Weather Icon

Μητσοτάκης: Νέες ευκαιρίες ενεργειακής συνεργασίας με Ισραήλ

Μητσοτάκης: Νέες ευκαιρίες ενεργειακής συνεργασίας με Ισραήλ

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

«Καθώς όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε διαφοροποίηση πηγών ώστε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο πιστεύω ότι η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ακόμα πιο σημαντική», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γαϊρ Λαπίντ. Πρόσθεσε δε ότι «όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στις δύο χώρες και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις και την επίδρασή τους στην ευρύτερη περιοχή, για την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς και για την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Εξετάστηκαν επίσης ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Νέες ευκαιρίες ενεργειακής συνεργασίας

Μεταξύ άλλων ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Διανύουμε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αναταράξεων και σε αυτούς τους καιρούς, είναι πάντα σημαντικό να επαναβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας. Η σχέση μας ενισχύεται ολοένα και περισσότερο σε πολλά μέτωπα και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις νέες ευκαιρίες ενεργειακής συνεργασίας, σημειώνοντας: «Ασφαλώς υπάρχουν πάντα νέες ευκαιρίες να διερευνήσουμε τις περαιτέρω δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία. Καθώς όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε διαφοροποίηση πηγών ώστε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο πιστεύω ότι η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Συνεπώς, όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας».

Ο Γερ Λαπίντ από τη μεριά του επισήμανε αρχικά ότι «η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας έχει βελτιωθεί», ενώ εξήρε τη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ τονίζοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα του.

Διαφοροποίηση πηγών ενέργειας

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας ο κ. Λαπίντ σημείωσε:

«Θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους να προμηθεύσουμε την Ευρώπη, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση και ηλεκτρισμό. Θα συμμετέχουμε και εμείς στη διαδικασία και θα το πετύχουμε. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε, συνεχίζοντας τον στενό συντονισμό που ήδη έχουμε, στενό συντονισμό που έχουμε και σε θέματα ασφάλειας, κάτι εξίσου σημαντικό σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο.

Θα πρέπει να «σφίξουμε τα σχοινιά» λίγο παραπάνω. Θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω ώστε να καταστήσουμε την περιοχή μας, τη Μέση Ανατολή αλλά και τη Μεσόγειο, πιο ασφαλή. Το Ισραήλ υπέστη πρόσφατα κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο λαός μας είναι ασφαλής».

«Απειλή το Ιράν»

Αναφορικά με τη συζήτηση για το JCPOA, ο κ. Λαπίντ υπογράμμισε ότι «το Ιράν δεν είναι μόνο μια πυρηνική απειλή. Είναι απειλή. Το Ιράν είναι η Χεζμπολάχ, το Ιράν είναι η Χαμάς, το Ιράν είναι η Ισλαμική Τζιχάντ. Το Ιράν είναι η εξάπλωση του τρόμου σε όλο τον κόσμο. Ξέρω ότι το γνωρίζετε και εσείς. Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας επικοινωνούν για τα θέματα που μας απασχολούν».

Ανάπτυξη τουρισμού

Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Λαπίντ σημείωσε: «Ο τουρισμός έχει ανακάμψει, κάτι που είναι εξαιρετικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Ισραήλ. Θα εργαστούμε και για την επόμενη συνάντηση στο σχήμα συνεργασίας 3+1 που θέλουμε να έχουμε με τις ΗΠΑ. Γνωρίζω ότι κι εσείς θέλετε την προώθηση αυτού του σχήματος συνεργασίας όσο κι εμείς.»

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube