REAL TIME |

Τουρκική παραφροσύνη: Η Ελλάδα και η Κύπρος φταίνε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Τουρκική παραφροσύνη: Η Ελλάδα και η Κύπρος φταίνε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Κατηγορεί Κύπρο και Ελλάδα για την ρωσική εισβολή η Άγκυρα

Αν η Τουρκία είχε ενταχθεί στην ΕΕ, η Ρωσία δεν θα εξαπέλυε επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί. Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ότι προσπαθούν να σταθούν εμπόδιο στη συμμετοχή της Τουρκίας στους μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.  

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Τουργκίγε, ο Τούρκος ΥΦΕΞ Φαρούκ Καϊμακτσί κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ότι προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στη συμμετοχή της Τουρκίας στους μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ παρόλο που η Τουρκία, όπως υποστήριξε, είναι χώρα κλειδί για την ασφάλεια, την ενέργεια, την μεταφορά και τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

Υποστήριξε πως «αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ ή αν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ήταν τόσο διχασμένα στο θέμα της διεύρυνσης, της ασφάλειας και της άμυνας, ίσως η Ρωσία να μην ήταν σε θέση να εξαπολύσει την επίθεση ενάντια στην Ουκρανία».

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σύμπνοια 100% στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ο λόγος για αυτό είναι το Κυπριακό. Η ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου και η Ελλάδα εμποδίζουν την Τουρκία να συμμετάσχει στους μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ. Φυσικά, με τη σειρά της και η Τουρκία εμποδίζει και την ε/κ διοίκηση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε.

«Στο τραπέζι τέθηκε η λύση δύο κρατών στην Κύπρο»

Οι διαπραγματεύσεις για Κυπριακό κατέρρευσαν επειδή η ε/κ πλευρά δεν αποδεχόταν καθεστώς πολιτικής ισότητας Τ/κ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι στο τραπέζι τέθηκε η λύση δύο κρατών. Για τα ελληνοτουρκικά ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι πιο ανοιχτοί από ό,τι στο παρελθόν

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Κριτέρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε για το Κυπριακό ότι «διεξάγονταν επί χρόνια διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν γιατί η ελληνική πλευρά δεν αποδεχόταν την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς».

Πρόσθεσε ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη, στο τραπέζι τέθηκε η λύση δύο κρατών. «Η πρόταση αφορά τόσο στην επιβεβαίωση των κεκτημένων δικαιωμάτων των Τ/κ, δηλαδή στην κυριαρχική τους ισότητα και στο ισότιμο διεθνές τους καθεστώς, όσο και στην εγκαθίδρυση συνεργασίας μεταξύ της τδβκ και της ε/κ διοίκησης. Εμείς ως Τουρκία καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να επιβεβαιώσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τ/κ πλευράς», υποστήριξε.

Συνεχίζοντας είπε ότι έδωσαν το μήνυμα σε όλους τους συνομιλητές ότι πρέπει να επικεντρωθούν στις πραγματικότητες στο νησί. «Λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που επιβάλλονται στους Τ/κ. Πιστεύουμε ότι η πρόταση λύσης δύο κρατών, η οποία είναι συμβατή με τις πραγματικότητες στο νησί, θα εξεταστεί πιο προσεκτικά από τους συνομιλητές μας στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων συνθηκών», ανέφερε. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε την ανάγκη για συνολική συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι πρωτοβουλίες που αποκλείουν την Τουρκία και την “τδβκ” είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Προέβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι τα μονομερή βήματα που έγιναν έχουν κλιμακώσει την ένταση. «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της τδβκ. Ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, είμαστε βασικός παράγοντας στην περιοχή. Προτεραιότητά μας, όπως πάντα, είναι η διπλωματία, η συνεργασία και ο συντονισμός. Ο Πρόεδρός μας πρότεινε στην ΕΕ τη διεξαγωγή συνολικής διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο το 2020. Αυτή η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από άλλους παράγοντες και τώρα να εφαρμοστεί. Επιπλέον, οι Τ/κ υπέβαλαν προτάσεις συνεργασίας στους Ε/κ για τους υδρογονάνθρακες το 2011, το 2012 και το 2019. Υποστηρίζουμε και αυτές τις προτάσεις», ανέφερε.

Πιο ανοιχτοί σήμερα οι δίαυλοι διαλόγου με Ελλάδα

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ «μπορούμε να πούμε ότι οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι πιο ανοιχτοί σήμερα από ό,τι στο παρελθόν» και πρόσθεσε ότι εργάζονται για την προώθηση της θετικής ατζέντας στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. «Η θετική ατζέντα που επικεντρώνεται στη συνεργασία στην οικονομία άρχισε να δείχνει τα θετικά της αποτελέσματα στο διμερές εμπόριο το 2021 και το 2020. Σε σχέση με το 2020 υπήρξε 70% αύξηση το 2021 φτάνοντας τα 5,2 δις δολάρια. Ελπίζουμε ότι με αυτή η θετική ατζέντα θα δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τα διμερή μας ζητήματα με την Ελλάδα. Κάνουμε αυτό που μας αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση. Περιμένουμε από την Ελλάδα να επιδείξει την ίδια ειλικρίνεια και πολιτική βούληση σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube