REAL TIME |

Γιάννης Μανιάτης: Σε πανικό η Ευρώπη! Η Ελλάδα να αδράξει την ευκαιρία

Γιάννης Μανιάτης: Σε πανικό η Ευρώπη! Η Ελλάδα να αδράξει την ευκαιρία

Γιάννης Μανιάτης: Σε πανικό η Ευρώπη! Η Ελλάδα να αδράξει την ευκαιρία – Ας λένε Ερντογάν και Ακάρ ό,τι θέλουν, δεν υπάρχει ο όρος συνεκμετάλλευση

Την ευκαιρία που δημιουργείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για την Ελλάδα με την εκμετάλλευση των εθνικών κοιτασμάτων ανέλυσε ο Γιάννης Μανιάτης.

Αυτό που συμβαίνει με τον εθνικό ορυκτό πλούτο είναι, ότι τα τρία μεγάλα κόμματα του κοινοβουλίου έχουν συνυπογράψει συμβάσεις παραχώρησης θαλασσίων οικοπέδων. Είτε συμφωνούν σήμερα είτε διαφωνούν σήμερα, έχουν βάλει την υπογραφή τους και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ας το θεωρήσουμε ως καλό αφετηριακό σημείο, για να κοιτάξουμε το μέλλον.

Το μέλλον είναι το εξής. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πηγή τροφοδοσίας ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ όλη η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει ελπιδοφόρα νέα αντίληψη για το πως πρέπει να γίνει ο χειρισμός των θεμάτων αυτών.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις! Όπως:

1. Ο ΤΑΠ μπορεί να διπλασιάσει τη χωρητικότητά του
2. Έχει αρθεί αυτό το ανόητο non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αγωγό Eastmed.
3. Ολοκληρώνεται πολύ σύντομα ο ελληνοβουλγαρικός IGP (Gas Interconnector Greece-Bulgaria)
4. Τελειώνουμε τις προετοιμασίες για το FSRU της Αλεξανδρούπολης για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
5. Ετοιμάζονται και άλλες παρόμοιες μονάδες.

Όλα αυτά μαζί με τα κοιτάσματα Νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, που ξέρουμε πολύ καλά, ότι είναι πολύ καλά, υπάρχει εκδήλωση πολύ ισχυρού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Ξέρουμε πλέον με εκτιμήσεις, ότι έχουμε σημαντικά κοιτάσματα.

Και όλα αυτά στη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της ενέργειας λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Συγκυρία της απόλυτης αμηχνανίας και πανικού για την Ευρώπη, διότι ξαφνικά συνειδητοποιεί, ότι έχει πρόβλημα με τον βασικό ενεργειακό της τροφοδότη που είναι η Ρωσία. Και δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, θεωρώ, ότι η Ελλάδα μπορεί να αδράξει την ευκαιρία και με μία συνολική εθνική προσπάθεια, όπου πρέπει όλα τα κόμματα στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου και στις αντίστοιχες κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, να κάνουν μία πανεθνική εκστρατεία ανάδειξης του νέου γεωπολιτικού ρόλου που πρέπει να παίξει η πατρίδα μας και ως παραγωγός αλλά και ως διακομιστικός κόμβος, είτε παράγοντας είτε μεταφέροντας το αέριο, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό κατά τις δικές μου εκτιμήσεις, όλο αυτό που σας περιγράφω με δύο κουβέντες που είναι ένα όραμα, μπορεί να αντικαταστήσει το 20% περίπου της συνολικής ποσότητας ρωσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη. Μιλάμε για αριθμούς οι οποίοι ξεπερνούν όσα συζητήσουν μέχρι σήμερα επειδή ακριβώς πρόκειται για εξαιρετικά φιλόδοξο εθνικό στόχο. Μόνο με συνολική εθνική προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί και να πείσουμε και τους εταίρους μας να χρηματοδοτήσουν ακόμα πιο γενναία τον Eastmed και να βοηθήσουν με το πολιτικό μήνυμα που μπορεί να στείλουν ως Ευρώπη και ως οντότητα συνολικά, ότι προσβλέπω πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ως νέα, ελπιδοφόρα, πολύ ουσιαστική, πολύ ρεαλιστική πηγή τροφοδοσίας.

Ο Ακάρ και ο Ερντογάν ας λένε, ό,τι θέλουν! Την έννοια της συνεκμετάλλευσης που λένε αυτοί και ούτε είναι δυνατόν να την αποδεχτεί κάποιος Έλληνας, δεν την ξέρω. Δεν την ξέρω αυτήν τη λέξη. Δεν την ξέρει κανείς πολίτης και πολιτικός.

Γιατί πολύ απλά στη Διεθνή Βιομηχανία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, συνεκμετάλλευση υπάρχει μόνο όταν έχεις ορίσει ποιες είναι οι δικές σου ζώνες και υπάρχει μία περίπτωση ένα κοίτασμα, να πέφτει μισό στη μία ζώνη και μισό στην άλλη. Αυτό έχει συμβεί στον Αρκτικό Κύκλο, ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νορβηγία. Έχει συμβεί επίσης στο Κατάρ και το Ιράν. Είναι ελαχιστότατες περιπτώσεις. Αυτή όμως η λέξη, συνεκμετάλλευση, έχει νόημα, όταν έχει ξεκαθαρίσει, όταν έχεις ξεκαθαρίσει ποιά είναι τα όρια τα δικά σου και ποιά είναι τα όρια τα δικά μου. Εάν με τον όρο συνεκμετάλλευση εννοούν το μισομοίρασμα, προφανώς ας το ξεχάσουν, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολιτικός, ούτε ένα πολιτικό κόμμα, ούτε ένας Έλληνας πολίτης που θα μπορούσε να συζητήσει έστω μία τέτοια βαθύτατη εξωπραγματική παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Γιάννης Μανιάτης που έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στην εκπομπή “Ο Εξαρχείων” στον Παραπολιτικά FM με τον Ανδρέα Μαζαράκη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube