Weather Icon
Ουγγαρία 4 Απριλίου 2022

Ουγγαρία: Μεγάλη νίκη Όρμπαν- «Αντίπαλος» ο Ζελένσκι

Ουγγαρία: Μεγάλη νίκη Όρμπαν- «Αντίπαλος» ο Ζελένσκι

Τέταρτη εκλογική νίκη του Όρμπαν στην Ουγγαρία

Ο εθνικιστής ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν εξσφάλισε την τέταρτη θητεία του στην πρωθυπουργία της χώρας, κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη νίκη» για το κόμμα του Fidesz. 

Η νίκη είχε μεγαλύτερη ψαλίδα από ό,τι είχαν υποδείξει αρχικά οι δημοσκοπήσεις, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που επισκιάστηκε από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία.

Σε ηλικία 58 ετών ο Ορμπάν ήταν για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια ενωμένη αντιπολίτευση, αποφασισμένη να καταπολεμήσει «τον αυταρχισμό» και «τη διαφθορά» των 12 προηγούμενων ετών.

Οι αναλυτές προέβλεπαν μια δύσκολη μάχη, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν εύκολη νίκη για τον απερχόμενο πρωθυπουργό. Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το Fidesz του Ορμπαν προηγείται με 53,1% των ψήφων έναντι 35% για τη συμμαχία της αντιπολίτευσης του Πέτερ Μάρκι-Ζέι.

Το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, συγκέντρωνε το 53,35% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 93% των ψηφοδελτίων, έναντι 34,75% για την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο. Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι το Fidesz θα διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Η άνετη νίκη του Fidesz θα μπορούσε να ενθάρρυνε τον Ορμπαν στην προώθηση της πολιτικής του ατζέντας, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές του ισοδυναμεί με ανατροπή των δημοκρατικών κανόνων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ιδιαίτερα της γκέι κοινότητας. 

Άλλη έκπληξη των εκλογών, το νέο ακροδεξιό κόμμα Mi Hazank ξεπέρασε το όριο του 5% και κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο.«Σημειώσαμε μια εκπληκτική νίκη, μια νίκη τόσο μεγάλη που αναμφίβολα μπορούν να τη δουν από το φεγγάρι και σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρα από τις Βρυξέλλες», δήλωσε ένας χαμογελαστός Ορμπάν, ο οποίος συχνά έρχεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ. «Υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και την ελευθερία της Ουγγαρίας», πρόσθεσε.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τον Όρμπαν σε άβολους ελιγμούς για να εξηγήσει τις φιλόξενες επιχειρηματικές σχέσεις δεκαετιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όμως ο 58χρονος έκανε μια επιτυχημένη εκστρατεία για να πείσει το εκλογικό σώμα του κόμματός του Fidesz ότι η συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που υπόσχεται να διορθώσει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο, μια κατηγορία που η αντιπολίτευση αρνήθηκε.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Ορμπαν είπε ότι η νίκη της Κυριακής ήρθε ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. «Έχουμε σημειώσει μια νίκη τόσο μεγάλη, που φαίνεται ακόμα και από τη Σελήνη», είπε. «Υπερασπίσαμε την κυριαρχία και την ελευθερία της Ουγγαρίας», πρόσθεσε. 

Επέκρινε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, αποκαλώντας τους «αντιπάλους». Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα επικρίνει τις πολιτικές του Όρμπαν.

Η Ουγγαρία συνορεύει με την Ουκρανία και έχει δεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερους από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες. Ο Ορμπαν επιμένει ότι βοηθώντας τους Ουκρανούς, αλλά αρνούμενος να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, κρατά την Ουγγαρία έξω από τον πόλεμο.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube