Weather Icon

Είναι χρήσιμη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Είναι χρήσιμη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν καταλύτης για την επιτάχυνση  των διαδικασιών ένταξης στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας και τη Σουηδίας

Ian Bond, διευθυντή εξωτερικής πολιτικής στο CER

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάνει την ουδέτερη Φινλανδία και τη Σουηδία να σκεφτούν σοβαρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μια τέτοια ένταξη θα ενίσχυε την άμυνα της Συμμαχίας και θα αύξανε σημαντικά την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τις ευρωπαϊκές χώρες να σκεφτούν για τη δική τους ασφάλεια παρά να προχωρήσουν σε μεγάλα σχέδια για την πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Οτιδήποτε δυσκολεύει τον Πούτιν να απειλήσει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να θεωρείται χρήσιμο.

Για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ακόμη και εάν η Ρωσία βγει από τον πόλεμο ικανή ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω επιθέσεις στους γείτονες της (κάτι που αμφισβητείται, δεδομένης της κλίμακας των απωλειών), η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ θα τις καθιστούσε πιο ασφαλείς. Στο μεταξύ, η φιλανδική και σουηδική συμμετοχή θα ενισχύσει τη συμμαχία στρατιωτικώς και γεωγραφικώς.

Αν και οι φιλανδικές και σουηδικές δυνάμεις εργάζονται μαζί με το ΝΑΤΟ εδώ και κάποια χρόνια, δεν μπόρεσαν να βασιστούν στην αμυντική εγγύηση του ΝΑΤΟ βάσει του άρθρου 5 και το ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να υπολογίζει στη διαθεσιμότητα τους σε μια κρίση. Μπορούν τώρα να ενσωματωθούν στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της Βαλτικής, και να επωφεληθούν από την αποτρεπτική στάση της Συμμαχίας.

Για το ΝΑΤΟ, η εγγυημένη πρόσβαση σε φιλανδικό και σουηδικό έδαφος σε μια κρίση, θα κατεύναζε τις ανησυχίες για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής και θα μείωνε τις πιθανότητες να πετύχει μια ρωσική επίθεση. Η μόνη πλευρά η οποία θα χάσει, είναι ο Πούτιν: η θέση της Ρωσίας στη ΒΑ Ευρώπη θα αποδυναμωθεί σημαντικά. Από μόνο του, αυτό είναι καλό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Caroline De Gruyter, ανταποκριτής της NRC Handelsblad για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ναι, σίγουρα είναι. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη ενσωματωθεί στα αμυντικά σχέδια των γειτόνων τους, είτε μέσω του ΝΑΤΟ, της Σκανδιναβικής Αμυντικής Συνεργασίας είτε της ΕΕ. Από αυτή την προοπτική ήδη, η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ θα ήταν μια προφανής επιλογή. Αλλά θα είχε επίσης να κάνει με τους λόγους για τους οποίους δεν είχαν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα.

Η Φινλανδία ήταν απρόθυμη να ενταχθεί στη συμμαχία διότι θα εξόργιζε τον μεγάλο γείτονά της. Το να έχει τη Ρωσία ως γείτονα, είναι ριψοκίνδυνο. Αλλά ο φόβος είναι η λάθος βάση για τη στρατηγική τοποθέτηση μιας χώρας. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα έδειχνε απλώς πόσα μπορεί να πετύχει η Ρωσία με τον εκφοβισμό. Ο φόβος του θύματος ενθαρρύνει τον νταή.

Η Σουηδία έχει παράδοση στην ουδετερότητα. Αλλά η ουδετερότητα εξελίσσεται, ΄όπως δείχνει ο τρέχον διάλογος στην Ελβετία. Είναι όλο και πιο δύσκολο να χρησιμοποιείται η ουδετερότητα ως φύλλο συκής. Στις μέρες μας, μπορεί να μοιάζει με συνενοχή. Η ένταξη της ΣΟυηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι σύμφωνη με τις αρχές της για την εξωτερική πολιτική, θα έστελνε ένα δυναμικό μήνυμα για την Ευρώπη. Η βαθιά ασφάλεια συμβαδίζει με την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, και αυτά προωθούνται και προστατεύονται καλύτερα ως μέρος μιας ομάδας ομοϊδεατών κρατών που σέβονται και βοηθούν η μία την άλλη. Ο Πούτιν θα το μισούσε αυτό. Και αυτό είναι ένα σημάδι ότι είναι το σωστό.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube