Weather Icon

Γυμνάσια Ινδίας στη Ρωσία: Αγοράζει πετρέλαιο αλλά με 70 δολάρια το βαρέλι

Γυμνάσια Ινδίας στη Ρωσία: Αγοράζει πετρέλαιο αλλά με 70 δολάρια το βαρέλι

Ενώ η τιμή σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 108 δολάρια. Τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας μπορούν να λαμβάνουν 15 εκατ. βαρέλια μηνιαίως, αλλά με έκπτωση λόγω της αυξανόμενης επισφάλειας που εγκυμονούν οι συναλλαγές με τη Ρωσία.

Εκπτώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο διεκδικεί η Ινδία, προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο συναλλαγών με τον παραγωγό του ΟΠΕΚ+ στον οποίο άλλοι αγοραστές γυρνούν την πλάτη, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Στο πλαίσιο διμερών συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο, προστίθεται, η ασιατική χώρα αναζητά ρωσικά φορτία με λιγότερα από 70 δολάρια το βαρέλι ως βάση παράδοσης, προκειμένου να ξεπεράσει πρόσθετα εμπόδια όπως η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις αγορές. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 108 δολάρια το βαρέλι.

Κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο έχουν αγοράσει περισσότερα από 40 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού από την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αναφέρουν οι πηγές. Οι ποσότητες αυτές ισοδυναμούν με 20% περισσότερες ροές από τη Ρωσία προς την Ινδία σε σχέση με ολόκληρο το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Η Ινδία -η οποία εισάγει περισσότερο από το 85% του πετρελαίου της- είναι από τους λίγους εναπομείναντες αγοραστές ρωσικού αργού και βασική πηγή εσόδων για το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η καταβαράθρωση της ευρωπαϊκής ζήτησης ασκεί σοβαρή πίεση στη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου και η κυβέρνηση προβλέπει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί φέτος έως και 17%.

Οι ροές ρωσικού πετρελαίου προς την Ινδία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, αλλά το εμπόριο δυσχεραίνεται από τους διεθνείς περιορισμούς σε τομείς όπως η ναυτασφάλιση και από την αμερικανική πίεση προς το Νέο Δελχί. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, λόγω της ευκαιρίας να αποκτήσει πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση, έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στις δυτικές υποδείξεις να περιορίσει τη σχέση του με τη Μόσχα. Η Ινδία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις εισαγωγές ρωσικών όπλων.

για τη συνέχεια  Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube