Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Απριλίου 2022

Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας στην Ουκρανία

Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας στην Ουκρανία

Η Τουρκία παίζει περισσότερους από έναν ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας

Εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δυο σούπερ γιοτ που ανήκαν στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τον Ρώσο ολιγάρχη στον οποίο επέβαλε κυρώσεις η Βρετανία, ελλιμενίστηκαν στα τουρκικά λιμάνια, επισημαίνει ο Economist. Σκάφη που συνδέονται με άλλους ολιγάρχες, τον Αντρέι Μολτσάνοφ και τον Μαξίμ Σουμπάρεφ, και με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, έχουν επίσης εντοπιστεί. Στις 29 Μαρτίου ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς εμφανίστηκε στην Τουρκία, μαζί με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκία παίζει περισσότερους από έναν ρόλο στον πόλεμο. Μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει την Ουκρανία και συνεχίζει να της πουλά οπλισμένα drones, τα οποία έχουν καταστρέψει πολλά ρωσικά τανκς. Ωστόσο, η κριτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ρωσικές φρικαλεότητες είναι ήπια. Και, πιο ανησυχητικό, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία μπορεί να καταστρατηγεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στις 26 Μαρτίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι οι δραστηριότητες των Ρώσων ολιγαρχών είναι ευπρόσδεκτες στην Τουρκία, εφόσον «σέβονται το διεθνές δίκαιο». Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «θα κρατήσει τις πόρτες ανοιχτές». Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε Τουρκία και Ρωσία να διεξάγουν τις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας ρούβλια, κινεζικό γουάν ή χρυσό. Η Τουρκία, η οποία ήδη αντιμετώπισε αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας, έχει αρνηθεί να αποκλείσει νέες συμφωνίες όπλων με τη Ρωσία.

Οι περισσότεροι Τούρκοι συμπονούν την Ουκρανία. Όμως, η συνήθεια του κ. Ερντογάν να προκαλεί τη Δύση και να εξευμενίζει τη Ρωσία έχει κοστίσει, γράφει ο Economist. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 73% των Τούρκων θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ουδέτερη σε σχέση με την Ουκρανία. Μόνο το 34% λέει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο: το 48% κατηγορεί την Αμερική και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε τίποτα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, να διαταράξει τη σχέση του με τον κ. Πούτιν. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι άριστες», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στις 2 Απριλίου. Η πρόθεση του κ. Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει κερδίσει επαίνους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αποδοκίμασε άλλους ηγέτες που τηρούν ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία είπε μόνο καλά λόγια για τον Τούρκο ηγέτη. Ο ρόλος των τουρκικών drones μπορεί να μετριάζει την ουκρανική κριτική, λέει η Yevgeniya Gaber του Κέντρου Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Carleton.

Το ότι η Τουρκία αρνείται να συνταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί έκπληξη. Η χώρα παραδοσιακά αντιτίθεται στις κυρώσεις ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Αλλά η απογοήτευση με τον οπορτουνισμό του κ. Ερντογάν αυξάνεται στις δυτικές πρωτεύουσες. Πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις άκαρπες ειρηνευτικές συνομιλίες ως δικαιολογία. «Κανείς εδώ δεν πιστεύει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων», λέει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταστρέψει την Ουκρανία και έπρεπε να είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να το αποτρέψει».

Οι τουρκικές Αρχές σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια επιπλέον αεροπορική εταιρεία που θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στη μεταφορά Ρώσων τουριστών σε τουρκικά θέρετρα. Χάρη στη νέα δομή, η Τουρκία σκοπεύει να προσελκύσει επιπλέον περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη Ρωσία στο έδαφός της εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση. «Σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια νέα αεροπορική εταιρεία για πτήσεις τσάρτερ σε θέρετρα», σημειώνει η Gazeta.ru, επικαλούμενη στοιχεία της τουρκικής Sabah. Πτήσεις των γραμμών της νέας αεροπορικής εταιρείας προς ρωσικές πόλεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν από την Αττάλεια. Όλες οι εργασίες θα επικεντρωθούν αποκλειστικά σε πελάτες από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Έως ότου δημιουργηθεί μια νέα δομή, η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines σκοπεύει να μειώσει την έλλειψη θέσεων σε αεροσκάφη που έχει ενταθεί μετά την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατανέμοντας τμήματα θέσεων στις πτήσεις της σε Ρώσους tour operators.

«Μετά την έναρξη της στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας και την άνοδο των τιμών, οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας μείωσαν απότομα, κατά περίπου 10 φορές, τον αριθμό των κρατήσεων για εκδρομές στα θέρετρα της Τουρκίας και της Αιγύπτου», αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα επικαλούμενη επίσημα στατιστικά. Στο πλαίσιο της κατάρρευσης του ρουβλίου, πολλοί Ρώσοι στράφηκαν στη λιτότητα και ο τομέας της ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών σε ξένα θέρετρα, ήταν μεταξύ των πρώτων στους οποίους περικόπηκαν οι δαπάνες από τους Ρώσους.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η επιβατική κίνηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία, από την οποία εξαρτάται σημαντικά η τουρκική οικονομία, οι Αρχές της χώρας σχεδιάζουν να εκδώσουν δάνειο 300 εκατομμυρίων δολαρίων στους τουριστικούς πράκτορες ANEX Tour, Pegas Touristik και Coral Travel αυτή την άνοιξη.

ΠΗΓΗ: «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube