Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 29 Απριλίου 2022

Επιχείρηση εκκένωσης αμάχων στο Azovstal – Σκληρές μάχες στο Donbass – Επιθέσεις σε Κίεβο, Οδησσό

Επιχείρηση εκκένωσης αμάχων στο Azovstal – Σκληρές μάχες στο Donbass – Επιθέσεις σε Κίεβο, Οδησσό

Έτοιμο δηλώνει το ΝΑΤΟ να στηρίξει για χρόνια τον πόλεμο στην Ουκρανία – Biden: Καμία εμπλοκή των ΗΠΑ

Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου να έχουν «παγώσει», καθώς καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη να κάνει τις παραχωρήσεις που απαιτούνται για να υπάρξει μια κατάπαυση πυρός, οι εξελίξεις στην Ουκρανία εξαρτώνται απόλυτα από το τι συμβαίνει στο πολεμικό μέτωπο.

Αλλά και εκεί η εικόνα είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Οι ΗΠΑ και η Δύση εξοπλίζουν διαρκώς την Ουκρανία, η οποία χάρη στη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση εξακολουθεί να αντιστέκεται στην επέλαση των Ρώσων, οι οποίοι έχουν εστιάσει την επιχείρηση τους στον πλήρη έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας ενώ επιχειρούν να εδραιώσουν τα «εδαφικά κέρδη» τους και στο νότιο τμήμα της χώρας και ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Kherson.
Μάλιστα Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως από την 1η Μαΐου η Kherson θα περάσει στη ζώνη του ρουβλίου, διαμηνύοντας πως η περιοχή αυτή δεν πρόκειται να επιστραφεί ποτέ στην Ουκρανία.
Και ενώ ούτε η Ρωσία ούτε η Δύση φαίνονται να έχουν την παρούσα στιγμή κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας, το αδιέξοδο γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει και τις ανησυχίες εκείνων που υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει πλέον να αποκλείεται το σενάριο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις αιτιάσεις μάλιστα του Ρώσου ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov για εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο μέσω ενδιάμεσων, έσπευσε να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναφέροντας πως δεν υπάρχει καμία ανάμειξη των ΗΠΑ πέρα από τη συνδρομή τους στο Κίεβο για την ενίσχυση της άμυνας του απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έπληξε με πυραυλικές επιθέσεις το Κίεβο και την Οδησσό, στέλνοντας το μήνυμα πως καμία περιοχή της Ουκρανίας δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη.
11_27.jpg
Επιχείρηση εκκένωσης αμάχων από Azovstal στη Μαριούπολη

Επιχείρηση εκκένωσης των αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του εργοστασίου Azovstal, το οποίο έχουν περικυκλώσει οι ρωσικές δυνάμεις, διοργανώνει το Κίεβο.
Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου Zelensky, την πρωτοβουλία αυτή θα αναλάβουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που παραμένουν στο εργοστάσιο.
Εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες οι πολίτες που έχουν καταφύγει στα υπόγεια του εργοστασίου, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο των Ουκρανών στη Μαριούπολη.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως οι άμαχοι μπορούν να φύγουν από το εργοστάσιο όποτε το θελήσουν και προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, ενώ έχουν επισημάνει πως και οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να αποχωρήσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα παραδώσουν τα όπλα τους.
34_3.jpg
Πυραυλική επίθεση στο Κίεβο κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του ΟΗΕ

Έντονη κατακραυγή έχει προκαλέσει η χθεσινή επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο όπου βρισκόταν ο γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Από την επίθεση, χτυπήθηκαν κατοικίες ενώ αναφέρθηκαν τουλάχιστον 10 τραυματίες.
Αυτή ήταν η πρώτη πυραυλική επίθεση στο Κίεβο από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να στραφούν στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας.
Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba είπε ότι αυτές οι επιθέσεις δείχνουν ποια είναι η συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
32_5.jpg
Στο στόχαστρο και η Οδησσός

Επιθέσεις υπήρξαν και κατά της Οδησσού και του Mikolayiv, τη στιγμή που κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στην Υπερδνειστερία.
Εκτιμάται πως από την έναρξη του πολέμου, οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 1.900 πυραύλους κατά ουκρανικών στόχων.
Οι περισσότερες επιθέσεις εξακολουθούν να σημειώνονται στη Μαριούπολη και στο Donbass.
12_4.png
Zelensky: Οι επιθέσεις σε Κίεβο, Οδησσό δείχνουν ότι δεν πρέπει να μειώσουμε την άμυνα μας

Την θέση πως οι επιθέσεις σε Κίεβο, Οδησσό, Φαστίβ και άλλες ουκρανικές πόλεις δείχνουν πως η Ουκρανία δεν πρέπει να μειώσει την αμυντική της ικανότητα διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος στο διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό, υπογράμμισε πως ο πόλεμος δεν έχει ακόμα τελειώσει.
«Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει.
Πρέπει ακόμα να πολεμήσουμε.
Πρέπει να διώξουμε τους κατακτητές.
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του στα ανατολικά της χώρας μας στο Donbass.
Προσπαθεί να προελάσει στις νότιες περιοχές.
Ο ουκρανικός στρατός απωθεί τους εισβολείς.
Και είμαι ευγνώμων στον κάθε ένα από τους υπερασπιστές μας που κρατά τις θέσεις του» είπε ο Zelensky, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως ταυτοποιήθηκαν οι πρώτοι δέκα Ρώσοι στρατιώτες που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Bucha.

Ταυτοποιήσαμε τους 10 πρώτους Ρώσους για τα εγκλήματα πολέμου στη Bucha

«Είναι αποδεδειγμένο τι έκαναν.
Γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες για αυτούς και τις ενέργειές τους.
Και θα τους βρούμε όλους.
Όπως θα βρούμε όλους τους άλλους Ρώσους τραμπούκους που σκότωσαν και βασάνισαν Ουκρανούς.
Που κατέστρεψαν σπίτια και μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία.
Κανείς από αυτούς δεν θα γλιτώσει» υποστήριξε ο Zelensky.
23_3.jpg
Μ. Βρετανία: Με μεγάλο κόστος τα κέρδη της Ρωσίας στο Donbass

Την θέση πως τα όποια «κέρδη» της Ρωσίας στο Donbass έρχονται με μεγάλο κόστος για τις ρωσικές δυνάμεις διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας στην τελευταία του ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η μάχη στο Donbass παραμένει ο κύριος στρατηγικός στόχος της Ρωσίας προκειμένου να επιτύχει το στόχο της που είναι η εξασφάλιση του ελέγχου σε Donetsk και Luhansk.
«Σε αυτές τις περιοχές οι μάχες είναι ιδιαίτερα σκληρές κυρίως γύρω από το Lysychansk και το Severodonetsk, ενώ γίνεται μια προσπάθεια επέλασης νότια από το Izium προς το Slovyansk.
Εξαιτίας της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης, τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας είναι περιορισμένα και επιτυγχάνονται με σημαντικό κόστος για τις ρωσικές δυνάμεις» αναφέρει η Μ. Βρετανία.

Arestovych (Ουκρανία): Έχουμε μεγάλες απώλειες, αλλά η Ρωσία μεγαλύτερες

Στην παραδοχή πως η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες από τη ρωσική εισβολή προχώρησε ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος πάντως σημείωσε πως η Ρωσία μετρά μεγαλύτερες απώλειες, καθώς έχει χάσει πολλούς στρατιώτες.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα διάφορα μέτωπα ανά την χώρα, ο Arestovych υποστήριξε ότι είναι δύσκολη αλλά ελέγξιμη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
22_8.jpg
Biden (ΗΠΑ): Καμία εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία – Ψευδής η ρητορική του Κρεμλίνου

Την θέση πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε μέσω ενδιάμεσων, διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ απλά βοηθούν το Κίεβο να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση.
Επιπλέον, σημείωσε πως είναι ψευδής η ρητορική του Κρεμλίνου, τονίζοντας πως δεν κάνουμε εμείς επίθεση στη Ρωσία.
«Η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει να λογοδοτήσει» υποστήριξε ο Biden απαντώντας επί της ουσίας στον Ρώσο ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, ο οποίος είχε αναφέρει πως ΗΠΑ και NATO εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Ρωσίας, με δεδομένες τις παραδόσεις μεγάλων ποσοτήτων οπλισμού στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους.

Ανεύθυνα τα περί Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Biden υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, αποκαλώντας ταυτόχρονα «ανεύθυνες» τις ρωσικές προειδοποιήσεις περί Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και περί της ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.
Σημειώνεται πως κατά την τοποθέτηση του στο Κογκρέσο για την έγκριση του αιτήματος περί χορήγησης περισσότερων όπλων στο Κίεβο, αξίας 20 δισεκ. δολαρίων, ο Biden είπε πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να παραμένει παθητικός παρατηρητής.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναβιώνει το πρόγραμμα «Δανεισμός-Μίσθωση» της Εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ουκρανία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία νομοθεσία που θα διευκολύνει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αναβιώνοντας τον «νόμο δανεισμού-μίσθωσης» που συνέβαλλε στην ήττα του Hilter κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Βουλή ψήφισε τον «Νόμο του 2022 για την Ουκρανία που αφορά την άμυνα μέσω δανείου-μίσθωσης» με ψήφους 417 έναντι 10.
Το μέτρο αναβιώνει ένα πρόγραμμα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που επέτρεπε στις ΗΠΑ να δανείζουν ή να μισθώνουν στρατιωτικό εξοπλισμό σε συμμάχους.
Σε αυτή την περίπτωση, θα βοηθήσει όσους επλήγησαν από την εισβολή της Ρωσίας, όπως η Πολωνία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και την Ουκρανία.

Wallace (Μ. Βρετανία): Κίνηση αλληλεγγύης στην Ουκρανία η αποστολή 8.000 Βρετανών στρατιωτών

Για κίνηση αλληλεγγύης στην Ουκρανία και επίδειξη δύναμης έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Ben Wallace αναφερόμενος στην ανάπτυξη περίπου 8.000 Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι πρόκειται αυτό το καλοκαίρι να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη την Ευρώπη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Αν και οι ασκήσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό, η κλίμακα των ασκήσεων έχει ενταθεί μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία.
«Πρόκειται για μια κίνηση αλληλεγγύης και επίδειξης δύναμης που στοχεύει στο να καταπολεμήσει μια επιθετικότητα που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα» ανέφερε ο Wallace.
Όπως είπε οι Βρετανοί στρατιώτες θα ενωθούν με τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

ΝΑΤΟ: Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ουκρανία για χρόνια στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας για χρόνια, ενώ σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα όπλα της σοβιετικής εποχής με σύγχρονα όπλα και συστήματα δυτικής προέλευσης.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροπρόθεσμο πόλεμο».
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια».
Η Γερμανία επίσης ανακοίνωσε την αποστολή τανκς Gepard εξοπλισμένων με αντιαεροπορικά πυροβόλα στην Ουκρανία, είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία ενέκρινε παραδόσεις βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Borell (ΕΕ): Επιζήμια για την ασφάλεια της Μολδαβίας όσα συμβαίνουν στην Υπερδνειστερία

Την θέση πως τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στην Υπερδνειστερία είναι επιζήμια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μολδαβίας διατύπωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borell.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τους υπεύθυνους παράγοντες να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση», επισημαίνει ο Borell χαιρετίζοντας «τις συγκρατημένες αντιδράσεις των αρχών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα».
Ο Borellεκφράζει την αλληλεγγύη της ΕΕ στη Μολδαβία και υπογραμμίζει «την ακλόνητη υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και με ειδικό καθεστώς για την περιοχή της Υπερδνειστερίας».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube