Howard Eissenstat: Το βέτο της Τουρκίας έβαλε τέλος στα F-16;
Αναλυτής: Η Τουρκία η ίδια “σκότωσε” την πιθανότητα συμφωνίας με τις ΗΠΑ για F-16
Η αντίρρηση της Τουρκίας προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η πρόσφατη ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν σχεδόν εξαερώσει την προσπάθεια συμφωνίας με το Κογκρέσο για την αγορά νέων F-16, δήλωσε ο Howard Eissenstat, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο St.Lawrence.
Πριν μπλοκάρει η Άγκυρα τις συμμετοχές της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι πιθανότητες να προχωρήσει η συμφωνία για τα F-16 ήταν καλύτερες από ποτέ, είπε ο Eissenstat σε συνέντευξή του στη σειρά podcast Turkish Trends.
Υπήρχε μια καλή πιθανότητα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να πουλήσει τη συμφωνία ως εθνικό συμφέρον στο Κογκρέσο, αλλά τώρα, δεν το φαντάζεται κανείς, πρόσθεσε ο Eissenstat.
“Μου κάνει εντύπωση πόσο άσχημα εξελίσσεται αυτό όσον αφορά την επιθυμία της Τουρκίας να επαναφέρει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Πέρυσι η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα να αγοράσει 40 από τα τελευταία F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της από τη Lockheed Martin, αφότου η Ουάσιγκτον την απέπεμψε από το πρόγραμμα αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35 και επέβαλε κυρώσεις στην υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της ως απάντηση στην απόκτηση ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Σε επιστολή προς το Κογκρέσο με ημερομηνία 17 Μαρτίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι μια πιθανή πώληση των αεροσκαφών θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της μακροπρόθεσμης ενότητας του ΝΑΤΟ.
“Αν πάμε πίσω δύο ή τρεις εβδομάδες νωρίτερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθούσε ξεκάθαρα να βρει κάποιον τρόπο να ανοικοδομηθεί και να διατηρηθεί ό,τι είχε απομείνει στη σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ”, είπε ο Eissenstat.
Όμως, ασχέτως του τι θέλει ο Μπάιντεν, η επιθετική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα, το τρέχον βέτο της στη Φινλανδία και τη Σουηδία έχουν μειώσει δραματικά την ήδη χαμηλή θέση της Τουρκίας στο Κογκρέσο, συνέχισε.
Η Τουρκία εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξη προς τους Κούρδους “τρομοκράτες” στο έδαφός τους και να άρουν τα εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.
Αυτό που ο Ερντογάν δεν έχει καταλάβει πραγματικά είναι το πώς λειτουργεί το Κογκρέσο και ο ρόλος του, είπε ο Eissenstat.
Η Τουρκία πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεξηγούν το πόσο πολύτιμη είναι η Τουρκία και εν τέλει η Τουρκία βρίσκεται στη θέση του οδηγού, σύμφωνα με τον αναλυτή. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται την Τουρκία περισσότερο από ό,τι η Τουρκία τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την άποψη της τουρκικής ελίτ”.
Ο Eissenstat είπε ότι η λήψη αποφάσεων για την τουρκική εξωτερική πολιτική επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην προεδρία, όχι στο υπουργείο Εξωτερικών και των επαγγελματιών διπλωματών: “Και γι’ αυτόν τον λόγο, νομίζω ότι η απόφαση της Τουρκίας έχει να κάνει με ορισμένες φιλοδοξίες όσο αφορά την εξωτερική πολιτική και τις εσωτερικές φιλοδοξίες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)”.
Ο Ερντογάν βλέπει όφελος από τη σκληρή προφορική στάση, λέγοντας ότι οι ανάγκες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν βλάπτει ποτέ την τουρκική πολιτική να θεωρείται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί “σκληρή” γραμμή στην εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε ο αναλυτής.
Πέτρος Κράνιας
capital.gr