Weather Icon

Γ. Στολτεμπεργκ: “Έτοιμος ο μηχανισμός απεμπλοκής στο Αιγαίο”-“Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει”

Γ. Στολτεμπεργκ: “Έτοιμος ο μηχανισμός απεμπλοκής στο Αιγαίο”-“Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει”

O Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να κρατήσει ξανά ίσες αποστάσεις απέναντι σε Αθήνα και Άγκυρα

Συνέντευξη στη Μαρία Ψαρά, Βρυξέλλες

Για ένα μακρύ πόλεμο φθοράς που κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα τελειώσει, κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Τρεις μήνες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας αποκλειστικά για την Ελλάδα στο Capital.gr, κάνει έναν πρώτο απολογισμό του “πολέμου του Πούτιν”, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Το θέμα της Τουρκίας τέθηκε μετ’ επιτάσεως στην συνέντευξη με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να κρατήσει ξανά ίσες αποστάσεις απέναντι σε Αθήνα και Άγκυρα, λέγοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί Σύμμαχοι που “συναντιούνται καθημερινά στο ΝΑΤΟ” και συζητούν για τις διαφωνίες τους.

“Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, δημιουργήσαμε επίσης πριν από ένα χρόνο περίπου έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων για περιστατικά και ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, είπε απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr.

“Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να βελτιώσουμε τις επικοινωνίες, τη διαφάνεια, και πάλι, εάν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα, στο Αιγαίο”.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε ακόμα μία φορά την Τουρκία για τις “ανησυχίες” της-όπως το θέτει- σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. “Έχω μιλήσει με την πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας και της Σουηδίας και έχω επίσης στενές επαφές με την Τουρκία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο στόχος μου εξακολουθεί να είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, δεν είναι πολύ αργά γι’ αυτό”, τόνισε.

– Τρεις μήνες πολέμου. Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός μέχρι σήμερα;

Aυτό που βλέπουμε είναι η σοβαρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βλέπουμε έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, έναν κτηνώδη πόλεμο με θύματα αμάχους, με εγκλήματα πολέμου και χρήση σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Είναι επιθετικός πόλεμος, o πόλεμος του Πούτιν και ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος, σχεδίασε να επιτύχει τους στόχους του μέσα σε μια εβδομάδα. Τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά της 13ης εβδομάδας του πολέμου και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εκδιωχθεί από το Κίεβο και το βόρειο τμήμα της χώρας. Τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν σε θέση να πολεμήσουν σκληρά ενάντια στη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

– Πιστεύετε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα;

Ωστόσο θέλω να πω ότι οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι. Και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και πώς αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει. Αλλά αυτό που είδαμε είναι, φυσικά, το θάρρος και ο επαγγελματισμός των Ουκρανών στρατιωτών. Είδαμε τη γενναιότητα της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Και στη συνέχεια είδαμε, φυσικά, το θάρρος του ουκρανικού λαού. Αυτό σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου στρατιωτική υποστήριξη από τους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ τούς επέτρεψε να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Και να εντυπωσιάσουν ολόκληρο τον κόσμο με αυτό που κατάφεραν να πετύχουν οι Ουκρανοί.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρύ ταξίδι. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει πολύ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει πόσο καιρό, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ως εκ τούτου, καλώ τους συμμάχους να παρέχουν υποστήριξη αλλά και να είναι προετοιμασμένοι να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ανεφοδιάζονται. Διότι αυτός είναι πλέον όλο και περισσότερο ένας πόλεμος φθοράς.

– Ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία;

Tο ΝΑΤΟ έχει δύο καθήκοντα. Το ένα είναι να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία. Γι’ αυτό, εμείς οι σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία, όπως και πολλές άλλες χώρες παρέχουν σημαντική υποστήριξη.

Στην αρχή, ήταν κατά κάποιο τρόπο επίσης εξοπλισμός της σοβιετικής εποχής τώρα, παρέχουμε επίσης όλο και περισσότερο και περισσότερο από τον τυποποιημένο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Και φυσικά, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ανάγκη για εκπαίδευση σε αυτόν τον νέο σύγχρονο εξοπλισμό και, και παροτρύνω τους συμμάχους να συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Το δεύτερο καθήκον του ΝΑΤΟ είναι ο πόλεμος να μην επεκταθεί. Βασική ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να αποτρέψουμε την κλιμάκωση. Οπότε υποστηρίζουμε τον στενό μας εταίρο, την Ουκρανία, αλλά όχι με το να εμπλεκόμαστε άμεσα στη σύγκρουση στέλνοντας στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

– Πώς ακριβώς το κάνει αυτό το ΝΑΤΟ;

Έχουμε αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Από την εισβολή, έχουμε αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στις ανατολικές γραμμές της Πάτρας, είναι τώρα οι 40.000 στρατιώτες και η άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, υποστηρίζεται από σημαντική ναυτική και αεροπορική δύναμη, εκατοντάδες αεροπλάνα και πλοία που υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις, και ο σκοπός αυτού δεν είναι να προκαλέσουμε να προκαλέσουμε πόλεμο, αλλά είναι να αποτρέψουμε τον πόλεμο, να αποτρέψουμε τη σύγκρουση, να διατηρήσουμε την ειρήνη. Και το κάνουμε αυτό χωρίς να αφήνουμε κανένα περιθώριο για εσφαλμένες εκτιμήσεις, παρεξηγήσεις στη Μόσχα, σχετικά με την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους.

Το ΝΑΤΟ είναι για έναν για όλους. Όλοι για έναν, αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση, ολόκληρη η Συμμαχία θα απαντήσει.

– H σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Πόσο σοβαρή νομίζετε ότι είναι αυτή η κατάσταση με την Τουρκία; Εσείς ο ίδιος έχετε υποσχεθεί σύντομη διαδικασία ένταξης.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαδικασία και ότι έχουν υπάρξει αρκετές επαφές μεταξύ της Άγκυρας και της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι και ότι εγώ και το προσωπικό μου έχουμε εμπλακεί.

Έχω μιλήσει με την πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας και της Σουηδίας και έχω επίσης στενές επαφές με την Τουρκία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο στόχος μου εξακολουθεί να είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, δεν είναι πολύ αργά γι’ αυτό.

Αλλά φυσικά χρειαζόμαστε συμφωνία 30 συμμάχων, όπως κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ και επομένως πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα όταν έχουμε διαφορές, δηλαδή να καθίσουμε κάτω, να τις αντιμετωπίσουμε και να βρούμε κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και όταν ο σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε.

Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και μάλιστα, μόλις τώρα λάβαμε αναφορές για τον θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών και εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου. Η Τουρκία συμμετέχει σε μια αποστολή στο Ιράκ, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι ο Isis δεν θα επιστρέψει. Ο αγώνας κατά του Isis, του Daesh, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση των υποδομών στην Τουρκία.

Μπορείτε απλά να κοιτάξετε το χάρτη και τότε θα συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντική είναι η Τουρκία, όχι μόνο λόγω της εκστρατείας κατά του ΙΚ που έχουν ξεκινήσει οι σύμμαχοι εδώ και αρκετά χρόνια.

Επίσης, η Τουρκία είναι σημαντική όσον αφορά στην κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. Για να συνοψίσω: Στόχος μου εξακολουθεί να είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, αλλά χρειαζόμαστε 30 συμμάχους να συμφωνήσουν και εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα στις Βρυξέλλες, την Άγκυρα, το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη.

– Η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τους ρωσικούς S-400 και τώρα απειλεί να εμποδίσει τη διεύρυνση της συμμαχίας. Και σας θυμίζω το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχείτε για το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ; Είναι η Τουρκία ένας αξιόπιστος σύμμαχος; Και πιστεύετε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας είναι συμβατή με τις αρχές της συμμαχίας και του πιο ισχυρού εταίρου της, των ΗΠΑ;

Πρώτα απ’ όλα, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι σημαντικοί και πολύτιμοι σύμμαχοι. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια για να υπάρξει άμυνα. Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και τις δύο χώρες για όσα κάνουν για τις δυνάμεις μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Δεύτερον, η Τουρκία και η Ελλάδα συναντώνται καθημερινά, εδώ στο ΝΑΤΟ με άλλους 28 συμμάχους. Και νομίζω ότι το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα, επίσης, για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που μπορεί να έχουν οι Σύμμαχοι σε ορισμένα από τα θέματα που αναφέρατε. Και έχω θέσει επίσης τις ανησυχίες μου σχετικά με τους S400. Και για όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι σύμμαχοι.

Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, δημιουργήσαμε επίσης πριν από ένα χρόνο περίπου έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων για περιστατικά και ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να βελτιώσουμε τις επικοινωνίες, τη διαφάνεια, και πάλι, εάν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα, στο Αιγαίο.

Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα. Αλλά και πάλι, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος όταν υπάρχουν ανησυχίες είναι να καθίσουμε να τις απαντήσουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή πορεία προς τα εμπρός.

–  Θα λέγατε ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Η Τουρκία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια σημαντική χώρα όσον αφορά την παροχή υποστήριξης. Και πράγματι παρείχε κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, όχι μόνο με την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική. Βοηθάει εδώ και χρόνια και γνωρίζουμε ότι η ουκρανική ηγεσία καλωσορίζει αυτή τη βοήθεια.

Οπότε λέω ότι όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, τότε πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Και είναι στην πραγματικότητα αρκετά φυσιολογικό ως μέρος μιας ενταξιακής διαδικασίας. Δηλαδή ένας ή δύο ή περισσότεροι σύμμαχοι να εκφράζουν ανησυχίες και στη συνέχεια να τις αντιμετωπίζουμε και καταφέραμε να τις επιλύσουμε.

Όλοι μας, όπως και η Τουρκία, συμφωνούν ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν μια μεγάλη επιτυχία βοήθησε στην εξάπλωση της δημοκρατίας, της ελευθερίας σε όλη την Ευρώπη και επίσης για πολλές χώρες άνοιξε το δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ. Και αυτό δεν ισχύει για τη Φινλανδία, τη Σουηδία, επειδή είναι όλες τους παλαιότερα μέλη.

Κι επίσης η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας φυσικά θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ, οι δύο αυτές χώρες είναι οι στενότεροι εταίροι μας. Είναι ώριμες δημοκρατίες. Συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και ως εκ τούτου, νομίζω ότι είναι μια ιστορική, σημαντική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση. Και εργαζόμαστε για το πώς θα διασφαλίσουμε ότι αυτό μπορεί να είναι μια γρήγορη διαδικασία.

– Μήπως όμως η Τουρκία λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος της Μόσχας; Κι επίσης, μήπως τελικά η συμφωνία επέλθει με την εγκατάλειψη των Κούρδων και την άρση του εμπάργκο όπλων;

Αναφέρεστε στους Κούρδους, νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές κουρδικές ομάδες. Και για παράδειγμα το ΡΚΚ είναι μια ομάδα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Φινλανδία και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Άρα πρόκειται για μια ομάδα για την οποία υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι είναι τρομοκρατική ομάδα και είναι υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες κουρδικές ομάδες, αλλά νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε τη γενική αναφορά στους Κούρδους, σαν να πρόκειται για μία ομάδα, υπάρχουν διαφορετικές κουρδικές ομάδες. Και, όπως είπα, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δηλώσει δημοσίως ότι το PKK είναι τρομοκράτες.

Λοιπόν, η Τουρκία εκφράσει τις ανησυχίες τους, ειδικά για το PKK. Αλλά δεν θα μπω στις λεπτομέρειες αυτών των συνομιλιών. Λέω μόνο αυτό που κάνουμε πάντα, συμφωνώντας ή διαφωνώντας… Και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο ΝΑΤΟ, είμαστε 30 σύμμαχοι -υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις και στάσεις σε πολλά διαφορετικά ζητήματα.

Για παράδειγμα, για το τελευταίο μας μέλος, τη Βόρεια Μακεδονία, ήταν μια μακρά διαδικασία για το θέμα της ονομασίας. Φυσικά, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στο ΝΑΤΟ σχετικά με αυτό. Αλλά η δική μου ευθύνη, ως Γενικός Γραμματέας, είναι να αναγνωρίζω τις ανησυχίες όταν τις βλέπουμε να εκφράζονται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια να καθόμαστε και να βρίσκουμε τρόπους να επιλύουμε τα ζητήματα που τίθενται. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ, με 30 διαφορετικά μέλη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετική ιστορία, διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διαφορετική γεωγραφία, να μπορέσει να συνεργαστεί.

Δεν λέω λοιπόν ότι όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν στα θέματα που αναφέρατε. Αλλά λέω μόνο ότι το καθήκον μου είναι να μας επιτρέψω, παρά τις διαφορές αυτές, να συμφωνήσουμε στο πιο σημαντικό πράγμα, και αυτό είναι ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Και ότι είμαστε, σε αυτή την περίπτωση, έτοιμοι να καλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν πλήρη μέλη, διότι μια διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι σημαντική και η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή. Tο έχουμε αποδείξει αυτό τα τελευταία χρόνια και είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε θέση να το αποδείξουμε και αυτή τη φορά.

– Αναφέρατε τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο;

Η Στρατηγική Αντίληψη (σ.σ. strategic concept, έγγραφο που περιγράφει την στρατηγική του ΝΑΤΟ) είναι το σημαντικότερο έγγραφο του ΝΑΤΟ, δεύτερο μετά την ιδρυτική μας συνθήκη, τη Συνθήκη της Ουάσινγκτον. Η τελευταία στρατηγική αντίληψη συμφωνήθηκε το 2010. Από τότε, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά. Και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη Νέα Στρατηγική Αντίληψη. Για παράδειγμα, στην τρέχουσα στρατηγική αντίληψη, αναφερόμαστε στη Ρωσία ως στρατηγικό εταίρο. Φυσικά, η Ρωσία που εισβάλλει στην Ουκρανία δεν είναι πλέον στρατηγικός εταίρος. Αναφέρουμε ότι η ευρωατλαντική περιοχή βρίσκεται σε ειρήνη, αλλά έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη τώρα σε κλίμακα που δεν έχουμε δει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την Κίνα δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη στην τρέχουσα στρατηγική αντίληψη. Προκλήσεις που είναι σημαντικές για την ασφάλειά μας, για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, αναφέρονται ελάχιστα.

Άρα, για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία, πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε, διότι η επιτυχία του ΝΑΤΟ βασίζεται στην ικανότητά του να αλλάζει, σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Ως εκ τούτου, η Στρατηγική Αντίληψη θα στείλει μηνύματα σχετικά με την ενίσχυση της στρατιωτικής μας στάσης για την αντιμετώπιση της πιο επιθετικής Ρωσίας. Φυσικά, θα αντιμετωπίσει επίσης τις απειλές που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις από το νότο, την τρομοκρατία, τον κυβερνοχώρο, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και πολλά άλλα ζητήματα, την τεχνολογία.

Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια συμμαχία της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Αλλά η περιοχή αυτή αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις. Ο κυβερνοχώρος είναι παγκόσμιος. Η τρομοκρατία είναι παγκόσμια. Και φυσικά, η άνοδος της Κίνας έχει συνέπειες για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Βλέπουμε ότι η Κίνα έχει πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Βλέπουμε ότι επενδύει σημαντικά σε σύγχρονες πυρηνικές δυνατότητες που μπορούν να φτάσουν επίσης σε όλα τα εδάφη του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε ότι η Κίνα δεν μοιράζεται τις αξίες μας. Μαθαίνουμε για νέες αναφορές για το πώς παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους Ουιγούρους στην Κίνα.

Έχω δει ο ίδιος ως Νορβηγός Πρωθυπουργός, πώς κατέστειλαν ή επέβαλαν βαριές κυρώσεις στη Νορβηγία επειδή η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης απένειμε το βραβείο ειρήνης σε έναν Κινέζο αντιφρονούντα. Είδαμε πώς συνέλαβαν έναν δημοσιογράφο στο Χονγκ Κονγκ. Δεν πιστεύουν στην ιδέα της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας της έκφρασης, των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης.

Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να γίνει μια παγκόσμια συμμαχία, αλλά οι παγκόσμιες απειλές έχουν σημασία για την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού. Και στη συνέχεια, είδαμε επίσης, φυσικά, τις προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές.

Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν οδηγήσει στο ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες ή τις συνέπειες για την ασφάλεια ή την άνοδο της Κίνας στην επόμενη έννοια κινδύνου.

Δε θεωρώ την Κίνα αντίπαλο, πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Κίνα. Συναντήθηκα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, η κλιματική αλλαγή, μεταξύ των πολλών άλλων θεμάτων. Αλλά ότι η Κίνα θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην επόμενη Στρατηγική Αντίληψη.

– Πώς πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν τα διδάγματα που έλαβαν από την υπόθεση της Ρωσίας; Έχουν εφαρμογή και στην Κίνα;

Υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης, διότι μας βοήθησε να σημειώσουμε πρόοδο. Το ελεύθερο εμπόριο ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ευημερία σε όλο τον κόσμο. 

Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες για την ασφάλεια. Η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο. Και η προστασία των αξιών είναι πιο σημαντική από τα κέρδη. Οπότε, αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ του ελεύθερου εμπορίου και της ελευθερίας που επιλέγουμε την ελευθερία, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πόσο μακριά θα πάμε και πόσο στην υπερβολική εξάρτηση από τα εμπορεύματα για την κοινή χρήση βασικών τεχνολογιών ή την απώλεια του ελέγχου κρίσιμων υποδομών.

Νομίζω ότι είναι πλέον προφανές ότι το να είμαστε τόσο εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι καλό. Νομίζω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ότι το γεγονός ότι έχετε ένα τόσο μεγάλο μερίδιο της ενέργειας που προέρχεται από τη Ρωσία τους καθιστά ευάλωτους. Και επειδή η Ρωσία το χρησιμοποιεί αυτό ως εργαλείο, μια πτυχή του πώς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αξιολογούμε τις συνέπειες των οικονομικών αποφάσεων για την ασφάλεια είναι η υπερβολική εξάρτηση από συγκεκριμένα εμπορεύματα που προέρχονται από αυταρχικά καθεστώτα.

Μια άλλη πτυχή είναι η τεχνολογία. Η ισχύς του ΝΑΤΟ βασίζεται στην τεχνολογική μας υπεροχή, στο ότι διαθέτουμε πιο προηγμένα συστήματα από οποιονδήποτε άλλο δυνητικό αντίπαλο. Αλλά φυσικά, αν κάνουμε επιστημονική συνεργασία, που φαίνεται να είναι πολιτική και ειρηνική, μοιραζόμαστε τις πιο κρίσιμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, όπως η κβαντική πληροφορική, όπως τα αυτόνομα συστήματα, με δυνητικούς αντιπάλους, τους δίνουμε τα εργαλεία για να μας απειλήσουν,

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα νέα οπλικά συστήματα που θα είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τεχνητή νοημοσύνη, αναγνώριση προσώπου, αυτόνομα συστήματα είναι επικίνδυνα συστήματα, λέγεται ότι εξαρτώνται από εξαιρετικά προηγμένες τεχνολογίες.

Και η τρίτη πτυχή είναι οι υποδομές. Είχαμε μια μεγάλη συζήτηση για το 5G πρόσφατα σχετικά με όλα τα λιμάνια, θαλάσσια λιμάνια, αεροδρόμια, όλα αυτά είναι σημαντικά. Οπότε αυτό αφορά και τη Ρωσία, αλλά έχει να κάνει και με την Κίνα.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube