Weather Icon

Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Πότε θα απαντήσει η Ρωσία

Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Πότε θα απαντήσει η Ρωσία

Αν. ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία

Η Ρωσία θα λάβει δράση εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομές κοντά στα σύνορά της, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. «Θα χρειαστεί να απαντήσουμε… με τη λήψη επαρκών προληπτικών μέτρων που θα διασφάλιζαν τη βιωσιμότητα της αποτροπής», είπε χαρακτηριστικά. 

Επανέλαβε επίσης την προηγούμενη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η απάντηση της Μόσχας στην πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και τις υποδομές που αναπτύσσει.

Ο Γκρούσκο υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία, γι αυτό και δεν βλέπει «πραγματικούς» λόγους για να ενταχθούν αυτές οι δύο χώρες στην συμμαχία.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα θεωρήσει «σίγουρα» απειλή εάν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «αντίποινα»

Το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη, και η προσδοκία ότι θα ακολουθήσει η Σουηδία, θα επιφέρει την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Ρώσος πρόεδρος είχε στόχο να αποτρέψει.

Σήμερα μάλιστα οι δύο χώρες συμμετέχουν σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. 

Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετέχει και η Τουρκία που χθες έγινε το μοναδικό κράτος του ΝΑΤΟ που εξέφρασε την αντίθεσή του στην πιθανή ένταξη της Σουηδίας ή της Φινλανδίας. 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube