vyskrivka στα δυτικά της Popasna.
Ουκρανικές πηγές σημείωσαν ότι οι επιθετικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Vyskrivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιπροσθέτως ανέλαβαν τον έλεγχο του Troitske, νότια της Popasna.
Τέτοιες αναφορές είναι συνεπείς με τις δηλώσεις του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου ότι η ρωσική ομάδα γύρω από την Popasna κερδίζει εδάφη.
Η περικύκλωση της περιοχής Popasna, μπορεί να είναι μια προσπάθεια διάρρηξης της ουκρανικής άμυνας προκειμένου να παρασχεθεί υποστήριξη στη συνεχιζόμενη μάχη για το Severodonetsk, όπου τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν κέρδη και φέρεται να ανέλαβαν τον έλεγχο του Shchedryshcheve και του Syrotne, πολύ κοντά στο Severodonetsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να σημείωσαν κέρδη κατά τη διάρκεια επιθέσεων στο Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν μια ουκρανική ομάδα γύρω από το Svyatohirsk και εισέβαλλαν στη Yarova, τόσο δυτικά της Lyman όσο και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Περιφέρεια του Kharkiv.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Lyman και πιθανότατα θα συνεχίσουν να πιέζουν δυτικά για να συναντήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια περιφέρεια του Kharkiv.

Μαριούπολη και Azovstal έπεσαν

Οι ρωσικές πηγές ενδέχεται να υπερεκτιμούν τον αριθμό των Ουκρανών υπερασπιστών που έχουν παραδοθεί από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu δήλωσε ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί στο Azovstal από την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανέφερε ότι έχει καταγράψει μόνο «εκατοντάδες» Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.
Ο διοικητής του συντάγματος του Azov Denis Prokopenko δήλωσε επιπλέον ότι έδωσε την εντολή να σταματήσει η άμυνα της Μαριούπολης για να σωθούν οι ζωές των υπερασπιστών του Azovstal, επομένως οι στρατιώτες που θα παραδοθούν, πιθανότατα θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Kharkiv και Izyum

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην ανάκτηση θέσεων που κατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης βόρεια της πόλης Kharkiv στην Βόρεια Ουκρανία. Τέτοιες προσπάθειες είναι πιθανώς τακτικές φθοράς με σκοπό να διαταράξουν την ουκρανική αντεπίθεση στη βόρεια Περιφέρεια του Kharkiv με την πρόθεση είτε να κερδίσουν χρόνο για να αποσυρθούν και να αναπτυχθούν εκ νέου σε άλλους άξονες προέλασης είτε να ενισχύσουν τις αμυντικές θέσεις στα βόρεια της πόλης του Kharkiv.

Νότιος Άξονας έλεγχος της Kherson…

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των υφιστάμενων αμυντικών γραμμών και στη δημιουργία δευτερευουσών αμυντικών γραμμών στον Νότιο Άξονα.
Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αμυνθούν έναντι πιθανών ουκρανικών αντεπιθέσεων ή για παρατεταμένες επιχειρήσεις στη Νότια Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό εναντίον των περιφερειών Kherson, Zaporizhia και Οδησσό.
vv1_3.png

vv2_3.png

vv3_2.png
vv4_3.png

vv5_4.png

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube