Weather Icon

Πρέσβης Αρμενίας στην Ελλάδα: Κοινός πόνος και τραγωδία το 1922 (Vid)

Πρέσβης Αρμενίας στην Ελλάδα: Κοινός πόνος και τραγωδία το 1922 (Vid)

Συγκινητικός ήταν ο λόγος του Αρμενίου πρέσβη στην Ελλάδα, Τιγκράν Μκρτσιάν, ο οποίος στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Σμύρνη: Πόλη ελληνική, πόλη αρμενική» που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ συνέδεσε τον πόνο των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων με τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 η εκδήλωση «Σμύρνη: Πόλη ελληνική, πόλη αρμενική», η οποία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, στην αίθουσα «Γεώργιος Καρατζάς» της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Συγκινητικός ήταν ο λόγος του Αρμενίου πρέσβη στην Ελλάδα, Τιγκράν Μκρτσιάν, ο οποίος στον χαιρετισμό του συνέδεσε τον πόνο των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων με τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

«Με τη σημερινή διάλεξη η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα εγκαινιάζει μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη δημιουργία της Αρμενική Κοινότητας στην Ελλάδα. Ο αρμενικός λαός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα γεγονότα του 1922, γιατί και αυτός έχασε εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφή τις πατρίδες του. Είχε και δικά του θύματα.

Αυτό το γεγονός λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί ένας κοινός πόνος, μία κοινή τραγωδία, των Ελλήνων και των Αρμενίων. Αυτή η διάλεξη θα ρίξει περισσότερο φως στην κοινή ζωή, που μοιράστηκαν οι αδελφοί λαοί στη Μικρά Ασία. Ο αρμενικός λαός ευγνωμονεί τον ελληνικό για το 1922 που δέχτηκε στην αγκαλιά του χιλιάδες Αρμενίους πρόσφυγες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρμένιος πρέσβης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Infognomonpolitics.gr, η αναφορά δεν έγινε τυχαία από τον Αρμένιο διπλωμάτη. Η οικογένεια του κ. Μκρτσιάν βίωσε τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας, καθώς πρόγονοί του υπήρξαν θύματα του γενοκτονικού σχεδίου που εφήρμοσαν οι Τούρκοι.

Η εκδήλωση είναι μέρος των επετειακών εκδηλώσεων της αρμενικής πρεσβείας με γενικό τίτλο «1922-1923 / 2022-2023: Εκατό χρόνια από την Καταστροφή και την προσφυγιά 100 σελίδες ελληνοαρμενικής ιστορίας», τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Ερβέ Ζωρζελέν, χαιρετισμό απηύθυναν, εκτός από τον κ. Πρέσβη και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος, Κρικόρ Τσακιτζιάν.

 

Πηγή βίντεο: Κέντρο Χαγιαστάν

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube