Τρία όχι πήρε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης από τον Ερσίν Τατάρ

Τρία όχι πήρε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης από τον Ερσίν Τατάρ

  Απόλυτη άρνηση του Τατάρ στις προτάσεις Αναστασιάδη

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η έστω και μικρή κινητικότητα που καταγράφηκε στο Κυπριακό αυτή την εβδομάδα, κατέδειξε πως οι δυσκολίες παραμένουν και η επανεκκίνηση των συνομιλιών παραμένει αδύνατη. Η σύντομη συνομιλία Αναστασιάδη – Τατάρ ήταν αρκετή για να καταδείξει πως η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να μπει σε συνομιλίες εάν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της. Η Λευκωσία βρίσκεται σε αναμονή της έκθεσης του Μισοσλάβ Γιέτζια προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τις κινήσεις που θα αποφασίσει ακολούθως ο Αντόνιο Γκουτέρες. 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπάθησε έστω και στο πόδι να σπρώξει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Έθεσε διάφορα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έναρξη μιας μορφής διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πλην όμως σε οτιδήποτε ήγειρε αντίκρισε την κάθετη άρνηση του Ερσίν Τατάρ, γεγονός που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε να καταδείξει ευθύς μετά τη συνάντηση. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει μετά τη συνάντηση, έχει προτείνει στον Ερσίν Τατάρ: 

⦁    Πρώτον, να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση κατά την οποία θα μπουν κάτω οι ανησυχίες της κάθε πλευράς για να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισής τους. 

⦁    Δεύτερον, να συζητήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. 

⦁    Τρίτον, να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να παρεμποδίζονται οι ροές των προσφύγων που σήμερα εργαλιοποιούνται με πολιτικούς στόχους από την Τουρκία. 

Και στα τρία αυτά ζητήματα η άρνηση του Ερσίν Τατάρ ήταν κάθετη. Στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο ΠτΔ είπε ότι «φαίνεται ότι θέλουν και επιμένουν στην απαράδεκτη θέση ότι θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και εν συνεχεία να αποπειραθούμε να δούμε αν υπάρχει έδαφος για λύση».

Στο θέμα των ΜΟΕ υπήρξε παρέμβαση από τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή του οποίου οι τοποθετήσεις «ήταν αρκούντως ενδεικτικές για τις προθέσεις τους, δηλαδή μια άρνηση, για να είμαι σύντομος» σημείωσε ο ΠτΔ.

Και στο θέμα των μεταναστών η τουρκική πλευρά ήταν αρνητική, με τον Ερσίν Τατάρ να ζητά «να γίνει συζήτηση των εμπειρογνωμόνων τάχα, και του είπα ότι δεν είναι θέμα εμπειρογνωμόνων, είναι θέμα πολιτικής βούλησης να παρεμποδιστούν όλες αυτές οι χιλιάδες που κάθε μήνα καταγράφονται εισρέουσες στις ελεύθερες περιοχές», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Υπό αυτά τα δεδομένα και μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτιμά πως είναι δύσκολο να προχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε διορισμό ενός απεσταλμένου στο Κυπριακό. Το πρώτο εμπόδιο στον διορισμό απεσταλμένου είναι οι όροι εντολής που θέτει η τουρκική πλευρά και το δεύτερο είναι η λήψη μέτρων καλής γειτονίας μεταξύ δύο κρατών. Ο Προέδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως «είναι αδιανόητο να συζητείται κάτι ανάλογο».

Η Λευκωσία θα βρίσκεται σε αναμονή της έκθεσης του Μιροσλάβ Γιέτζια προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται πως και μετά τις διαβουλεύσεις με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα ετοιμάσει έκθεση προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για να τον ενημερώσει για τις επαφές που είχε στην Κύπρο με τις δυο πλευρές, αλλά και με τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Απ’ εκεί και πέρα, την απόφαση για τη συνέχεια στο Κυπριακό θα την λάβει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ. 

Ζητά πρωτοβουλίες 

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν δυναμική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε την εισήγηση του ΑΚΕΛ για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα βάλουν την Τουρκία στην εξίσωση των ενεργειακών εξελίξεων.

Παράλληλα κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι περιπλέκει τα πράγματα, αντί να τα διευκολύνει. Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η τουρκική αξίωση για κυριαρχική ισότητα. Σημείωσε επίσης ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, ώστε να υπάρξει οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Μερικώς ικανοποιημένη η Κυβέρνηση 

Εν αναμονή της έκθεσης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μετά τις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο θα έχει επαφές και στις εγγυήτριες δυνάμεις, τελεί η Κυβέρνηση. Τελικός αποδέκτης της έκθεσης θα είναι ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει τελικά σε διορισμό απεσταλμένου, ο οποίος θα αναλάβει ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων.

Μιλώντας στον Άλφα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, απέδωσε την ικανοποίηση από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Μιροσλάβ Γιέτζια στο γεγονός ότι ο ΟΗΕ επανέλαβε τη δέσμευση του στα ψηφίσματα του οργανισμού, καθώς επίσης και για την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε για να γίνει μια νέα διαβούλευση, με σκοπό τον διορισμό ενός απεσταλμένου.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ στο περιθώριο εκδήλωσης του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως ήταν μια επανάληψη της αρνητικής στάσης της άλλης πλευράς.

«Παρόλο που ο Πρόεδρος προσπάθησε να θέσει στη διάρκεια της συζήτησης συγκεκριμένα ζητήματα όπως τα ΜΟΕ, η εισήγηση πραγματοποίησης κάποιας συνάντησης στην οποία θα μπορούσαν να τεθούν οι όποιες ανησυχίες των δύο πλευρών και βεβαίως το θέμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας, αντιθέτως θα τις εντείνουμε μέχρις ότου η άλλη πλευρά μετακινηθεί από αυτή την απαράδεκτη απαίτησή της για αναγνώριση ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο καθεστώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ που βλέπει ευθύνες και στην ε/κ πλευρά, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως τέτοιες αναφορές ξεπλένουν την Τουρκία και την τ/κ πλευρά, τη στιγμή που μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα είναι η ε/κ πλευρά που επιχειρεί με συγκεκριμένες ενέργειες να δημιουργήσει κινητικότητα.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube