REAL TIME |

Weather Icon

«Ευξείνου Πόντου Περίπλους» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Ευξείνου Πόντου Περίπλους» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με ένα ταξίδι ήχων, λέξεων και εικόνων που καλύπτει όλο το εύρος της μουσικής του Πόντου τιμά το ΜΜΘ την ημέρα μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία με αφορμή την συμπλήρωση 103 χρόνων

Με ένα ταξίδι ήχων, λέξεων και εικόνων που καλύπτει όλο το εύρος της μουσικής του Πόντου, από την επική ποίηση και τα δημοτικά τραγούδια έως και σύγχρονες δημιουργίες και διασκευές, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την ημέρα μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία με αφορμή την συμπλήρωση των 103 χρόνων.

Την παράσταση «Ευξείνου Πόντου Περίπλους», που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, στις 21.00, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2), παρουσιάζει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και συμμετέχουν καταξιωμένοι ερμηνευτές όπως η Σοφία Παπάζογλου, ο Αλέξης Παρχαρίδης, η Νατάσα Τσακηρίδου και στην ποντιακή λύρα ο Γιάννης Τσανασίδης.

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων του Οργανισμού με τίτλο «Μνήμες Μικρασίας» και είναι συνδιοργάνωση του ΟΜΜΘ με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Ο Πόντος ζει, τιμά και πενθεί! Υπό αυτό το πρίσμα, υποχρέωση όλων μας είναι να σεβόμαστε και να μελετάμε τη θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Να την μεταδίδουμε, να μην την ξεχνούμε και να διεκδικούμε την ιστορική της δικαίωση στη συνείδηση των ανθρώπων. Διότι ο Πόντος δεν είναι μόνο ένας τόπος αλλά ιδέα, πίστη, παράδοση και πολιτισμός», σημειώνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης.

«Ο Πόντος ανέπτυξε στο βάθος των αιώνων μια μουσική παράδοση η οποία παραμένει ακμαία έως σήμερα. Τα Ποντιακά τραγούδια και η Ποντιακή μουσική εξιστορούν τη λεβεντιά, τη λύπη, τα πάθη, τον ξεριζωμό και ταυτόχρονα γίνονται οι εκφραστές του Ποντιακού Ελληνισμού. Άλλωστε, ο χορός, η μουσική και οι στίχοι δεν είναι ένα μέρος της ιστορίας των Ποντίων αλλά η ίδια η ζωή τους» τονίζει από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας.

pontos-mmth1.jpg

ΠΗΓΗ: makthes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube