REAL TIME |

Weather Icon

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ – Αποδομεί τις τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά του Αιγαίου

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ – Αποδομεί τις τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά του Αιγαίου

Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γ.γ. του ΟΗΕ

Επιστολή, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, στέλνει η Ελλάδα στον γ.γ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές, η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γ.γ. του ΟΗΕ.

Η ελληνική επιστολή έρχεται σε μία στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς  η Άγκυρα δείχνει πως θέλει να κόψει τις γέφυρες διαλόγου, όπως φάνηκε από την αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «για εμένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης».

Απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «αν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση». Σημείωσε πάντως πως «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας».

Από την πλευρά της η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και μια νέα παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούς στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή «καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην Αθήνα για το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την γειτονική χώρα. 

Στην Αθήνα εκτιμούν πως η Άγκυρα ανέμενε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία να δει το ρόλο της στη διεθνή σκηνή να αναβαθμίζεται. Ωστόσο – όπως φάνηκε και από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ –  οι προσδοκίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται με αποτέλεσμα να επικρατεί εκνευρισμός στη γειτονική  χώρα. 

Στο «παζλ» προστίθεται ένα ακόμα κομμάτι που σχετίζεταιμε το εξοπλιστικό πεδίο, καθώς το θέμα των ρωσικών S 400 εξακολουθεί να  ρίχνει «σκιά» στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας. Δεν είναι μόνο η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με αμερικανικό τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα για τη δρομολόγηση της κατασκευής των F-35, που «εκνευρίζει» την Άγκυρα. Είναι και το ό,τι ακόμα παραμένει  ο αμερικανικός «πάγος» για τα F-16, που επιθυμεί να ξεμπλοκάρει η τουρκική πλευρά. «Ζητήσαμε την άρση των αμυντικών περιορισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συνεχίσουμε να το απαιτούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός  Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube