REAL TIME |

Εμφανίστηκαν ρωγμές στις σχέσεις Μόσχας – Πεκίνου

Εμφανίστηκαν ρωγμές στις σχέσεις Μόσχας – Πεκίνου

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η Κίνα απέναντι στη Ρωσία

Ξένια Τούρκη   

Από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία, ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η Κίνα απέναντι στη Ρωσία. Και καθώς όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε έναν πόλεμο διαρκείας, ο οποίος αποδεικνύεται καταλύτης στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι, οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται πως θα δοκιμαστούν. 

Εξ αρχής το Πεκίνο φάνηκε απρόθυμο να συμβαδίσει με τη Δύση και να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Οι δύο χώρες άλλωστε διατηρούν καλές οικονομικές, εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις και οι κινεζικές αρχές δεν είναι διατεθειμένες να τις θυσιάσουν, για έναν πόλεμο που δεν τις αφορά ή για ιδέες που είναι εντελώς έξω από το αξιακό τους σύστημα όπως το ΝΑΤΟ, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η απροθυμία της Κίνας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία δεν την καθιστά, ωστόσο, και έναν επιβεβαιωμένο σύμμαχο. Το μόνο που ενδιαφέρει το Πεκίνο είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του και τίποτα άλλο. Οι στόχοι του είναι σαφείς εδώ και καιρό και καθώς προχωρεί προς την υλοποίησή τους, δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, με την οποία θα μπει σε κίνδυνο.

Λίγο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν λόγο για μία «φιλία χωρίς όρια». Φαίνεται όμως πως η συνεργασία των δύο χωρών έχει όρια και πως ο πρώτος δεν είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει μέχρι τέλους τον δεύτερο. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα τα σημάδια πως η Κίνα άρχισε να παίρνει αποστάσεις έχουν αυξηθεί. 

Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Τα απίστευτα λάθη που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία κλόνισαν την αξιοπιστία της. Ο τρόπος με τον οποίο τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν βάλτωσαν στην Ουκρανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα της Ρωσίας ακόμη και στην περιοχή της Άπω Ανατολής. Επιπλέον, φάνηκε πως η ρωσική στρατιωτική υπεροχή δεν ήταν παρά ένας μύθος, όπως επίσης και οι ρωσικές τεχνολογίες ειδικά στους τομείς του διαστήματος και του κυβερνοχώρου. 

Αυτό δεν σημαίνει πως το Πεκίνο θα εγκαταλείψει ψυχρά από τη μία μέρα στην άλλη τη Μόσχα. Οι δύο χώρες έχουν στενούς δεσμούς και τα αμοιβαία τους συμφέροντα είναι μεγάλα. Την ίδια στιγμή όμως η Κίνα δεν πρόκειται να εμπλακεί περισσότερο και πολύ δύσκολα θα κάνει οποιαδήποτε βήματα για να εμβαθύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube