Weather Icon
Αυστραλία , ΗΠΑ , Κίνα 19 Απριλίου 2022

“Πλήγμα” για Αυστραλία-ΗΠΑ – Οι Νήσοι του Σολομώντα υπέγραψαν συνθήκη ασφάλειας με την Κίνα

“Πλήγμα” για Αυστραλία-ΗΠΑ – Οι Νήσοι του Σολομώντα υπέγραψαν συνθήκη ασφάλειας με την Κίνα

Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ φοβούνται ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια κινεζική ναυτική βάση στον νότιο Ειρηνικό

Κίνα και Νήσοι του Σολομώντα υπέγραψαν συμφωνία – πλαίσιο για συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας – σε μια συμφωνία για την οποία Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ φοβούνται ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια κινεζική ναυτική βάση στον νότιο Ειρηνικό.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin ανακοίνωσε τη συμφωνία από το Πεκίνο, αναφέροντας ότι περιλαμβάνει συνεργασία για τη διατήρηση της κοινωνικής τάξης, την προστασία της ασφάλειας του λαού, τη χορήγηση βοήθειας, την μάχη ενάντια σε φυσικές καταστροφές, αλλά και την εθνική ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Νήσων του Σολομώντα Jeremiah Manele επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας με γραπτό μήνυμά του στο αυστραλιανό δίκτυο ABC.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα Manasseh Sogavare θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα εντός των ημερών.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο υπουργός για τον Ειρηνικό της Αυστραλίας Zed Seselja ταξίδεψε στη Χονιάρα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Sogavare και προχώρησε σε μια ύστατη προσπάθεια να τον αποτρέψει από το να υπογράψει τη συμφωνία με την Κίνα.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας τόνισε ότι η συνεργασία θα είναι διαφανής και δεν έχει στόχο οποιοδήποτε τρίτο μέρος.

“Ο σκοπός της συνεργασίας ασφαλείας Κίνας – Νήσων του Σολομώντα είναι η προώθηση της κοινωνικής σταθερότητας και της μακρόχρονης ειρήνης και ασφάλειας των Νήσων του Σολομώντα – αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας του Νότιου Ειρηνικού”, ανέφερε.

Η νησιωτική χώρα του Νότιου Ειρηνικού είναι πρώην βρετανική αποικία, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1978.

Αρχηγός του κράτους είναι η βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο η Βρετανία δεν διατηρεί κάποια εξουσία στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube