Weather Icon
Δημογραφικό 19 Μαΐου 2022

Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις και κρίση

Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις και κρίση

https://www.ifg.gr/news/dimografiko-zitima/    https://www.ifg.gr/fr/news/colloque-tables-rondes-demographie/

Οι πρόσφατες δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς. Πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, καθώς και η κοινή γνώμη δείχνουν – ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο που χαρακτηρίζεται από διαδοχικές κρίσεις – έντονο ενδιαφέρον, τόσο για τις τρέχουσες δημογραφικές εξελίξεις όσο και για τη μελλοντική δημογραφική πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει να γίνεται σαφές ότι οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των εξελίξεων αυτών και η πορεία των βασικών συνιστωσών που τις προσδιορίζουν θα επηρεάσουν πλήθος τομέων. Το «δημογραφικό» έχει αναδειχθεί πλέον ως ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα, με στόχο την ανακοπή των υφιστάμενων τάσεων και, παράλληλα, την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεών τους – ιδίως δε αυτών που απορρέουν από τη δημογραφική γήρανση. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει ένας ευρύτατος δημόσιος διάλογος για τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τις απαιτούμενες προσαρμογές και παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, επ’ ευκαιρία και του 21ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Δημογράφων στην Αθήνα (24-27/5/2022) με θέμα «Δημογραφία και Κρίσεις» και με δεδομένες τις προγραμματισμένες δράσεις του ερευνητικού έργου «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα» που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, διοργανώνονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31) δυο ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις. Η πρώτη, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 (17:30-20:30) με θέμα «Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις, διακυβεύματα και πολιτικές» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψυχογιό, και με τη συμμετοχή των κκ. Μ. Συρεγγέλα (Υφ. Για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια), Π. Τσακλόγλου (Υφ. Κοινωνικής Ασφάλισης), Σ. Βούλτεψη (Υφ. Μετανάστευσης & Ασύλου), των βουλευτών κκ. Σ. Αναγνωστοπούλου (Πρόεδρο της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, ΣΥΡΙΖΑ), Χ. Κεφαλίδου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Θ. Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ), του κ. Σ. Μητραλέξη (μέλος Πολιτικού Σχεδιασμού & Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25) ως και των κκ. Γ. Καββαθά (πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ), Δ. Κάρναβο (Δήμαρχο Καλλιθέας, Αντιπρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Δήμων) και Ν. Βέττα (Γεν. Διευθυντή ΙΟΒΕ). H δεύτερη, την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 (10:30-13:30) με θέμα «Δημογραφικές εξελίξεις και κρίσεις στην Ελλάδα» με συντονίστρια την καθ. Α. Κωστάκη (ΟΠΑ) και με τη συμμετοχή των καθηγητών Γ. Κουζή (Πάντειο), Β Κοτζαμάνη (Παν. Θεσσαλίας), Λ. Λαμπριανίδη (Παν. Μακεδονίας), Χρ. Μπάγκαβου (Πάντειο), Μ. Νεκτάριου (Παν. Πειραιώς), Χαρ. Οικονόμου (Πάντειο), Χρ. Παπαθεοδώρου (Πάντειο),  Μ. Στρατηγάκη (Πάντειο), Α. Τραγάκη (Χαροκόπειο) και Ν. Χριστοδουλακη (ΟΠΑ).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube