Weather Icon

Η Δύση πληρώνει στον Ερντογάν το τίμημα

Η Δύση πληρώνει στον Ερντογάν το τίμημα

Του Κώστα Ράπτη

H E.E. μειώνει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, μόνο και μόνο για να εξαρτηθεί εντονότερα από την Τουρκία – και όχι μόνο ενεργειακά. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Eurointelligence του Βόλφγκανγκ Μύνχαου, σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της χώρας του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, η καταδίκη από τουρκικό δικαστήριο του ακτιβιστή και επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη αποτελεί ράπισμα προς την Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ζητούσαν την απελευθέρωσή του. Η Τουρκία δίνει το μήνυμα ότι οι σχέσεις της με την Ευρώπη περνούν από την συνειδητή αγνόηση των ευρωπαϊκών κανόνων του κράτους δικαίου.

Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι και η Ουάσιγκτον αντέδρασε σε αυτή την καταδίκη με μία μάλλον χλιαρή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – και πάντως όχι στο επίπεδο του Τζο Μπάιντεν, μολονότι ο Ερντογάν από την πλευρά του αισθάνεται ότι έχει κάθε ελευθερία να επικρίνει τον Αμερικανό πρόεδρο για την ανακοίνωσή του περί της επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Κατά το Eurointelligence, οι προκλήσεις αυτές έχουν ως στόχο να υπογραμμίσουν την ακροβατική “ουδετερότητα” της Τουρκίας μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, η οποία άλλωστε υπογραμμίσθηκε και από το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη επελέγη ως ο τόπος της απελευθέρωσης του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ, ο οποίος κρατούνταν στις ρωσικές φυλακές και αντηλλάγη με τον Ρώσο πολίτη Κονσταντίν Γιαροσένκο, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης στις ΗΠΑ.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube