Weather Icon

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Έδειξε στον Μπάιντεν χάρτη με τη «Γαλάζια Πατρίδα» – Τι συμφωνήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Έδειξε στον Μπάιντεν χάρτη με τη «Γαλάζια Πατρίδα» – Τι συμφωνήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» που επικαλούνται συνεχώς οι Τούρκοι.

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Επί τάπητος τέθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην τουρκική προκλητικότητα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος σε μήνυμά του επισήμανε το θερμό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας «αποτυπώνοντας» το θετικό πρόσημο των συναντήσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η φιλία, η εταιρική σχέση και η συμμαχία μεταξύ των δύο εθνών μας είναι ισχυρότερη από ποτέ» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πετρίδας»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο και τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» που επικαλούνται συνεχώς οι Τούρκοι.

Στο κλίμα αυτό κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως «άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο».

«Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας. Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35. Φυσικά, οι δεσμοί που μας συνδέουν, υπερβαίνουν την ιστορία, προχωρούν στην άμυνα, την ασφάλεια, στο εμπόριο, την τεχνολογία, στις πολιτισμικές ανταλλαγές. Υπάρχουν πολλά αμοιβαία οφέλη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων.

Μάλιστα αναφορικά με το τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση των F-16, κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα ότι υπάρχουν “πράγματα που λέγονται δημόσια και πράγματα που καλύτερα να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες”, ενώ παρέπεμπαν στην σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Επιπρόσθετα και ενισχυτικά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη συζήτηση τέθηκε και το Κυπριακό, με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως ο πρωθυπουργός μίλησε ξεκάθαρα και σε αυστηρό τόνο διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών.

«Γνωρίζετε κ. Πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας σαφές πως δεν είναι αποδεκτή μια λύση δυο κρατών» είπε χαρακτηριστικά.

Ειλημμένη η απόφαση για τα F-35

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο ανέφερε ότι «θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία μας για τα F-35». Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F-35.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F – 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε με έμφαση θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι πριν λίγες μέρες η εταιρεία παραγωγός των F – 35, Lockheed Martin ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών. «Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» σημειώνουν χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας παράλληλα το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ.

Στο τραπέζι τα ενεργειακά

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα του ενεργειακού και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν τον κοινό βηματισμό τους και στα ενεργειακά ζητήματα έχοντας κοινή οπτική στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν. Μάλιστα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαίου και γι’αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες όρισαν το κ. Νίκο Τσάφο, κάτοχο της έδρας James Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον, ειδικό σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας να εργαστούν στενά.

«Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα αναμένει την υποβολή των σχετικών προτάσεων από την Κομισιόν.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube