Weather Icon
Aφρική , Τουρκία 27 Απριλίου 2022

Ο νέος στόχος του Ερντογάν στην Αφρική είναι η Λιβερία του πρώην ποδοσφαιριστή Τζόρτζ Γουεά

Ο νέος στόχος του Ερντογάν στην Αφρική είναι η Λιβερία του πρώην ποδοσφαιριστή Τζόρτζ Γουεά

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στην Τουρκία πριν από δύο δεκαετίες, προσπάθησε να αναπροσανατολίσει την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Έφυγε η έμφαση στην Ευρώπη και τη Δύση, παρ’ όλη την αρχική συμπάθειά του για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, ο Ερντογάν υιοθέτησε μια πολιτική “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες”, αν και αυτό στάθηκε δύσκολο να εφαρμοστεί όταν κατάλαβε ότι οι γείτονες της Τουρκίας θα αντιστέκονταν στην πεποίθηση του Ερντογάν ότι αυτό σήμαινε πως έπρεπε να υποταχθούν στις ιδιοτροπίες του, γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν σε άρθρο του στο American Enterprise Institute.

“Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ηγήθηκε στη συνέχεια μιας νεο-οθωμανικής προσπάθειας για την αναζωογόνηση των δεσμών της Τουρκίας με τα πρώην αποικιακά εδάφη της. Το πρόβλημα εδώ, ωστόσο, ήταν ότι οι Τούρκοι θυμούνται την Οθωμανική Αυτοκρατορία με μεγαλύτερη αγάπη από ότι οι πρώην υπήκοοί τους”, γράφει.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Τουρκία ως αντιαποικιοκρατικό σταυροφόρο που υπερασπίζεται τους Αφρικανούς. “Η Τουρκία, σε αντίθεση με άλλες αποικιακές δυνάμεις, έχει μια ιστορία στην Αφρική χωρίς σκοτεινά κεφάλαια”, έγραψε. Ιστορικά, αυτό ήταν ανοησία: απλώς ρωτήστε τα θύματα του οθωμανικού δουλεμπορίου.

Όπως σχολιάζει ο Ρούμπιν “αντί να χτίζει σχέσεις συμβίωσης, η προσέγγιση του Ερντογάν ήταν κατάρα για τους Αφρικανούς. Ενώ στα χαρτιά η Τουρκία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες εταίρους, στην πραγματικότητα ο Ερντογάν δεν επενδύει σε χώρες αλλά σε ηγέτες. Υποστηρίζει την προσωπική τους εξουσία σε αντάλλαγμα για προσοδοφόρα συμβόλαια που αποφέρουν κέρδη στην Τουρκία. Στη Σομαλία, για παράδειγμα, ο Ερντογάν υποστήριξε τον Μοχάμεντ Φαρμαάχο και τον άλλοτε αρχηγό πληροφοριών του, Φαχάντ Γιασίν, παρόλο που προσπαθούσαν να καθυστερήσουν τις εκλογές και να παρατείνουν αντισυνταγματικά τη θητεία του πρώτου. Η Τουρκία έφερε ακόμη και τον Γιασίν πίσω στο Μογκαντίσου αφότου ο πρωθυπουργός τον απέλυσε για το ρόλο του στη δολοφονία ενός υπαλλήλου που γνώριζε πάρα πολλά για τα παράνομα σχέδια τους. Η Τουρκία έφερε επίσης λαθραία drone στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου εν τω μέσω της νυκτός για να μπορέσει ο Φαρμαάχο να πετύχει με τη βία αυτό που δεν μπορούσε να κερδίσει στην κάλπη”.

για τη συνέχεια CAPITAL

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube